Оператор ГТС заробляє на неіснуючій послузі балансування ринку – експерт

30 вересня 2021, 12:53
Експерт зазначив, що викривлення поняття "балансування", його розділення на "фізичне" й "комерційне" балансування стало підставою для порушень з боку ОГТСУ.
Українська ГТС
УНІАН

Недосконалість вітчизняного Кодексу газотранспортної системи дозволяє Оператору ГТС України (ОГТСУ) заробляти на неіснуючій послузі балансування ринку.

Таку заяву під час круглого столу в Energy Club зробив Володимир Гноєвий, керівник напрямку диспетчеризації компанії "ЙЕ Енергія", яка входить до Асоціації постачальників енергоресурів, пише УНІАН.

Експерт зазначив, що викривлення поняття "балансування", його розділення на "фізичне" й "комерційне" балансування стало підставою для порушень з боку ОГТСУ.

відео дня

"Рахунки за так зване "врегулювання небалансів" виставляються замовникам згідно "комерційного"балансування. Яку послугу при цьому надає Оператор ГТС? Для мене це залишається загадкою. Нас переконують, що оператор здійснює якійсь балансуючи дії, але в результаті маємо суди з замовниками послуг транспортування. Нас намагаються переконати, що оператор якісь дії таки вчиняє, але жодного підтвердження цьому немає", - зазначив Володимир Гноєвий.

За його словами, згідно з чинним законодавством до функцій Оператора ГТС, належить зокрема підтримка оптимальної роботи газотранспортної системи, але формальний підхід і викривлення у Кодексі ГТС правил балансування дає можливість ОГТСУ ухилятися від виконання цієї задачі.

В якості прикладу експерт навів епізод, який стався у червні-липні 2020 року. За його словами, ОГТСУ відповідно до укладених договорів, отримало тоді близько 600 млн кубометрів газу. В той же час негативний небаланс ГТС перевищив 900 мільйонів кубометрів.

"Різниця між наявним в оператора обсягом газу та виставлених замовникам в рахунках щодобових небалансів склала близько 300 мільйонів кубометрів. Тобто оператор продав більше газу, ніж мав в наявності", - зауважив Володимир Гноєвий.

Представник "ЙЕ Енергія" наголошує, що постачальники газу, які є замовниками послуги транспортування газу, зазнають збитків в умовах такої непрозорості, звертаються до регулятора ринку, але у відповідь отримують додаткові перевірки НРКЕКП.

"Замовники зазнають збитків. Відбуваються суди, в якості третьої сторони залучають регулятора. Закінчується все перевірками з боку НКРЕКП. Замовників послуг транспортування звинувачують у порушенні ліцензійних умов і штрафують. Подібних випадків було безліч. Оператор відповідальності не несе", - зазначив експерт ринку.

Нагадаємо, що за період 2020-2021 років ОГТСУ намагається через суд стягнути з учасників ринку за врегулювання щодобових негативних небалансів близько 9 мільярдів гривень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти