Оформлення пенсії: що зробити, щоб не отримати менші виплати

21 червня 2023, 09:26
Українські пенсіонери при призначенні їм пенсії за віком можуть отримати від держави пенсію менше, ніж хотілося б. Але це можна виправити.
Пенсіонер, монети
Людям рекомендується подавати заяву про призначення пенсії заздалегідь / колаж Главред, фото УНІАН

Українські пенсіонери при призначенні їм пенсії за віком можуть отримати від держави пенсію в меншому розмірі, ніж їм хотілося б. Про це повідомляє портал "Соціальна платформа".

Як повідомляють експерти, людям рекомендується подавати заяву про призначення пенсії заздалегідь ‒ за один-два місяці до настання пенсійного віку.

У приклад портал наводить історію 60-річної читачки, яка досягла пенсійного віку в січні 2023 року, але заяву на пенсію написала в грудні 2022 року. Справа в тому, що згідно із законодавством, українські пенсіонери мають термін у три місяці з дати настання пенсійного віку, щоб подати заяву на призначення пенсії.

відео дня

У випадку цієї жінки призвело до того, що їй призначили меншу пенсію, ніж вона могла б отримувати. Тому що для розрахунків середньої заробітної плати, яка піде за основу виплат (згідно з чинним законодавством), для неї в ПФУ взяли період в три роки, який передував подача заяви – тобто, період 2019-2021 років (коли зарплати були офіційно менше).

"Це означає, що розмір пенсії буде нижчим, оскільки середня зарплата по країні у 2022 році вища, ніж у 2021. Але якщо заявку подають у 2023 році, то враховуватиметься заробітна плата за 2020-2022 роки, яка може бути вищою, це стосується і наступних років", – розповіли експерти.

Тобто такий простий крок, кажуть експерт, як почекати з подачею заяви на призначення пенсійних виплат, може допомогти отриманню більшої пенсії (особливо якщо пенсіонер досягає відповідного віку в грудні або січні).

Пенсії в Україні

Нагадаємо, що українцям перерахують і збільшать пенсії. Вже збільшили розміри мінімальних пенсій по інвалідності військовослужбовцям та постраждалим іншим категоріям населення.

В Україні незабаром з'явиться новий вид пенсії - меценатська. При переведенні на благодійну адресну пенсію 7 тисяч грн отримає той пенсіонер, для якого відправили 10 тисяч грн.

В Україні пенсіонери, які збираються виїхати за кордон, можуть написати заяву і отримати відразу шість виплат авансом. В Україні пенсія виплачується тільки в тому випадку, якщо пенсіонер знаходиться в межах нашої держави.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти