"Нафтогаз" запропонував теплокомуненерго договір, що нівелює рішення парламенту щодо боргів за газ - Укртеплокомуненерго

5 серпня 2021, 16:11
Одним з ключових недоліків запропонованого "Нафтогазом" договору назвали вимогу передоплати за газ.
Нафтогаз
Нафтогаз / фото УНІАН

НАК "Нафтогаз України" змушує підприємства теплокомуненерго підписати договір на купівлю природного газу, який суперечить дорученню президента та прийнятому Верховною Радою закону "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу" (№3508-д), а також є незаконним.

Про це заявив президент асоціації Укртеплокомуненерго Арсентій Блащук в ході Форуму з ТКЕ "Централізоване теплозабезпечення українських міст - чи є шанси на виживання теплокомуненерго?", організованого Energy Club.

"Сьогодні нам запропонували такий договір, який практично нівелює всі ці рішення парламенту (прийнятий в цілому проект закону № 3508-Д - прим.), щоб ми знову залізли в чергову кабалу" – сказав він.

відео дня

Одним з ключових недоліків запропонованого "Нафтогазом" договору Блащук назвав вимогу передоплати за газ.

"Яким чином можна здійснити попередню оплату, коли нам населення платить тільки після надання теплової енергії в квартири? Також і бюджетна сфера нам не платить сьогодні передоплати, тому що бюджет розписаний помісячно і там не передбачено попередньої оплати за теплову енергію", – зазначив він.

Крім того, президент асоціації Укртеплокомуненерго вказав, що в договорі чітко не визначено, яка саме ціна і за який обсяг газу буде виставлена "Нафтогазом".

"Є в договорі обсяг 1 і обсяг 2... по 7420 ми закупимо для населення не весь газ, а тільки частину. А частина газу обійдеться нам по 15 тисяч, а на вересень вже прогнозують по 18 тисяч за тисячу кубів ... Нам доведеться міксувати цей газ і у нас тоді ціна для населення вийде не 7420, а 9300. А це зростання тарифів мінімум на 40%", – запевнив Блащук.

За його словами, в бюджетній сфері тарифи зростуть удвічі, а оскільки в бюджеті цих сум немає, теплокомуненерго знову недоотримають кошти і не зможуть вчасно розрахуватися з "Нафтогазом".

"Ми знову влетимо в штрафи, які НАК нам нараховує за Господарським кодексом у розмірі понад 50%. Крім того, в договорі записано ще 10% за перевищення обсягів, при цьому на весь обсяг газу, а не на ту суму, яку ми недоплатили. Це просто дикі штрафи, які ми просто не зможемо оплачувати. Десятиліттями НАК жив коштом штрафів теплокомуненерго", - зазначив експерт.

Блащук також розкритикував бажання "Нафтогазу" отримати можливість безакцептного списання коштів з рахунків підприємств ТКЕ.

"Якщо ми вчасно не сплатимо газ, а такий ризик завжди є, тому що населення сьогодні не платить в повному обсязі і бюджет не зможе оплатити, тоді безакцептно НАК спише всі кошти з рахунків підприємства. І не буде ні зарплати, ні оплати за електроенергію, воду і всіх інших платежів", – сказав він.

Нагадаємо, "Нафтогаз" запропонував виробникам тепла укласти трирічні угоди на постачання газу за довгостроковою ринковою ціною. На перший рік ціна становить 7,42 грн за кубометр газу (з ПДВ, але без урахування тарифу оператора газотранспортної системи).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти