На межі краху: журналісти розповіли, як Гетманцев "топить" українських бізнесменів

13 грудня 2022, 18:47
Гетманцев
Данило Гетьманцев

Вітчизняні підприємства вже майже рік борються за своє існування на ринку, адже економічна ситуація в країні у зв’язку з повномасштабним вторгненням стала вкрай важкою не лише для тисяч наших співвітчизників, але й для власників малого й середнього бізнесу.

Не покращила ситуацію й енергетична криза та фактичний блекаут в Україні, спричинений обстрілами критичної інфраструктури нашої держави. Аби мати можливість утриматися "на плаву", підприємці змушені власним коштом забезпечувати себе електрогенераторами, аби мати змогу працювати. А у цей же час податковий комітет Верховної Ради на чолі з Данилом Гетманцевим замість допомоги або бодай певних пільгових умов для підприємств продовжує доводити їх своїми діями до повного банкрутства.

У цій статті ми розповімо, чому і в чому тисячі українських підприємців звинувачують голову податкового комітету Ради Данила Гетманцева і як він своїми діями дискредитує владу і особисто Президента України.

Журналісти проєкту "Гроші" провели власне розслідування та поспілкувалися з українським бізнесменом Дмитром Нікіфоровим, який готується вивозити свій бізнес у сусідню Польщу, адже запевняє – вижити в Україні через податковий і корупційний тиск стало майже неможливо.

Нікіфоров збудував в Україні власний завод з виробництва питної води, а серед його клієнтів були навіть найвищі владні кабінети, у тому числі й ВР. Але попри це, Дмитро, як і тисячі інших підприємців, не отримує від держави ані допомоги, ані інших преференцій.

Втім, історія Дмитра не поодинока, адже чимало й інших підприємців страждають від дій податкового комітету та навіть називають конкретну людину, відповідальну за такі деструктивні дії – Данило Гетманцев. Хоча свого часу Гетманцев запевняв – насідати на бізнес податкові не будуть, звинувачуючи у "совковому мисленні" українську спільноту, яка хоче жити у Європі але не платити податки. Крім цього, політик божився, що "обдирання бізнесу" вже у минулому, натомість він "стоятиме горою", захищаючи українських підприємців.

А на ділі – під час засідання комітету щодо зупинення блокування податкових накладних, яке відбулося у листопаді цього року, серед 22 членів комітету лише 6 підтримали цю ідею, а сам голова комітету Гетманцев та решта присутніх були категорично проти такого рішення. Тому Дмитро Нікіфоров бачить лише єдине рішення – вивозити бізнес у сусідню Польщу, через що держава взагалі втратить можливість отримувати податок до держбюджету з його підприємства.

"Ми абсолютно серйозно думаємо про релокацію виробництва та бізнесу в найближчу Польшу, тому що інших варіантів я не бачу. Вести бізнес прозоро в Україні стає просто неможливим", – запевняє бізнесмен.

Чому за таких умов бюджет України лише втратить? Тому що податкова служба банально краде ваші гроші, примусом вилучаючи їх з обороту. Далі пояснюємо більш детально.

Система працює однаково для всіх українських підприємців. Коли певне підприємство імпортує необхідну для виробництва сировину – воно мусить одразу сплатити авансом ПДВ у 20%, а це – шалені кошти для будь-якої компанії. Але в теорії ці кошти підприємство мало б отримати назад, адже при покупці готового товару теж сплачуєтся 20% ПДВ, проте сьогодні ця схема так не працює. Податківці перетворили податок на додану вартість у податок з обігу, а високоліквідних бізнесів, які здатні витримати цей податок, – просто не існує. А ще більше ускладнює ситуацію податкова, яка навмисно не приймає документи, аби затримати виплати підприємцям.

І вся ця бюрократична тяганина, а радше "корупційна операція", вдарила не по "жалюгідним кільком відсоткам фірм", як запевняв Данило Гетьманцев, а по близько 60% бізнесів, а сама ж українська економіка "знекровилася" на понад 160 мільярдів, у чому переконує доктор економічних наук Андрій Длігач. Слова фахівця підтверджують і українські підприємці, у яких податкова слізно випрошує оплати авансом, а деякі з них просто змушені здавати власні приміщення в оренду, аби хоч якось вистояти.

Зрештою, думки як підприємців, так і експертів сходяться до одного – керівників, які відповідають за рішення, а саме до пана Гетьманцева, адже будь-які призначення, звільнення, плани та інші юридичні нюанси йдуть саме з комітету Верховної Ради.

Окрім цього, такі дії комітету сприяють процвітанню корупції, адже для підприємців вести бізнес прозоро стане вкрай невигідно, тому вони шукатимуть способи "вирішення" проблеми. В іншому випадку жоден бізнес не зможе витримати таке обкладання податками.

"Це сприяє лише створенню корупції, бо абсолютно чітко відомо, що достатньо сплатити податківцю від 3-5 за розблокування накладної чи достатньо сплатити від 10 30 за відшкодування пдв. І бізнес про це знає. Дехто йде на це", – каже доктор економічних наук Андрій Длігач.

На фоні шаленого обурення підприємців та гучного розголосу у ЗМІ Данило Гетманцев, здається, усвідомив, наскільки його рішення шкодять підприємствам та почав навіть шукати виправдання своїм діям, запевняючи, що кошти з обігу таки починають повертати. Наразі 13,6 мільярдів уже відшкодували. Обіцяє, що невдовзі буде ще 9,4 мільярди. Для порівняння – навесні показники були взагалі "на нулі". Та й ці суми – менші від минулорічних, навіть попри високу інфляцію.

Однак з іншого боку, від певних "схем" політик відмовлятися не поспішає, адже на черговій нараді Гетманцев навідріз відмовився зупиняти блокування податкових накладних, тому бізнесмени продовжують наполягати на відстороненні керівника від його посади, аби врятувати понад половину українських бізнесів та "прикрити" цю брудну схему.

"Реєстрація податкових накладних має бути за замовчуванням. Якщо податкова з чимось не погоджується – вона може провести перевірку, звернутися до суду, так як це працює у всіх цивілізованих країнах світу", – підсумовує підприємець Дмитро Нікіфоров.

Зрештою підприємці просять лад та чітко врегулювати права податкової, аби більше ніхто не зміг "у ручному режимі" вирішувати – кому і за який "чорний прайс" збагачуватися, а кому розоритися. Адже якщо компанія банкрутує – працівники опиняються на вулиці, держскарбниця розориться і у результаті – економіка країни опиниться на дні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти