Казначейство призупинило виплати підрядникам за головною програмою Зеленського - ЗМІ

20 липня 2021, 16:49
Міністр фінансів Сергій Марченко, за даними джерел у Держказначействі, ніяк не реагує на те, що відбувається.
Велике будівництво
Казначейство призупинило виплати підрядникам за програмою Зеленського

Державна казначейська служба України припинила всі виплати за проєктами програми "Велике будівництво". Про це написав УНІАН з посиланням на джерела.

"Це вже не уперше, коли глава відомства Тетяна Слюз одноосібно ухвалює такі рішення, щоб фактично шантажувати президента Володимира Зеленського і уряд напередодні важливих політичних або соціальних подій. Водночас міністр фінансів Сергій Марченко на це ніяк не реагує", - зазначають журналісти.

Видання зазначає, що причиною припинення фінансування у ДКСУ називають низький рівень залишків коштів на єдиному казначейському рахунку (трохи більш як 10 млрд грн на початок липня), хоча раніше навіть на самому початку пандемії, коли уряд здійснював низку екстрених витрат - схожі індикатори не заважали фінансувати зведення доріг, мостів та інших об'єктів інфраструктури.

відео дня

"Якщо не брати до уваги пандемію коронавірусу, яка триває другий рік, до якої вже давно пристосувалися і державні органи, і громадяни, і підрядники держпроєктів, в Україні не відбувалося ніяких надзвичайних подій, які б відвернули з казни надвеликі ресурси. Отже, повне припинення платежів - не інакше як особисте рішення глави відомства Тетяни Слюз. І оскільки прецеденти вже були - є всі підстави вважати таке рішення пов'язаним з політикою. Примітно, що міністр фінансів Сергій Марченко, за даними джерел в Держказначействі, ніяк не реагує на те, що відбувається, хоча і розуміє політичну і кримінальну відповідальність за безпідставне блокування платежів", - йдеться в статті.

Видання нагадує, що президент Зеленський раніше вже стикався з проблемою блокування платежів щодо "Великого будівництва". Торік у жовтні, напередодні місцевих виборів Тетяна Слюз пішла на такий безпрецедентний крок без узгодження з Мінфіном і "Укравтодором". Тоді в системі "зависло" кілька мільярдів гривень вже узгоджених платежів. Це гроші, які повинні були попрямувати на завершення робіт на низці важливих об'єктів у 7-10 областях України. Частину з них повинен був відвідати з візитом Зеленський в межах робочих поїздок регіонами.

"Диверсію" пов'язали з тим, що Слюз, яка є креатурою особисто голови фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко і перебуває на своїй посаді з 2014 року — вирішила на прохання своєї патронеси підірвати довіру до чинної влади безпосередньо перед виборами 25 жовтня. Нібито це дало б можливість "Батьківщині" набрати більше електоральних балів.

Удруге блокування платежів відбулося напередодні Нового року. Тоді спостерігачі не виключили, що мова йшла про "шантаж" з боку Тимошенко, яка нібито намагалася вести переговори з Офісом президента щодо отримання посади прем'єр-міністра після можливої відставки Дениса Шмигаля в першій половині 2021 року.

Улітку 2021 року спроба заблокувати "Велике будівництво" також може бути пов'язана з бажанням дискредитувати чинного главу держави і провладну партію, щоб вони не змогли відкрити заплановані об'єкти до 24 серпня, зазначає видання. "Крім того, не варто забувати традиційні і глибинні зв'язки партії "Батьківщина" з керівництвом країни-агресора, часті спільні голосування або "неголосування" з Партією ОПЗЖ. І тоді підрив внутрішніх позицій "головної реформи" Зеленського всередині країни може виявитися лише частиною великого проєкту з розгойдування основ українських владних інституцій ззовні.

Особливо ймовірним це здається перед важливими політичними переговорами, проведенням "Кримської платформи" і святкуванням 30-річчя незалежності, яке має стати однією з ключових подій за всю першу каденцію президента", - йдеться в матеріалі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти