Як на 50% менше платити за опалення: експерт здивував простим секретом

2 листопада 2023, 15:41оновлено 2 листопада 2023, 16:11
Жителі багатоквартирних будинків в Україні можуть економити на опаленні до 50% вартості цієї послуги, говорить експерт.
Опалення, монети
Для того, щоб менше платити за опалення, будинок потрібно зробити енергоефетивним / колаж Главред, фото УНІАН

Люди, які проживають в багатоквартирних будинків в Україні, можуть економити на опаленні до 50% вартості даної послуги. Про це повідомляє портал "Обозрєватєль" з посиланням на слова директора Фонду енергоефективності Єгора Фаренюка.

В першу чергу, каже він, в будинку має бути створено т.зв. об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), яке може провести енергомодернізацію багатоповерхівки (з компенсацією, яка може досягати 70%).

За його словами, підвищення енергоефективності будинку безпосередньо впливає не тільки на суми в платіжках, а й значно підвищує комфорт мешканців, адже в квартирах стає відчутно тепліше.

відео дня

Йдеться про держпрограму "Енергодім", за словами Фаренюка, кредитування ОСББ по ній зупинялося з початку повномасштабної війни, проте ситуація вже змінилася. Крім того, зараз дещо спрощено механізм надання компенсацій.

"Вже відновили роботу за спрощеним варіантом пакету "а", за яким надаються гранти на встановлення індивідуальних теплових пунктів, теплоізоляцію трубопроводів, заміну вікон та дверей у місцях загального користування. Це одні з найбільш доцільних і ефективних заходів щодо зниження споживання теплової енергії в будинках", – підсумував він.

Як платитимуть пенсії та субсидії

У Пенсійному фонді повідомили, що після досягнення пенсійного віку пенсія призначається в разі, навіть якщо людина була змушена виїхати з країни через активні бойові дії.

"Пенсія за віком може призначатися автоматично, якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, придбаний до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була подана на переведення в електронний вигляд трудова книжка). Якщо стажу в РЗЛ недостатньо, то пенсія буде призначена за заявою, яку можна подати через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. За призначенням пенсії за віком можна звертатися в будь — який час після виникнення права на пенсії", - пояснили чиновники.

Пізніше в Україні чиновники змінили формулу розрахунку субсидії та суми пільг на оплату комунальних послуг.

З травня і на весь неопалювальний сезон виплачуватимуть 16% субсидії та 29% пільги, нарахованих у січні 2022 року.

Вам також буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти