Зміни до закону про Публічні закупівлі необхідні для будівництва Київської об'їзної – Варивода

9 червня 2021, 12:56
Олег Варивода зазначив, що реалізувати будівництво КОДу в рамках Державної програми неможливо, необхідно залучити інші джерела.
Зміни до Закону Про публічні закупівлі потрібні для будівництва Київської об'їзної-Варивода
Зміни до Закону Про публічні закупівлі потрібні для будівництва Київської об'їзної – Варивода / Фото pixabay.com

У рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" планують реалізувати масштабний проєкт - будівництво Київської об'їзної дороги. Виконавчий директор Національної асоціації дорожників України Олег Варивода впевнений, що для настільки глобальних проєктів треба шукати альтернативні законні механізми залучення іноземних грошей. І шлях для цього якраз відкривають ухвалені 3 червня у Верховній Раді зміни до закону "Про публічні закупівлі".

Про це він заявив під час публічного обговорення механізму закупівлі послуг із будівництва КОД.

3 червня Верховна Рада України дала "зелене світло" будівництву Київської обхідної дороги за міжнародними нормами та стандартами. На думку Олега Вариводи, за умов неспроможності держави за власні кошти реалізувати такі масштабні інфраструктурні проєкти, як Київська обхідна дорога, слід шукати альтернативні законні механізми залучення іноземних грошей.

відео дня

Олег Варивода зазначив, що реалізувати будівництво КОД у рамках державної програми неможливо, необхідно залучити інші джерела.

"Нереально за 5 років витратити 85 млрд грн. Для цього слід зупинити ремонт і будівництво третини всіх доріг по всій Україні, тільки заради одного проєкту. Тому міжнародні інвестиції - тут чи не єдине адекватне рішення", - уточнив виконавчий директор НАДУ.

Наприклад, зміни, внесені до закону України "Про публічні закупівлі", надають підряднику можливість не лише будувати об’єкт інфраструктури, а й забезпечити можливості фінансування для виконання цих робіт. Таким чином, підрядника обирають не тільки за ціновим критерієм, так і за умовами залучення фінансування.

Показовою ситуацією є реконструкція дороги М-14 Одеса - Миколаїв - Херсон у 2018 році. Проєкт передбачав будівництво цементобетонної дороги з чотирма смугами, яка б поєднала припортові міста та покращила б транспортне сполучення Півдня України та загалом України.

На той час вартість реалізації проєкту становила 21,9 млрд грн. При цьому, у 2018 році весь Дорожній фонд складав 32 млрд грн.

Зміни до закону про Публічні закупівлі необхідні для будівництва Київської об'їзної – Варивода

Тоді китайська компанія CRBC запропонувала побудувати дорогу за власний кошт, із залученням грошей недержавних організацій Китаю. Проте, за відсутності законодавчої бази, проєкт так і не змогли реалізувати.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що планом президентської програми на 2021 рік передбачено ремонт і будівництво 6500 км доріг і 245 штучних споруд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти