Експерти розповіли, як нарощування експортних ринків впливає на Україну

25 серпня 2021, 15:36
Пожвавлення української економіки дало хороший ресурс для наповнення державного бюджету.
Курс гривня долар
У 2021 році бюджет поповнився більш ніж на 680 млрд / УНІАН

Зміцнення гривні і зростання економіки дає Україні значне нарощування експортних ринків, а разом з цим і валютних надходжень від підприємств-екпортерів. Про це розповіли УНІАН опитані експерти.

Економісти відзначають, що пожвавлення української економіки, що спостерігалося в останні місяці, дало хороший ресурс для наповнення державного бюджету.

За перші сім місяців 2021 року він поповнився більш ніж на 680 мільярдів гривень і перевищив аналогічний показник 2020 року. Сталося це переважно за рахунок зростання митних і податкових надходжень. І значну роль у цьому зіграло в умовах сприятливої кон'юнктури збільшення експорту сировинних товарів.

відео дня

Економічний експерт аналітичного центру "Зміст" Ігор Петриченко вважає, що зростання сировинних цін у світі, призводить до зростання припливу валюти від національного експорту, так як сировина становить в ньому найбільшу частку.

"У сумі - ефект для України позитивний, тобто зростання припливу валюти значно більше зростання відтоку. Враховуючи високий ступінь кореляції нашого ВВП в доларовому еквіваленті і середніх зарплат в доларах з припливом валюти в країну, така ситуація буде означати значне зростання і ВВП, і зарплат в доларах вже в цьому році", - сказав Петриченко.

У свою чергу директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Волуйчак вважає, що для України, як економіки з високою часткою сировинної складової у ВВП, таке зростання світових цін - хороша новина.

"Це призводить до прискореного зростання економіки, збільшення обсягу валютної виручки при тому ж фізичному обсязі експорту. А отже - до зміцнення гривні, яке ми спостерігаємо", - сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти