Експерт пояснив, чому в Україні дорожчають ціни на продукти

18 лютого 2021, 02:54
Держава повинна працювати над політикою, що попереджає різке зростання цін на продукти харчування, вважає Ігор Полховський.

ціни, продукти
Подорожчання крупи, борошна, м'яса і яєць – це проблема держави, - експерт / Скріншот

Подорожчання продуктів в Україні відбувається через сезонні фактори, монополістську політику великих мереж супермаркетів і непродуману стратегію влади щодо цього питання. Головною проблемою є відсутність бажання у держави контролювати ситуацію зі зростанням цін, заявив в ефірі телеканалу Україна 24 економіст Ігор Полховський.

За його словами, подорожчання овочів у зимовий період - закономірне явище, а зростання цін на інші продукти пов'язане з панівним становищем торгівельних мереж і відсутністю належного контролю над цими процесами з боку держави.

"Овочі, фрукти влітку дешевше, взимку дорожче. Але все інше –крупи, борошно, м'ясо, яйця – це вже проблема, яка стосується держави. Це монополізм продавців, виробників, слабкість контролюючих органів, таких як АМКУ", - пояснив Полховський.читайте такожСтало відомо, коли в Україні подорожчає хліб

Експерт акцентував увагу на тому, що владі на державному рівні слід проводити політику, яка повинна запобігати різкому зростанню цін. Однак наразі профільні відомства це питання ігнорують.

"Держава повинна знати, скільки країна споживає гречки, картоплі, борошна так, щоб було добре за існуючих цін. Якщо ми бачимо, що навесні було посаджено картоплі менше, то ми можемо спрогнозувати, що восени ціна на неї зросте. Потрібно змушувати виробника заздалегідь формувати резервний фонд для того, щоб не було дефіциту. Мінагрополітики ці функції не виконує", - підкреслив Ігор Полховський.

Ціни на продукти - новини

  • В Україні з початку 2021 року подорожчали ціни на продукти харчування. Зокрема, зросла вартість борошна, курячих яєць, соняшникової олії, м'яса і круп. Наступне подорожчання експерти прогнозують навесні - очікується, що подорожчають зернові, м'ясо, овочі та фрукти.
  • Економіст Олег Пендзін заявив, що зростання цін на продукти харчування в Україні є неминучою тенденцією в найближчому майбутньому. Однак ціни зростатимуть в межах купівельної спроможності населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти