Економіст пояснив, чому Україні зараз не потрібен кредит МВФ

21 лютого 2021, 07:15
Коли гривня зміцнюється, то зовнішні борги краще віддавати, а не брати.
МВФ
Україні зараз не потрібен кредит МВФ / Reuters

Кредит від Міжнародного валютного фонду Україні зараз не потрібен. Це неефективно і невигідно. Таку думку озвучив економіст і фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Він пояснив, що кредит МВФ беруть або для поповнення резервів Національного банку, або для покриття дефіциту бюджету, передає Главред.

"Резерви НБУ за останні 7 років перебувають на історичному максимумі і становлять близько 28 мільярдів доларів. Гривня теж зміцнюється - НБУ проводить інтервенції з купівлі валюти на міжбанку і в день іноді купує по 100 мільйонів доларів. Відповідно, сенсу брати гроші з резерву, щоби вони лежали там мертвим вантажем, та ще й платити за них відсотки – немає", - зазначив експерт.

За його словами, з точки зору дефіциту бюджету брати кредит зараз також невигідно. Тому що брати в борг валютні кошти на зміцнення гривні неефективно – це потрібно робити, коли гривня девальвує. Адже тоді, продаючи транш, можна частково збити девальваційну хвилю і загальмувати падіння курсу гривні.

"Коли гривня зміцнюється, то зовнішні борги краще віддавати, а не брати. В іншому випадку ми ще більше підстьобнемо зміцнення гривні і повторимо 2019 рік, коли промисловість потрапила в кризу, що послужило приводом для падіння промвиробництва на 2%", - зазначив Кущ.

Економіст вважає, що розмови про виплату відсотків за невикористаний транш МВФ - спроба західного лобі утримати Україну на "кредитній голці". За його словами, президент Володимир Зеленський вибрав прагматичний шлях - тимчасово поставити співпрацю України і МВФ на паузу.

читайте такожЕксперт спрогнозував, як довго Україна зможе протягнути без кредиту МВФ

Співпраця України і МВФ - про що раніше писав Главред:

  • Місія Міжнародного валютного фонду 12 лютого завершила свою роботу в Україні. Результати дискусії свідчать про те, що Київ не отримає новий транш від кредитного донора. Переговори триватимуть надалі, проте на даний момент сторони не змогли домовитися про новий перегляд кредитної програми stand by, заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.
  • Київ не може отримати новий транш у рамках програми співпраці з МВФ через проблем із законом про Вищу раду правосуддя і аспектів, пов'язаних з побоюваннями Фонду щодо втручання в роботу Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
  • Для того, щоби МВФ дав зелене світло, також потрібно ухвалити внесені в Раду поправки в закон про НБУ, фінансові установи та відмову від державного регулювання цін на енергетичному ринку, запроваджених цієї зими.
  • 14 лютого радник глави Офісу президента і колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов образливо висловився на адресу місії МВФ, яка завершила переговори з Україною і не затвердила надання траншу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти