Для недопущення монополізації ринку електроенергії потрібно зменшити максимальний лот до 2-5 МВт – експерт

10 серпня 2021, 19:08
Представник "ЙЕ Енергії" назвав три кроки, які важливо здійснити найближчим часомдля підвищення прозорості ринку.
Електроенергія
ілюстрація Reuters

Одним з важливих кроків для формування об’єктивної ринкової ціни на електроенергію має стати зменшення розміру максимального лоту на ринку двосторонніх договорів (РДД) до 2-5 МВт.

Про це заявив керівник проєкту "Електроенергія" ТОВ "ЙЕ Енергія" Василь Гончарук.

"Чим більше гравців буде мати доступ до потужностей, до торгівлі на ринку двосторонніх договорів, тим краще буде формуватися ціна для кінцевого споживача, тим зрозуміліші, прозоріші умови будуть для всіх учасників", – пояснив експерт.

відео дня

За його словами, учасникам ринку стало відомо про ініціативу по збільшенню максимального лоту (на сьогоднішній день його величина становить 50 МВт – прим.), але такий крок обмежить конкуренцію на ринку.

"Збільшення максимального лота зручно для генерації, але це обмежить конкуренцію на ринку. Адже великі лоти можуть купити всього декілька гравців, які потім будуть дробити їх і продавати трейдерам. Це додасть на ринку операцій з перепродажу електроенергії і призведе до зростання ціни кінцевого споживача", – пояснив Василь Гончарук.

Експерт нагадав, що після ухвалення парламентом в цілому 14 липня цього року закону №3508-д ринок двосторонніх договорів законодавчо визнано маркет-мейкером. Для того, щоб цей важливий крок по усуненню перекосів на ринку електроенергії не виявився марним, необхідно зробити подальші кроки.

Представник "ЙЕ Енергії" назвав три кроки, які важливо здійснити найближчим часомдля підвищення прозорості ринку, покращення стабільності ринку і його розвитку в напрямку зрозумілості і зручності для клієнта.

"Окрім зниження максимального лоту, це запровадження механізму кодування лотів законтрактованої потужності та вдосконалення механізму прогнозування графіків споживання", - впевнений Василь Гончарук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти