Ціни злетіли в п'ять разів: в Україні рекордно подорожчав овоч з борщового набору

13 грудня 2021, 15:50
Багато великих виробників відмовляються від реалізації капусти на внутрішньому ринку, чекаючи підвищення цін.
капуста
Ціни на капусту в Україні / pixabay

В Україні ціни на білокачанну капусту в грудні почали стрімко зростати. Всього за тиждень вартість одного з найпопулярніших овочів на українському ринку збільшилася більш ніж на чверть.

Зварити український борщ без білокачанної капусти неможливо. Однак ціни на овоч починають "кусатися". За даними аналітиків ринку, в перших числах грудня капуста в Україні коштувала на 26 відсотків дешевше, ніж на момент 8 грудня.

За кілограм білокачанної капусти українським споживачам доводиться платити по 8-10 гривень.

Як повідомляє east-fruit.com, на сьогоднішній день вартість білокачанної капусти в Україні вже в п'ять разів вище, ніж в аналогічний період 2020 року. До кінця 2021 року тенденція до підвищення цін може продовжитися.

Що стало причиною подорожчання капусти

Причиною зростання цін на капусту стала діяльність експортно-орієнтованих компаній, які почали закуповувати великі партії української капусти для відправки на територію Білорусі.

При цьому, багато великих виробників відмовляються від реалізації капусти на внутрішньому ринку, чекаючи підвищення цін.

"Решта, унаслідок виниклого дефіциту, почали збільшувати вартість продукції. В результаті, капуста для українського споживача дорожчає з кожним днем", - йдеться в повідомленні.

читайте такожДорогий "Олів'є": в Україні почали "кусатися" ціни на продукти для новорічного салату

Раніше експерти прогнозували, що в Україні продовжить дорожчати хліб - вартість продукту буде збільшуватися приблизно на 1,5% на місяць. Також в країні зростуть ціни на цукор. Подорожчає також соняшникова олія і курячі яйця.

А на початку грудня закупівельна вартість бананів склала 430-450 грн/ящик, але щоб імпортери могли працювати хоча б в нуль, вона повинна бути не менше 480-490 грн/ящик. В Україну привозять банани, зазвичай, сорти Кавендіш.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти