Що дасть Україні ленд-ліз від США

11 травня 2022, 20:45оновлено 11 січня 2023, 16:37
Коли Україна масовано почне отримувати озброєння від західних партнерів, це знекровлюватиме Росію, і їй доведеться вести переговори з Україною.
Що дасть Україні ленд-ліз від США
Джо Байден підписав закон про ленд-ліз - що і коли отримає Україна / facebook.com/POTUS

9 травня президент США Джо Байден зробив символічний "подарунок" очільнику РФ Володимиру Путіну, коли вдруге в історії Штатів підписав закон про ленд-ліз. Ним американський лідер фактично дав зелене світло на постачання в Україну крупнокаліберної зброї, авіації на додачу до Javelin та NLAW. Тепер не пізніше ніж через 90 днів після набуття чинності закону Байден має організувати прискорені процедури для постачання військової допомоги.

За словами експертів, опитаних Главредом, поява нового озброєння на фронті може прискорити хід бойових дій. Однак Путін, принаймні, у найближчі місяці, почне ще більше лютувати.

Що таке ленд-ліз

Ленд-ліз (від англ. lend — "позичати" і lease — "здавати в оренду") – програма, яка вперше була застосована у роки Другої світової війни, в рамках якої Сполучені Штати надавали допомогу своїм союзникам боєприпасами, технікою, паливом та усім необхідним. Він діяв упродовж чотирьох років, з березня 1941 до вересня 1945 року, що дало спочатку Великій Британії, а згодом - і Радянському Союзу перевагу у боротьбі з нацистською Німеччиною. Тоді США надали союзникам допомоги на 50,1 млрд доларів (близько 700 млрд у наш час).

відео дня

Нинішній механізм ленд-лізу для України та країн Східної Європи багато в чому схожий з попереднім. За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, закон про ленд-ліз передбачає укладання міжурядових договорів про передачу в оренду або в борг з відстроченою оплатою за використання озброєнь з асортименту військово-промислового комплексу США. Акт розрахований на 2022 та 2023 роки, але може бути пролонгованим у разі потреби.

"Ми отримаємо високотехнологічну та ефективну зброю, поставки якої супроводжуватимуться навчанням наших бійців ЗСУ. І головне - закон про ленд-ліз дозволяє президенту США не узгоджувати допомогу щоразу з Конгресом. Це значно пришвидшить отримання озброєнь та іншої необхідної нам допомоги", - зазначив Єрмак.

Як пояснив Главреду експерт Центру оборонних стратегій, дипломат Олександр Хара, ленд-ліз потрібен здебільшого для того, щоб зменшити час очікування між тим, коли українські військові звернуться із запитом про зброю до CША і тим, і коли запитуване озброєння почне постачатися. "Якщо ми кажемо про системи Patriot, літаки F-16 чи інше, то раніше, щоб їх отримати, потрібно було, щоб Конгрес США дав згоду на це. Зараз все, що є в наявності у США і те, що президент вважає за потрібне передати Україні, може передаватися нам безперешкодно", - пояснив Хара.

На фронті зброя з’явиться через місяць-півтора

За словами військового експерта, полковника запасу Олега Жданова підписання ленд-лізу Байденом - це юридичне оформлення того, про що раніше домовилися міністри оборони 43 країн на зустрічі в Рамштайні. Просто тепер США де-факто узаконили ці домовленості і закріпили їх на законодавчому рівні.

На думку експертів, опитаних Главредом, Україні, аби вибити окупантів з української території, важливо мати артилерію, як ствольну, так і РСЗВ, а також боєзаряди для них. Також для того, щоб вибити російську армію із захищених місць, є потреба у бронетехніці. Не кажучи вже про ракетні системи, щоб знищувати на дистанції і важку техніку, і системи залпового вогню противника, а також системи управління.

"В останні тижні відбулася еволюція від того, що раніше нам надавали лише портативні речі невеликого радіусу дії, такі як Javelin та NLAW. Зараз нам вже надають важке озброєння, передусім гаубиці, а також протикорабельні ракети. Останні потрібні нам для того, щоб насамперед знищувати платформи запуску, а не лише окремі літаки чи ракети", - вважає Хара. І додає, що також Україні потрібна авіація і ракети більшого радіусу, аби військові мали змогу знищувати об’єкти не лише на відстані 30-50 км, а й на сотні кілометрів від нас - тобто не лише на території окупованих ОРДЛО та Криму, а й всередині Росії.

Єдине, чого Україна точно не отримає, то це ядерної зброї, бо закон її надання не передбачає.За словами Жданова, цілком можливо, що в рамках ленд-лізу Україна отримає не найновіше озброєння, а, наприклад, більш раннє, яке є на складах країн-членів НАТО в обмін або на фінансову компенсацію, або шляхом заміни наданої Україні зброї на новішу. Але для України це не буде критичним, адже Україна воює ще радянським озброєнням через те, що суттєвих модернізацій за ці роки в Україні не було. Максимум були окремі партії - зокрема, Україна модернізувала танки, випустила невелику кількість бронетранспортерів (але і це була часткова модернізація старих).

"Тому навіть якщо Захід дасть Україні б/в озброєння, це вже буде для нас величезним плюсом. Адже рівень утримання і технічна справність цих машин набагато вищі, тому що умови зберігання і експлуатації на Заході набагато кращі, ніж в Україні", - зазначив Жданов.

читайте також"РФ озброювалася з 1991 року": на скільки вистачить запасу зброї армії Путіна – відповідь МіноборониЕксперт прогнозує, що перше озброєння в українських військових з’явиться не раніше, ніж через місяць.

"По-перше, справа у логістиці, оскільки все озброєння ще потрібно привезти. Ми не знаємо, звідки воно буде поставлятися - або з США літаками, або з Європи (тоді це станеться швидше). Але в один "Геркулес" (американський військово-транспортний літак, - Главред) увійде максимум три-чотири бронемашини, і якщо їх, наприклад, знадобиться 200, то для цього буде потрібно направити 50 літаків - відповідно, потрібен буде час на доставку. По-друге, українських військових ще потрібно буде навчити користуватися цією зброєю, щоб техніка допомагала воювати, а не ставала металобрухтом", - пояснив Жданов.

Поділяє такий прогноз і керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. За його словами, саме такий термін зумовлений ініціативою представників Демпартії США у Конгресі про збільшення військової, економічної та гуманітарної допомоги до 40 мільярдів доларів, яка була погоджена 10 травня.

"Щойно допомога буде виділена, в рамках цих коштів одразу під запит України буде виділена зброя, якої ми невідкладно потребуємо. Таким чином протягом місяця-півтора ми побачимо зброю, яка надходитиме в Україну в рамках ленд-лізу", - уточнив Мусієнко. І додав, що глобально Україна зможе закрити свої потреби у зброї вже до початку осені.

Гаряча фаза може завершитися до кінця літа

Експерти переконані, що отримання західного озброєння великими партіями може суттєво змінити розклад сил на користь України, бо це дозволить Україні переходити до контрнаступу. І цілком природно, що РФ буде намагатися максимально перешкодити цьому.

Тому, за словами Жданова, у найближчий місяць, поки надходитиме зброя, Росія може посилити обстріли (що, власне, вона вже робить, коли гатить по інфраструктурі), намагаючись зривати поставки.

"За великим рахунком, вона вже нічого не може зробити. Авіація Росії вже боїться залітати до українського повітряного простору, ракетних ударів теж завдають з дистанції, не заходячи на українську територію, проведення диверсійної діяльності також ускладнене завдяки роботі української розвідки. Тому навіть якщо Росія кудись і влучить ракетами, вона знищить лише малу частину техніки - глобально це нічого в розкладі сил вже не змінить", - вважає Жданов.

Зважаючи на це, за словами експерта, Росія протягом двох майбутніх тижнів, може спробувати ініціювати переговори, щоб тим самим виграти час для себе. Адже РФ за цей час ризикує видихнутися в наступальному потенціалі, який у неї поки ще зберігається на одному напрямку - Ізюмському. "Як тільки це станеться, Росія одразу ж почне вести розмови про переговори і намагатися нам нав'язати "Мінськ-3". І ось тут важливо не піти з головою в переговорний процес і не дати слабину", - додає Жданов.

Та чим більше знесилюватиметься Росія, тим більше переваг на переговорах це даватиме Україні.

"Ми отримаємо серйозний шанс звільнити окуповані Росією землі на сході і півдні. Відповідно, в інтересах Росії було б зупиняти агресивні дії і припиняти війну, бо якщо цього не станеться, вони матимуть великі втрати", - вважає Олександр Мусієнко.

читайте такожЗСУ тиснуть на північ від Харкова, а плани РФ провалюються: ворог через 10 днів змінить тактику – МВСПри чому Україна матиме шанс вигнати окупантів не лише з територій, що були окуповані РФ після 24 лютого. Зокрема, на таку можливість натякнув голова МЗС України Дмитро Кулеба.

"Якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті і виграємо битву за Донбас, що матиме вирішальне значення для подальшої динаміки війни, звичайно, перемогою для нас у цій війні буде визволення решти наших територій", – розповів Кулеба. І додав, що Україні, можливо, також доведеться вести переговори з РФ по врегулюванню конфлікту, бо контрнаступ означатиме великі втрати і для українського війська.

За словами політичного експерта Тараса Загороднього, за оптимістичними оцінками деокупація захоплених територій і, відповідно, гаряча фаза війни може тривати до кінця літа, або ж розтягнутися до кінця року - усе залежатиме від швидкості надходження в Україну озброєнь.

"Не виключено, що після деокупації більшості регіонів, війна може перейти у фазу АТО, коли бойові дії тривали у кількох областях. Але усе залежатиме від того, коли у росіян закінчаться ракети і від того, чи будуть у нас надійні системи ППО та ПРО, які дозволять перехоплювати значну частину ракетних ударів", - зазначає експерт.

Україні доведеться повертати гроші?

Оскільки ленд-ліз - це де-факто оренда озброєння, відповідно цілком імовірно, що Україні згодом доведеться повертати гроші за техніку, що вціліє.

До слова, під час дії ленд-лізу 1941-1945 років також передбачалася компенсація за надане союзникам озброєння. Але у 1945 році США заявили про те, що не братимуть грошей за передану зброю, причому як за знищену, так і за вцілілу. Водночас на цивільну техніку (вантажівки, залізничний транспорт) були видані довгострокові формальні кредити. Тобто незважаючи на кредитні зобов’язання, усе, що передали країнам, залишилось у них в обмін на приєднання до нової глобальної політично-економічної системи з ООН та міжнародною валютою у вигляді долара.

читайте такожЗакон про ленд-ліз для України: як Байден підписав вирок РосіїУ той же час СРСР, який тоді отримав допомоги на 10,8 млрд доларів, не погодився з цим та до 1972 року взагалі нічого не оплачував, хоча США виставили рахунок лише за цивільну продукцію у розмірі 2,6 млрд доларів. В результаті лише через 27 років по завершенню Другої світової СРСР погодився протягом півсторіччя оплатити 722 млн доларів. До слова, Росія, як правонаступниця СРСР і досі, 77 років потому, не розрахувалася за те, що отримала.

На думку Жданова, після завершення війни Україні, можливо, так само доведеться компенсувати витрати. Але не факт, що грошима.

"Погашення ленд-лізу здійснюється так: частина озброєнь, що залишилася цілою та неушкодженою, повертається, а за ту частину, яка була знищена чи пошкоджена, виплачуються компенсації. Якою буде ця компенсація – залежить від домовленості сторін. Причому це може бути як грошова компенсація, тобто ми повинні будемо все це сплатити, або це може бути якась ділова угода щодо компенсації - інвестиції або інші преференції. Також можливий варіант, коли Україна залишить собі всі зразки озброєння, які будуть у неї на той момент", - пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти