Європа до війни не готова, РФ здатна захопити країни Балтії, як Крим - Гетьман

23 січня 2024, 09:00оновлено 24 січня, 14:22
У Європи вся надія на війська США і Великобританії – якщо Росія нападе на НАТО, європейські країни навряд чи зможуть себе захистити, вважає Олексій Гетьман.
Європа до війни не готова, РФ здатна захопити країни Балтії, як Крим - Гетьман
Росія піде на повзучу інтервенцію проти країн Балтії, якщо її не вдасться зупинити в України – Гетьман / Колаж Главред

На Заході почало змінюватися сприйняття розв'язаної Росією війни проти України. Затягування військової допомоги Києву призвело до того, що ЗСУ змушені чекати потрібних озброєнь, відбивати атаки окупантів по всій лінії фронту і готуватися до нових наступальних операцій ворога. Кремль тим часом посилився, і західні союзники стали розуміти, що Росія є загрозою не лише українській державі, але і всій Європі.

В інтерв'ю Главреду ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман оцінив загрозу зимового наступу РФ, пояснив, чому Європа не готова до великої війни з Росією, проаналізував ситуацію із західною допомогою і назвав можливий сценарій російської агресії проти країн Балтії.

Нещодавно німецька Bild з посиланням на документ Бундесверу опублікувала матеріал із навчальним сценарієм, згідно з яким в лютому цього року Росія проведе мобілізацію, до червня начебто відкине українські війська назад, а вже у другій половині року проведе гібридну атаку на східний фланг НАТО. Влітку 2025 року, згідно з цим матеріалом, може бути вже повноцінна війна. Як ви оцінюєте публікацію? Наскільки реалістичним є такий сценарій?

Я не хочу ображати Bild, але це все ж таки "жовта преса". Вони часто публікують матеріали провокативного характеру, аби привернути увагу людей. Не можна сказати, що журналісти цього видання пишуть неправду, проте вони часом зосереджуються на якомусь акценті і роздувають його так, нібито це головна складова певної інформації.

Дійсно, була інформація про те, що росіяни намагатимуться взимку здійснити масштабні наступальні дії. Про їхні зимові плани стало відомо ще влітку минулого року. Зима настала, але поки що дуже великих наступальних дій не спостерігається. Точаться локальні бої по всій лінії фронту: у районі Куп'янська, Авдіївки та на інших ділянках. Втім, це не можна назвати потужним наступальним ударом.

Росіяни здатні посилити свої наступальні дії. Вони підтягують резерви, доукомплектовують та формують підрозділи, які зазнали втрат. Причому поповнюються резерви не тими, кого нещодавно мобілізували, а досвідченими вояками, яким давали перепочити. За різними оцінками, росіяни щомісяця мобілізують 20-40 тисяч людей, тобто приблизно тисячу осіб на день. Майже таку саму кількість російських окупантів ми знищуємо щодня.

Противник чекає оптимальних погодних умов. Приблизно у другій-третій декаді січня – першій декаді лютого, коли настає найхолодніша пора року, ґрунт може промерзнути до 30 сантиметрів. Це дозволить рухатися важкою технікою – танками та броньованими машинами. Росіяни накопичують сили, що свідчить про їхні наміри здійснити певні дії. Подивимося.

На вашу думку, чи готова Європа до військових викликів, які описані у публікації Bild? Чи здатні європейці відбити потенційні російські гібридні або прямі військові атаки?

Війна у будь-якому разі буде гібридною – комбінацією інформаційної, економічної та всіх інших складових. В Україні більше задіяна складова прямих бойових дій, а в Європі переважають гібридні атаки. Багато хто з наших партнерів і друзів з Європи ще не зрозумів, що війна проти них уже розпочалася. Вона вже йде інформаційно – це саме те, про що писав у своїх наукових роботах начальник Генерального штабу ЗС РФ Герасимов, який є автором гібридної війни у тому вигляді, в якому Росія її використовує. Він писав: задля досягнення успіху потрібно, щоб для людей, проти яких ведеться війна такого типу, стерлася різниця між війною та миром, аби вони не розуміли, чи то це вже війна, чи то ще ні. Картина розуміння повинна бути розмита: без красивих і потужних наступальних дій і танкових ударів. До такого наші партнери якраз більш-менш готові.

Якщо говорити про повзучу інтервенцію, сценарій якої росіяни намагатимуться реалізувати в Європі, то я не впевнений, що наші партнери мають альтернативний план захисту і точно знають, як із цим боротися. До звичайних потужних атак, які Росія проводить проти України, наші партнери точно не готові. В них не вистачає ані танків, ані ракет, ані артилерійських снарядів, ані іншого озброєння.

Європа багато років була розслаблена, бо там попрацювала Росія: вона налагоджувала з європейцями співпрацю щодо газу, тож останнім здавалося, шо все добре, що вони "голуби мира". Наші друзі зі Сполучених Штатів постійно закликали їх схаменутися і посилити армію, тому що США не можуть самостійно тримати оборону за Європу і весь світ в цілому. В Європі лунало багато розмов про те, що американські "яструби" хочуть війни, і за цими балачками європейці забули вислів si vis pacem, para bellum, тобто "хочеш миру, готуйся до війни".Тому, якби сьогодні Росія почала наступ проти європейських країн НАТО, вся надія була б лише на американські або британські підрозділи, бо навряд чи Німеччина чи інші європейські країни змогли б щось заподіяти. Наприклад, у Франції річний норматив виготовлення снарядів для артилерійських систем – 80 тисяч одиниць на рік. Про що тут казати, яка це взагалі військова підготовка?

Зараз європейці схаменулися. Про це свідчить заява колишнього командувача армією Нідерландів, генерал-лейтенанта Мартіна Вейнена, який на наступний день після своєї відставки, уже не скутий посадою, закликав нідерландців готуватися до війни, зокрема, запасатися їжею і водою, тому що війна неминуча. У країнах Балтії і Польщі вже давно про це знають. Але якщо про це заговорили у Бельгії, Нідерландах, Люксембургу, Німеччині, Франції, Італії, це добре – нарешті прокинулися. Уже два роки триває повномасштабна війна в Європі, а вони лише прокинулися, і, дай Бог, щоб не заснули знову.

Захід наблизився до ситуації, коли постає питання: або вони допомагають Україні, або самі воюють із Росією. І тут взагалі не зрозуміло, чому вони зволікають із військовою допомогою Києву за таких обставин.

Вони не хочуть бачити реальність, бо це зруйнує плани багатьох можновладців, які підтримують контакти з Росією, сидять на фінансових потоках і дуже не хочуть, щоб ламався їхній досить непоганий спосіб життя.

Також проблемою є існування багатьох неефективних міждержавних організацій, таких як ООН. В усіх цих інституціях люди отримують дуже непогану заробітну плату і мали б виконувати функції, спрямовані на забезпечення миру в Європі та світі. Якщо їм це не вдається, постає питання про те, чим вони займаються. Може, нехай ідуть по домівках і займаються своїми справами, а ми створимо інші міжнародні організації, які будуть здатні стримати агресора від наступу і забезпечити мир? Ані Червоний Хрест, ані ОБСЄ, ані ООН не впоралися. Ці майданчики досі мають певний вплив, і ми продовжуємо там виступати, але що вони змогли зробити, аби запобігти атакам Росії на Україну? Нічого. Як не змогли вони запобігти і іншим терористичним атакам в інших куточках світу. Вони не хочуть погодитися зі своєю неспроможністю та потребою змінюватися, вони бояться і думають, що все минеться саме по собі.

Крім того, досі точаться дискусії з приводу того, чи варто нам стріляти по військових об’єктах на території РФ. Коли діти, що бачили цю війну, підростуть і вивчатимуть історію, вони дивуватимуться: як можна було кілька років вагатися, чи можна атакувати військовий об’єкт ворога на його території. Це те саме, якби Ізраїлю сказали не атакувати ХАМАС, мовляв, коли по ньому б’ють, нехай відбивається, але сам не стріляє по території ворога. Притомні люди покрутили би пальцем біля скроні, почувши таке. Щодо України використовується сама така риторика: тут відбивайтеся, але по об’єктах ворога не бийте, бо це ескалація. Повна маячня.

Невдовзі голоси тих, хто закликає не бити по території Росії, ставатимуть дедалі тихішими, а згодом їх взагалі не слухатимуть. Та поки що вони мають вплив, і тому зберігається дивна ситуація: українці тримають щит, воюють за всю Європу, оберігають її від російської навали, та при цьому жодних італійських, американських, британських, німецьких або французьких військ тут немає. Ба більше, європейці вагаються, чи надавати військову техніку. Ця дивна позиція може призвести до того, що ми не зможемо зупинити росіян, і вони підуть далі. Невже в Європі цього не розуміють? Думаю, розуміють, але не хочуть у це вірити. Дай Боже, щоб вони це усвідомили якомога швидше.

До яких дій здатні вдатися росіяни, якщо їх не зупинити?

Росіяни використовуватимуть повзучу інтервенцію і діятимуть тихесенько, потрошечку, певними провокаціями, інформаційними диверсіями з метою начебто захисту російськомовного населення у країнах Балтії. Вони відкрито не застосовуватимуть збройні сили, бо мають напрацьований досвід гібридної війни. Вони діятимуть інакше: наприклад, в Естонії чи Литві можуть з'явитися "зелені чоловічки", які "захищатимуть російськомовних". Росія не буде бити в лоба, бо розуміє, що одразу отримає відповідь.

Просування Сувалкським коридором теж неможливе. Там 100 кілометрів, які треба пройти територіями країн НАТО. Російська армія не здатна цього зробити, вони можуть лише лякати.

Згадайте, як росіяни віджали Крим: вони зайшли тоді, коли Україна була максимально ослабленою, бо Янукович щойно втік, а нова влада ще не встигла зорганізуватися. І росіяни зробили все дуже швидко, бо довго чекали і готувалися до окупації, розбудовуючи в Криму свою "п'яту колонну", агентів впливу та розвідку. Те саме вони зараз роблять у Польщі, Литві, Естонії та Латвії. Буде влучна нагода – реалізують кримський сценарій. Впевнений на 100%, що росіяни не будуть на танках із триколорами штурмувати Литву чи Польщу, вони не настільки дурні, тож діятимуть гібридно, як прописано у наукових працях Герасимова. Нехай аналітики на Заході просто ознайомляться з тим, що писав Герасимов – там зазначено все, як РФ буде діяти. Якщо ні, то нехай і далі перебувають у своїх фантазіях, але нерозуміння ситуації призведе до гірших наслідків для тих, хто вагається, чи допомагати Україні належним чином.

Дивіться відео, в якому Гетьман розповів про плани РФ щодо сценарію Криму в країнах Балтії:

На Заході дедалі частіше кажуть, що війна в Україні затягнеться. Як перемогти Україні у війні на виснаження? Особливо в умовах, коли Росія має величезний ресурс, а ми дуже серйозно залежимо від військової та фінансової підтримки Заходу.

Нам буде важко перемогти у затяжній війни без допомоги наших західних партнерів та розбудови вітчизняного військово-промислового комплексу. Я впевнений, що діяльність наших військово-політичних структур наразі зосереджена на тому, щоб будувати підприємства, які вироблятимуть в необхідній кількості снаряди і все, що нам потрібно для війни. І тут наші партнери будуть допомагати набагато швидше, тому що це і в їхніх інтересах.

Вони інвестуватимуть і потім на цьому зможуть заробляти. Інвестиції в український ВПК на Заході, зокрема, в Німеччині, сприйматимуть більш позитивно, ніж передачу Taurus нашій країні. До того ж, це створить нові робочі місця, а інвестиції призведуть до поповнення бюджетів. Такий шлях, і іншого варіанту, на жаль, немає.

Хто такий Олексій Гетьман?

Олексій Гетьман - український військовий експерт, майор ЗСУ. Ветеран російсько-української війни.

Як військовий експерт коментує події війни Росії проти України на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти