Вибрати місце, але не вакцину: як і кому потрібно записуватися на вакцинацію

3 березня 2021, 15:00
В Україні відкрили запис на вакцинацію - після реєстрації в листі очікування, люди отримають повідомлення і зможуть вирішити, коли їм йти на укол.
вакцинація, вакцина
В Україні відкрився запис на вакцинацію для всіх охочих / Reuters

В Україні стартувала попередня запис на вакцинацію проти Covid - 19 для всіх охочих.

У Кабміні зазначають, що лист очікування необхідний для правильного розподілу вакцини по регіонах, щоб уникнути черг і зайвих контактів з людьми.

Незважаючи на те, що процес досить простий, деякі обов'язкові умови він все-таки містить. Як записатися на вакцинацію в Україні і як потім зробити щеплення – розповідає Главред.

відео дня

Кого і коли вакцинують

Згідно з планом вакцинації, схваленим Кабміном, в Україні передбачається п'ять етапів проведення вакцинації населення:

  1. Медичні працівники, які працюють з пацієнтами з COVID-19 а також мешканці інтернатів, будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів, військовослужбовці ООС;
  2. Медичні працівники, літні люди віком від 80 років, працівники соціальної сфери;
  3. Літні люди віком від 65 до 79 років, вчителі та інші працівники сфери освіти, працівники структур державної безпеки;
  4. Літні люди віком від 60 до 64 років, люди з хронічними захворюваннями та громадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, а також ті, хто працює або відбуває покарання у місцях позбавлення волі;
  5. Решта дорослого населення України. Якщо вакцина буде доступна, то цей етап може відбуватися одночасно з попередніми етапами.

Як запевняють у Кабміні, вакцинація безкоштовна і відбувається за бажанням пацієнта. Перед процедурою пацієнта повинен обов'язково оглянути лікар.

Кому не можна робити щеплення

Крім того, для вакцинації існує низка протипоказань. За словами головлікаря обласної лікарні імені Мечникова Сергія Риженка, вакцинація небажана у випадку:

  • гіперчутливості до будь-якого компонента вакцини;
  • тяжких алергічних реакції в анамнезі;
  • гострих інфекційних та неінфекційних захворювань;
  • загостреннях хронічних захворювань - тоді вакцинацію проводять не раніше ніж через 2-4 тижні після одужання або ремісії;
  • вагітності та періоді грудного вигодовування;
  • віку пацієнта до 18 років.

Запис через сайт "Дія"

Записатися на вакцинацію в лист очікування можна декількома способами:

  • за допомогою сайту або мобільного додатку "Дія";
  • через Національний контакт-центр МОЗ.

Щоб потрапити в список очікування на вакцинацію від COVID-19, потрібно зайти в Особистий кабінет на порталі "Дія" за допомогою електронного цифрового підпису або BankID і в розділі "Послуги" обрати пункт "Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19".

Сайт Дія

Далі, щоб записатися, потрібно пройти триступеневу авторизацію.

Крок 1 - Перевірка персональних даних

Крок 2 - Вибір сфери діяльності

Сайт Дія

Важливо: працівникам закладів охорони здоров'я, освіти, соціальної сфери, інтернатів, будинків престарілих, військовослужбовцям та працівникам структури держбезпеки записуватися на вакцинацію не треба. Ці категорії українців вносять в лист очікування самі роботодавці, які і повідомляють своїм співробітникам дату вакцинації.

Крок 3 - Вибір зручного місця для вакцинації.

Сайт Дія

Після цього, за умови успішного запису, має з'явитися повідомлення про внесення до листу очікування.

Запис через додаток "Дія"

Щоб зареєструватися через смартфон, слід завантажити мобільний додаток "Дія 2.0" і авторизуватися за допомогою Приват24, Monobank або BankID Нацбанку.

Після цього в розділі "Послуги", потрібно обрати пункт "Запис до листа очікування вакцинації від COVID-19".

Докладання

У наступному вікні потрібно натиснути кнопку "Записатися", після чого, за аналогією з сайтом, потрібно вибрати сферу діяльності, натиснути "Далі" і обрати у вікні місце, в якому ви хочете вакцинуватися - область, район і місто.

Додаток Дія

Якщо при вході не виявилося пункту про запис на вакцинацію, потрібно оновити додаток за допомогою Play Market або App Store до останньої версії. Також після запису є можливість видалити запис.

Запис через контакт-центр

Щоб записатися через Національний контакт-центр МОЗ, слід зателефонувати за номером 0 800 60 20 19, назвати оператору свої дані (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію і номер паспорта), обрати зручне місце для вакцинації і також очікувати повідомлення про запрошення на вакцинацію.

Дату і час вибрати можна, а вакцину-ні

Станом на ранок середи, 3 березня, як уточнив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, на вакцинацію записалися вже 45 тисяч осіб.

Як уточнив віце-прем'єр-міністр Михайло Федоров, серед записаних - 63% українців віком до 40 років.

Примітно, що у всіх випадках запис на вакцинацію попередній і коли вакцина буде доступна для кожного з етапів, користувач отримає повідомлення і можливість вибору зручного часу, дати і пункту вакцинації.

Відзначимо, що на даний момент в Україні в наявності є тільки одна вакцина - індійська версія Astra Zeneca - CoviShield від виробника Serum Institute India, 500 тисяч доз якої Україна отримала 23 лютого.

Згідно з планом поставки перших партій вакцини в рамках ініціативи COVAX, до кінця травня в Україні можуть з'явитися ще 1,776 мільйона доз цієї вакцини і ще 117 тисяч доз вакцин від Pfizer/BioNTech (правда, точної дати поставок цієї вакцини поки не повідомляється).

Як уточнили Главреду в прес-службі МОЗ, після того, як людина отримає повідомлення на вакцинацію, навіть за наявності декількох видів вакцини, обирати вона не зможе.

"Ми не можемо спрогнозувати, яка буде вакцина. Слово "вибір" у нас ніде не позначено. Яка вакцина прийде до закладу охорони здоров'я, такою і буде вакцинована людина", - сказали у відомстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти