Війна триватиме 10-15 років, але перенесеться на територію Росії та Білорусі – Олег Соскін

19 серпня 2022, 06:00оновлено 19 серпня 2022, 08:57
Вже через рік в Україні буде армія, що володіє всіма видами зброї, якій не буде рівних у світі, і вона буде здатною дійти до Уралу, вважає політолог.
Якщо Путін завдасть ядерного удару по Україні, Москва згорить повністю
Війна прийде в Росію і Білорусь – розплата за скоєне в Україні буде страшною / Reuters, Главред, скріншот

На сайті Главред відбувся чат із директором Інституту трансформації суспільства, політологом та економістом Олегом Соскіним. Спілкуючись із читачами, він розповів, яке значення мають перші вибухи в Криму, і що є ключем до повернення півострова, чому російський удар по центрах ухвалення рішень нічого не дасть, і яка ймовірність ядерного удару по Україні, скільки років триватиме війна, і чому перемога в ній України стала для Заходу питанням життя та смерті, а також чому війна неминуче прийде в Росію і Білорусь, і що дозволить ЗСУ дійти до Уралу.

Крім того, Олег Соскін розповів, як курс гривні буде залежати від успіхів ЗСУ на фронті, в якому випадку до кінця року він досягне 100 гривень за долар, як готуватися до нового опалювального сезону, і чому варто переїхати з висотних багатоквартирних будинків.

Представляємо стенограму чату з Олегом Соскіним.

Simon: Перші "хлопки" в Криму, в Новофедорівці на військовому аеродромі. Що, по-вашому, вони змінять і яке їх значення?

Олег Соскін: Це був удар по найголовнішій авіаційній базі в Криму, в результаті чого знищено, як мінімум, дев'ять військових літаків. Там прогриміли потужні вибухи, вони були, як гриби – так можуть вибухати, наприклад, авіабомби.

Вибухи в Новофедорівці не були випадковою подією – це початок нового етапу зіткнень між Україною і Росією. Відтепер Кримський півострів, принаймні степова його частина, плюс Саки – під загрозою удару.

Це означає, що тепер окупанти в Криму не зможуть спати спокійно, оскільки українські війська поступово пересуваються ближче до чорноморського узбережжя. Росії доведеться перемістити свої бойові ресурси, зокрема, всі свої бойові літаки і склади, далі. Раз Україна дістала до Сак, значить, може дістати і до бази в Севастополі. А це вже буде катастрофа.

Simon: Чи буде це одинична акція, або в Крим прийде війна?

Олег Соскін: Війна вже прийшла в Крим. Як розповідають місцеві жителі, в кілометрі від місця вибуху навіть позлітали дахи з будинків. Були постраждалі. Відразу ж утворилися черги на Кримський міст з охочих залишити півострів. Люди більше не хочуть там відпочивати.

Ще кілька таких ударів – і Крим буде практично безлюдним. Росіяни туди їздити відпочивати вже не будуть, а, значить, залишки грошей, які Крим отримував, зникнуть. Півострів просто стане зоною бойових дій.

Simon: Враховуючи те, як болісно Росія ставиться до всього, що стосується Криму, як вона буде реагувати на посягання на територію, яку вважає своєю?

Олег Соскін: Так само, як і на все інше, зокрема, на потоплення крейсера "Москва" і звільнення острова Зміїний – Росія буде більше бомбити українські міста. Відбудеться посилення і розширення війни.

Останні події свідчать про те, що Росія не може досягти будь-якого відчутного результату ніде: ні в Херсонській, ні в Запорізькій, ні в Харківській областях. Хіба що трохи, на 10 км, просунулися поблизу населених пунктів Авдіївка та Піски. І все.

Тому єдине, що може в даній ситуації Росія – ескалювати рівень бойових дій і завдати удару по Києву з території Білорусі. Миколаїв, Запоріжжя, Марганець, Нікополь, Харків – ці міста Росія і так безперервно бомбить. При цьому росіяни завозять С-300 і С-400 до Білорусі, відповідно, можуть спробувати вдарити з білоруської території по Києву і Львову.

Якщо буде завдано удару по Києву або Львову, то у відповідь буде удар по Білорусі (по Гомелю – однозначно) і по прикордонних російських містах: Бєлгороду, Брянську, Курську, тобто війна зайде на територію Росії. Українські війська підуть на Гомель і всі прикордонні міста РФ.

Главред: Але чи вигідно Україні зараз переносити бойові дії на територію Росії? Адже у нас не так багато сил, щоб розпорошувати їх на стільки напрямків? Нам би своє відбити, а не йти на Білорусь чи Росію.

Олег Соскін: А тоді втягнуться всі інші держави, і це вже буде євразійська війна, ніхто не зможе відсидітися, лишитися осторонь. Польща втягнеться у війну, країни Балтії, Фінляндія, Швеція, Німеччина, США... Ніхто не залишиться не задіяним.

Тому потрібно попередити союзників і Путіна про те, що, якщо тільки Росія спробує, отримає те-то і те-то. Ми вже можемо, Крим це показав.

Главред: Ви говорите про удари по Києву і Львову – якщо ви маєте на увазі ракетні удари, їх уже було достатньо. По яких тоді об'єктах повинні бути завдані удари Росією, щоб були настільки масштабні наслідки і така реакція інших держав?

Олег Соскін: По центрах ухвалення рішень.

Питання: Чи потрібно після Новофедорівки і Антонівського мосту напружитися Кримському мосту? Чи є сенс Україні його руйнувати, з практичної та символічної точки зору?

Олег Соскін: Є, звичайно.

Антонівський міст ніби й не зруйнований, але пересуватися по ньому неможливо. Те ж саме можна зробити і з Кримським мостом. Особливо – із залізничним. Це вже можна зробити. В результаті не обваляться опори, міст залишиться, але їздити по ньому буде неможливо. А раз по мосту не можна буде їздити, значить, фактично припиниться постачання Криму, перекидання туди необхідної техніки і ресурсів.

Mitia: Для чого Україні була потрібна операція в Новофедорівці – чому саме зараз, чому так демонстративно, вдень, наробивши стільки галасу?

Олег Соскін: Україні потрібно було показати, що ми вже в змозі це робити. Це демонстрація західному світу того, що Україна не зупиниться, і Крим має бути повернутий.

Для Путіна удар по аеродрому в Новофедорівці – це колосальний репутаційний удар. Зеленський добре так приклався чоботом до його личко.

Адже Росія зазнала серйозних втрат: кілька десятків людей загинуло (мабуть, льотчики і механіки), знищені склади, літаки і машини. Це серйозний удар для всіх, хто живе на Кримському півострові, і для російського керівництва, для Кремля.

Керівництво України переходить на новий рівень і готове до цього.

Smilik: Чи варто планувати відпустку в Криму в 2023 році? Дуже вже обнадійливо виглядали події в Новофедорівці…

Олег Соскін: Усе залежить від Херсона. Якщо до початку листопада правий берег Херсона буде звільнений, то українська армія вже не зупиниться. Логіка подій така, що ЗСУ будуть просуватися далі. А по мірі просування далі, українська армія буде все більше ударів наносити вглиб території ворога – відповідний потенціал уже є. І якщо українські війська прорвуться до Криму, то степовий Крим, Євпаторія, Феодосія, Саки будуть звільнені. Не знаю, як Севастополь.

Главред: Тобто, образно кажучи, Херсон – це ключ до звільнення Криму?

Олег Соскін: Так, 100%.

Григорій_53: На що готовий Путін, щоб зберегти Крим у складі Росії? За яких умов його можна змусити відмовитися від Криму?

Олег Соскін: Путін від Криму не відмовиться, він не може цього зробити за жодних умов.

Зараз Путіну показали, що Україна фактично готова йти на Крим. І тепер у нього залишається варіант "із доброї волі", як це було, коли росіяни втекли з Києва, Чернігова та Сум, піти із Запорізької, Харківської та Херсонської областей назад, до Криму. Якщо Росія це зробить, то, звісно, напруга бойового зіткнення спаде.

Після цього Путін може сказати, що, якщо українські війська рушать далі – на Крим, він завдасть тактичні ядерні удари по Києву, Львову, Дніпру бомбами до 5 кілотонн.

Так чи інакше Росія втратить захоплені території материкової України, але Путін може зіграти на випередження – відступити в Крим і пригрозити ядерним ударом у разі наступу на півострів. В цьому випадку у Путіна є альтернатива, вибір. І тоді можна починати розмовляти.

Окремо стоятиме питання щодо Донецької та Луганської областей. Їх теж потрібно звільняти. Але, якщо буде завдано удару по Бєлгороду і Курську, тоді можна буде домогтися такої ж ситуації, як і з Кримом: Росія йде "з доброї волі" з Донбасу, а Україна за це не захоплює Бєлгород.

Тоді залишиться тільки питання Криму. А, оскільки всі сторони вже доволі видихлися, з цього питання можна буде проводити переговори.

Це єдиний відносно мирний варіант. Всі інші – не мирні.

Якщо ж Путін не погодиться на такий варіант, це означатиме продовження війни, і вона зайде в зиму з усіма витікаючими наслідками. Війна буде ескалюватися, розширюватися на територію Білорусі, зокрема.

Описаний вище сценарій – це остання точка, коли ще можна сісти за стіл переговорів. Якщо вона буде загублена, то ніяких переговорів більше не буде – це буде війна на знищення або Росії, або України.

Главред: Якщо, як ви говорите, Путін готовий завдати ядерного удару через Крим, то чим пояснюється його прихильність до Криму? Чим він настільки критично важливий для Путіна особисто або для Росії в цілому?

Олег Соскін: Крим – це частина символу Російської імперії, колишньої слави. Катерина, яка вела війну з Туреччиною, завоювання Петра I, який вів 30-річну війну зі Швецією, кримські війни, Друга світова війна і битва за Крим... Це все – символи.

Путін розуміє, що, якщо він віддасть Крим, це означатиме, що його правління закінчилося повним крахом, і все, що він робив, зруйновано, він сам все зруйнував. І тоді він стане зайвим на цьому святі життя і повинен бути одразу знищений.

Олег Соскін
Олег Соскін / Главред

Tiana: Як вам бачиться перспектива повернення Криму: коли, яким шляхом, в якому статусі? Та й взагалі, наскільки це реально?

Олег Соскін: Потрібно відштовхуватися від Херсона.

Існує два варіанти.

Один полягає в тому, що Путін посилює ескалацію і погрожує завдати тактичних ядерних ударів по центрах ухвалення рішень у Києві, Львові, Дніпрі та Харкові гіперзвуковими ракетами – Кинджалами, якщо Україна рушить на Крим.

Другий – передбачає, що Путін "з доброї волі" відводить російські війська до Криму, умовно кажучи, повертається до статус-кво, який був до 23 лютого. Тоді залишиться лугансько-донецький фронт, а там вже хто кого. Після чого сторони сідають розмовляти.

Хоча є і третій варіант, який передбачає, що після нанесення ядерних ударів Путіним починається загальна війна.

Главред: А коли, по-вашому, може вирішитися питання з Кримом? Це станеться в найближчій перспективі або не за нашого життя?

Олег Соскін: Це відбудеться в найближчій перспективі. Абсолютно скоро.

Заходити в зиму з окупованим півднем не можна. Тому, в будь-якому випадку, там буде найпотужніший бій. На правому березі буде "мішок", де російські війська будуть просто знищувати. Тобто так чи інакше правий берег повинен бути звільнений. А далі – це питання.

Росія спробує наступати на Кривий Ріг, взяти в кільце Миколаїв, але у неї нічого не вийде. Тому що у неї уже немає тих сил, які дозволили б досягти цих цілей. До того ж, в Україну приходить все більше західної зброї.

Якщо за добу знищувати одну російську батальйонно-штурмову групу, тобто 800-1000 осіб (зараз вийшли приблизно на 300 осіб на добу), плюс знищувати склади, то, виходить, що за місяць буде знищуватися будь-яке угруповання путінських військ. От тільки нову таку групу швидко сформувати вже не уявляється можливим – для цього потрібно два-три місяці без оголошення мобілізації.

Суто математично можна обчислити, що втрата за добу однієї батальйонно-штурмової групи є для Путіна непоправною, що знищує будь-який потенціал його наступів.

Главред: А як ви оцінюєте перспективу, коли Херсон може бути звільнений?

Олег Соскін: Праву частину – до жовтня. Далі тягнути просто не можна буде. У жовтні вже настануть холоди, тому серпень-вересень – це критична точка.

MistF: У що, по-вашому, виллється накопичення російських військ на півдні України – у спроби скувати контрнаступ або в спробу захоплення Росією нових українських територій? Для яких міст сьогодні є загроза з півдня: Запоріжжя, Миколаїв, Кривий Ріг, Харків, Дніпро?

Олег Соскін: Перш за все, загроза є для Запоріжжя, Кривого Рогу і Миколаєва, а також для Харкова і Дніпра. Але в першу чергу – перші три міста: Путін спочатку спробує вийти на них, а потім спробує вийти на Одесу. Але я вважаю, що у Росії вже немає сил на це, адже стільки вже знищено російських військ, в такому обсязі. Все найкраще, що було у РФ, знищено. Те, що зараз приходить в Україну – це вже залишки... У Росії вже немає тієї якісної зброї, що була на самому початку, немає навчених людей. Останні дослідження говорять, що 60% російських чоловіків сказали, що воювати не підуть, хоча підтримують дії влади, вболівають за Росію, але воювати не будуть. Росії воювати просто нічим.

Плюс серйозний фактор – це фрагментація і знищення молодшого офіцерського складу. Навіть якщо в Росії вдасться набрати солдатів, то там немає офіцерів, їх фізично не вистачає. Не кажучи вже про бойовий досвід... Тобто там нема кому керувати людьми, які не воювали і не служили. Набрати солдатів російська влада ще може, наприклад, зеків (але зеки ж не стають воїнами, це ж безумство). Путін не в змозі готувати нових воїнів, а, тим більше, командирів нижньої ланки. Їх ніде взяти. Зараз Росія добиває випускників училищ цього року – їх доб'ють, і все.

Главред: Так, виходить, що до Запоріжжя або Кривого Рогу Росія просунутися може, але утримати ці міста – ні?

Олег Соскін: Росія і захопити їх не зможе. Якщо російські війська будуть наступати на цих напрямках, то наші корпуси підуть на Бєлгород і Курськ.

Ірина М.: Наскільки ймовірним ви вважаєте удар по центрах ухвалення рішень у Києві? За яких обставин Росія піде на такий крок? Та й що дасть руйнування, умовно кажучи, Ради?

Олег Соскін: Це буде демонстративний крок і спроба дезорганізувати українців. Адже Путін вважає, що він здатен залякати, налякати український народ, оскільки мислить у рамках Чечні і Грозного, Сирії та Алеппо.

Однак українців залякати вже неможливо. Більше не мають значення персонажі у владі. Кажуть, готувалися замахи на Рєзнікова і Буданова, але це тепер не настільки важливо. Зеленський зняттям із посади генпрокурора Венедиктової і голови СБУ свого друга Баканова продемонстрував, що як така персона у владі вже не має жодного значення.

Тому завдасть Росія удар по центрах ухвалення рішень чи ні – це вже не має значення. Навіть якщо не стане Зеленського – буде голова Верховної Ради, не буде його – буде Шмигаль, не буде Шмигаля – буде Залужний... Уже не має значення, хто на якій посаді. У Кремлі не зрозуміли, що "машина" вже живе своїм життям, і вона вже настільки життєздатна і боєздатна, що сама моментально замінює голову: одну відрізають – з'являється дві, дві відріжуть – чотири з'явиться, ще краще тих, що зрізали... Саму машину, цей організм уже не можна знищити.

Путін думав, що він зруйнує цю машину, але він, навпаки, зробив її потужнішою. Більше того, кожен удар Путіна все більше і більше переконує цю машину, що потрібно йти до нього в лігво. Кожен удар призводить до того, що система стає сильнішою і агресивнішою. Путін не розуміє, що у нього залишився останній шанс зробити "жест доброї волі" і швидко звільнити українські території, оскільки тоді він хоч щось збереже.

Якщо ж Путін завдасть тактичного ядерного удару по Україні, ніхто з російської влади не врятується – вони всі будуть знищені, а Москва згорить цілком. Буде все, як співає Шнуров: "Вчера приснился сон прекрасный – Москва сгорела целиком. Пожар на площади на Красной, и тлеет бывший Избирком. Никто не выжил – все сгорели, все Pussy, Путин и Собчак, и у стены кремлевской ели горели "обалденно" (неценз. – Ред.) так".

Кожен удар по Україні призводить до ще більшої української люті. Вже практично чаша наповнена і ось-ось переллється. А переллється вже на російську територію. На Росію чекає така розплата, що страшно подумати. Чаша відплати вже майже наповнилася. Коли вона перевернеться, буде такий страх божий, якого ще ніхто не бачив.

Українці платять високу ціну для того, щоб бути вільними, а росіяни – за те, щоб залишатися рабами.

Для росіян і світу урок – наступний:

  • нікому ніколи не можна голосувати за неповноцінних людей із комплексом Бонапарта";
  • не можна більше трьох років тримати керівника при владі;
  • не можна вибудовувати державу у вигляді піраміди та ієрархії – потрібно робити горизонтально-мережеву державу;
  • не можна обирати особу, якій віддається багато повноважень, і вона бере до себе на службу тих, кого хоче;
  • диктаторів потрібно одразу знищувати, а їх зараз розвелося, як щурів (знаю, як мінімум, 25 таких), адже будь-який диктатор із часом вибудовує піраміду і концтабір. І так відбувається завжди.

Ganni: Чи остаточно знята загроза для Києва, чи можлива друга спроба Москви його взяти, але цього разу за допомогою білоруської армії? Другий похід на Київ можливий?

Олег Соскін: Ні, вже неможливий. У Путіна залишається тільки один інструмент – ядерний удар і задіяння С-300 і С-400, розташованих у Білорусі. Але тоді Білорусі не буде, на її місці буде тільки галявина. Одразу буде захоплений Могильов і не тільки. Ніхто не зупиниться.

Klim: Чи прискорить відхід Путіна з життя або від влади процес наближення перемоги України? Чи вірите ви, що в Росії разом із Путіним піде і ця людожерська політика щодо України, або ж усі його послідовники, хто б не став президентом у Росії, будуть йти по стопах попередника?

Олег Соскін: Путін уже дуже старезний, уже перебуває в стані відходу. А в Кремлі дуже багато "веж". Навіть якщо три групи "яструбів" об'єднаються, бойові дії все одно будуть закінчені. Навіть якщо до влади в РФ прийде мілітарна група сирійських м'ясників, вони нічого не зможуть зробити. Шойгу навіть не переможе, Кадиров – теж. А інші фігури одразу будуть шукати можливість домовлятися. Тому що і в Росії, і в Білорусі гряде фінансово-економічний колапс. У них залишилося лише дві функціонуючі галузі – газова (але і видобуток, і експорт газу скорочуються), а також нафтова та нафтопереробна. Все інше йде в небуття. Але країна не може жити тільки за рахунок нафти і газу, перебуваючи в ізоляції зі зруйнованою банківсько-фінансовою системою, відключеною від SWIFT.

Більше того, Росія підходить до моменту, коли Путіна краще просто прибрати. Самим прибрати. Тому що він стає реальною загрозою для всіх "веж" Кремля, хіба що за винятком Кадирова.

Він реально загрожує їм фізичним знищенням. Він їм уже так набрид. Всі бачать вже, що на них чекає крах. Все, що вони накопичили, створили, все, чим жили, про що думали, над чим працювали – все це буде зруйновано.

Тому загроза російського бунту – суворого, кривавого, безжального – зараз наростає.

Крім того, Зеленський висловив, а інші (Естонія, Латвія, Фінляндія і т.д.) підтримали ідею про те, щоб не видавати росіянам навіть туристичні візи. Якщо це зроблять, то котел просто вибухне, тому що нікуди буде виходити парі, а всередині жити стане неможливо.

Таміла: Поділіться вашим прогнозом про те, коли і чим, найімовірніше, закінчиться війна в Україні? Чи є шанс, що мир встановиться до кінця цього року?

Олег Соскін: Ні, до кінця року миру не буде. В принципі, я думаю, війна триватиме 10-15 років. Просто вона буде протікати в різних формах. Вона почалася в 2014 році, в цьому році вона перейшла у відкриту фазу…

Вище я вже сказав, що може привести до того, що напруження спаде, або навпаки.

Втім, поки що я бачу передумови тільки до ескалації ситуації.

Главред: Гаряча фаза, наскільки я розумію, не може бути дуже тривалою, тривати роками…

Олег Соскін: П'ять років може бути війна високої інтенсивності. Якщо Путін піде на застосування тактичної ядерної зброї, то п'ять років війни буде забезпечено. Гарячої, дуже гарячої…

Boris: На скільки років, за вашими прогнозами, вистачить сил і ресурсів Росії, щоб вести війну нинішньої інтенсивності?

Олег Соскін: У Росії вже їх майже немає. Якщо Захід буде постійно тиснути РФ, як тисне зараз, відбудеться серйозне погіршення фінансово-економічної ситуації всередині Росії і Білорусі.

Главред: А як же тоді війна може тривати 10-15 років, як ви говорите, якщо у Росії вже не вистачає сил?

Олег Соскін: А далі війна просто перейде на інші території. Україна воюватиме на інших територіях. Але вся українська економіка, весь потенціал країни буде працювати вже на зовнішню війну. Тобто наша армія буде воювати на інших територіях: Білорусі, в районі Дону, у Воронежі, по всьому кордоні з РФ, на Кубані та Північному Кавказі. І це буде повноцінна війна.

Omega: Чи може захід дозволити Україні програти в цій війні? Чи США і Британія сюди вклали вже стільки грошей, що не допустять цього?

Олег Соскін: Захід уже не може дати Україні програти. Для нього це вже питання життя або смерті. Адже це вже не питання України. Якщо Росія захопить Київ, розгромить Україну, тобто Україна зазнає поразки, наступним на черзі буде розгром Франції, Німеччини, Великобританії та США.

Вже настільки підняті ставки, що Заходу не можна відступати. Це – не Афганістан, Іран чи Лівія.

У разі поразки України спалахнуть багато інших територій, тому що Захід втратить верховенство, а моду диктуватиме Москва, Путін. У цьому випадку всі вирішать, що можна діяти так само, як РФ, і вирішувати свої питання таким шляхом. Це призведе до колосального поширення війни на Вірменію, Азербайджан, Сербію, Албанію, Азію, Тайвань, Північну і Південну Кореї... Це навіть страшно собі уявити.

Ingrid:Чи здається вам Путін людиною, у якої вистачить сміливості завдати ядерного удару? Якщо так станеться, що це дасть путінському режиму?

Олег Соскін: Це буде удар божевілля.

Мисляча людина, що має сім'ю, гроші, що піклується про своє здоров'я (Путін же з усіма розмовляв через великий стіл, побоюючись заразитися), постійно думає про охорону, возить із собою їжу, воду, лікарів і т.д. Він дуже піклується і про своїх дітей (їх у нього купа, в тому числі від Кабаєвої). Якщо виходити з цього, то Путін не стане завдавати ядерного удару.

Але якщо виходити з того, що Путін впав у безумство, тоді він це зробить. І ми зараз підходимо до цієї лінії, коли стане зрозуміло – він божевільний або намагається таким здаватися. Але якщо він це зробить, це буде все, назад дороги не буде ні до переговорів, ні до чого. Після цього на кону стоятиме Росія в повному обсязі, Санкт-Петербург, Москва, Воронеж, російські атомні станції.

Тобто Путін, завдаючи ядерного удару, відкриє ящик Пандори. І такі ж удари будуть наноситися по ньому.

Яна: Чому в Росії терплять Путіна, що б він не творив і в яку б прірву не зіштовхував власний народ? Невже ефемерні вигоди від придбання Криму і ще кількох шматків України їм замінюють сите спокійне життя? Чому його не усуває верхівка, адже їхні кишені суттєво спорожніли після військової авантюри Путіна?

Олег Соскін: Тому що росіяни звикли до постійного успіху. У Росії настільки повірили в свою обраність, свій фарт і в те, що Путін завжди допоможе, все вирішить. Завдяки образу всемогутнього царя, який все знає, все вміє, все може і все тримає під контролем, Путіна підтримує російське суспільство. Вже менше, але підтримує. Тобто у нього є запас довіри до себе.

До того ж, росіяни поки що не відчувають війни. А от коли почнуться бомбардування їх міст, ситуація зміниться. Перші вибухи в Криму – це для них свисток, показник. А коли будуть бомбити Джанкой, Феодосію, Керч і т.д., росіяни стануть дивуватися – чому, як Путін допустив, якщо говорив, що за три дні Київ буде взятий. І цей момент стрімко наближається.

Тому, як я говорив, У Путіна – два шляхи: або діяти раціонально – відступати з півдня, але зберігати Крим і готувати поступову передачу влади, тому що очевидно, що він вже не справляється; або йти на ескалацію і наносити тактичний ядерний удар, тому що більше вже нічого не можна зробити. Навіть якщо він по Києву стане бити з Білорусі, це призведе тільки до того, що в момент буде зачищена Білорусь. Перший варіант ще допоможе йому піднести все російському народу так, що він начебто зберіг Крим, Луганськ і Донецьк, показав, що Росія сильна, а Україна зруйнована.

Тільки два шляхи, третього не дано.

Andrew: Чого чекає Китай і яку позицію він зрештою займе щодо нашої війни, на чию сторону встане? Чи є причини, за якими Китай не може вписатися за Росію і допомагати їй?

Олег Соскін: Китай вже не піде на це. Пекін вважав, що вільний, що може приймати самостійні рішення і впливати на всі процеси. А Ненсі Пелосі і Пентагон показали Китаю, що він глибоко помиляється. Знаєте, як кажуть: "У тебе не було проблем, тобі нічим було займатися? Так ми тобі допоможемо". Пелосі і Пентагон сказали, чим займатися Китаю – Тайванем. І чим далі, тим більше Китай займається Тайванем: він проводить навчання, задіює армію і т.д. Але китайці – комуністичні бовдури – не розуміють, що все це гроші, ресурси, час і сили. А вони все більше і більше сил зосереджують на Тайвані – дипломатичних, інформаційних, військових, економічних, фінансових, соціальних.

Таким чином, китайці втягуються в іншу реальність, Пелосі запустила їм іншу реальність.

Тепер у Китаї одні кажуть, що потрібно наступати, інші – що не потрібно. Тобто вони розділилися всередині країни, з'явилися "яструби" і "голуби", і Китай в підсумку сидить на шпагаті.

Одним словом, Пелосі "вирубала" Китай. Він все міркував, засуджувати Росію або підтримувати, чи створювати ШОС, БРІКС, "шпікси", "шмикси" ... А тепер все, у китайців є проблема, яка буде ставати тільки глибшою і стане ділити суспільство, стане ділити владу, гроші, бізнеси. Тобто тепер вони будуть займатися Тайванем і собою, адже у них почне падати економіка.

А коли почне падати економіка, люди почнуть говорити: "Вчора у мене був пиріг, а сьогодні хліб без масла дали. А так не було домовлено". Їм дадуть відповідь – так війна ж. Люди скажуть: "Так це ж ви і зробили. Тоді відповідайте і віддайте свій пиріг нам". В результаті почнуться внутрішні зіткнення. А у вересні в Китаї має бути з'їзд, і Сі Цзіньпін хоче на третій термін правління. Але йому кажуть, що в Китаї так довго при владі не сидять, можна тільки два терміни.

Главред: А якщо трохи перефразувати це питання. Китаю більше вигідна перемога Росії у війні з Україною чи поразка?

Олег Соскін: Поразка, звичайно. Адже якщо Росія зазнає поразки, Китай знає, як йому реагувати, що йому робити. А якщо Путін переможе, а китайці втягнуті в Тайвань, Путін посилиться, і китайцям доведеться думати, як їм його зупиняти. Тому вони зацікавлені в поразці Росії.

Олег Соскін
Олег Соскін / Главред

Валентин, Київ: Чи справді провідні країни ЄС зацікавлені в перемозі України над Росією? Якщо ця перемога буде, то як зміниться вага і роль України на міжнародній арені?

Олег Соскін: В ЄС зацікавлені в тому, щоб Україна не програла і повернула своє. Вони в цьому зацікавлені, тому що тоді досягається статус-кво, і Росія не посилюється і не підходить впритул до Євросоюзу. У цьому випадку для європейців знижується рівень загроз.

Поразка України їх не влаштовує, оскільки всі посткомуністичні країни чітко зрозуміли, що в цьому випадку наступними будуть вони. Якщо Україна не вистоїть, то вони – тим більше.

Андрій: Чи можлива трансформація Росії та її розпад на 5-10 держав після перемоги України?

Олег Соскін: Звичайно, так і буде.

Війна триватиме ще років 15, але вже на російських територіях. І буде розпад Російської Федерації.

У складі РФ є 22 автономних республіки, тобто 22 протонаціональних держави. Татарстан, Удмуртія, Мордовія, Чувашія, Якутія, Тува, Башкортостан, Калмикія – це вже фактично нові національні держави, готові, з усіма атрибутами (прапором, мовою, структурою управління, освітою – все є). Тому, як тільки ослабне метрополія, тобто лусне Московія, вони одразу заявлять про свою незалежність. Уже був з'їзд народів Росії, де вони про це заявили, тобто там вже все готово для цього.

Все зараз залежить від України.

Андрій: Вважаю, що, граючи на виснаження Росії, Захід і США стріляють собі в ногу. Адже у них маса проблем через війну. Чому ж тоді вони не зупинили її перемогою України? Партнери дають нам недостатньо зброї, щоб за два-три місяці перемогти.

Олег Соскін: Згадайте, як поводилися наші західні партнери на самому початку бойових дій: вивозили свої посольства з Києва, спалювали всі папери, Зеленського закликали залишити столицю і давали йому гарантії безпеки. Тобто у них все це було обумовлено: Путін заходить до Києва і забирає всю східну частину України, а західну – не чіпає. Якось так і збиралися жити.

Але вийшло так, що український народ і українська армія не погодилися з цим. На Заході досі не розуміють, як це сталося.

А тепер Заходу доводиться якось викручуватися, адже Путін їм постійно погрожує застосуванням атомної бомби і ударом по них. Ось там і думають – а раптом і справді вдарить... Тому і виходить так, що війна йде за рахунок України маленькими кроками.

Крім того, західні економіки не були готові надавати цю зброю в таких кількостях. Ніхто не знав, як сьогодні потрібно воювати. Ніхто не розумів, що потрібно для цієї війни, тому що ніхто в таких обсягах ніколи не воював. А тепер уже з'ясували, як потрібно воювати, що в сучасній війні корисні HIMARS, артилерія, ППО і т.д. Тепер зрозуміло, чим потрібно володіти, щоб протистояти Росії.

Тож, на жаль, Україна виявилася полем дослідів, які перетравлюють цього монстра-людожера. Джонсон виявився дивовижною особистістю, яка зіграла історичну роль, щоб Україна не програла. Його останнє рішення – брати по 10 тисяч українців і готувати їх до війни – переламає всю війну. Так буде підготовлена армія, якій не буде рівних.

Українська армія буде єдиною армією в світі, яка володіє будь-якими видами зброї всіх країн. Такої армії більше ніде немає. Але для цього знадобиться ще рік.

Це буде мільйонна армія, яка рушить далі. І зараз настає цей момент. Тому завершення війни за два-три місяці – це все дилетантські фантазії. Адже мова йде про необхідність організувати поставки, налагодити логістику, знайти гроші, запустити лінії і знайти нові конструкторські рішення. Йдеться про перехід світу в зовсім іншу реальність. Україна є тим плацдармом, де формується нова реальність, і ніхто не знає, якою вона буде.

Главред: Цікаво, якою буде Україна в цій новій реальності…

Олег Соскін: Не знаю, це складно спрогнозувати. Але – інша. Уявіть, майже 10 мільйонів людей втратили майже все своє і перебралися в інші країни. Наприклад, уже 300 тисяч українських дітей навчатиметься в Польщі, а у них там своїх – 600 тисяч. Мільйон – вчитиметься і житиме в Німеччині. Це – колосальні зміни! Те, що, здавалося б, було розділено парканами, стає єдиним простором.

А тут, у самій Україні, формуються "трансформери", тобто воїни, яких ніщо не зупинить, готові дійти до Уралу. Вони освоюють все нові і нові види зброї. Їм дають на навчання чотири місяці, а вони опановують усе за місяць. Це безпрецедентно! В Україні буде універсальна мільйонна армія, що володіє всіма видами зброї і діє на рівні п'ятого та шостого технологічних укладів. Та ще й у центрі Європи. Це буде мама, не горюй!

Але на це ще потрібен час, рік.

Олег Соскін
Олег Соскін / Главред

Прокопець В.: Яким буде курс гривні-долара до кінця цього року? До яких шоків у цьому сенсі готуватися?

Олег Соскін: Питання про надання Україні 8 мільярдів євро майже вирішено: 3 мільярди дадуть у вигляді грантів, 5 мільярдів – у вигляді кредитів на 30 років. 8 мільярдів ситуацію трохи заспокоять.

Інший фактор, який впливатиме на курс – це успіхи України на фронті. Якщо звільнять правий берег до жовтня, то, звичайно, гривня заспокоїться. Якщо ми втратимо Краматорськ і Слов'янськ, то ще буде девальвація гривні на 20%.

Все це зараз безпосередньо впливає на гривню.

Плюс дефолт НАК "Нафтогазу". Це дуже погано, такого не можна було допускати.

Потрібно думати про те, як зняти ризики. А ризики – це Херсон, Ізюм, оточення Миколаєва і т.д. А от прорив ВСУ на Ізюм означатиме стабільність гривни. Рішення не піднімати податки – це стабільність гривні. Дозволити ходити всім грошам (долару, євро, швейцарському франку, фунту) – це стабільність.

Тобто не можна затискати і йти за моделлю воєнного комунізму чи воєнного соціалізму, а потрібно рухатися шляхом розвитку народного капіталізму, конкуренції, свободи підприємництва. Іншими словами, потрібно дати людям можливість самим себе врятувати. Тому що держава вже банкрут і нічим допомогти людям не може. Тому потрібно дозволити людям врятуватися самим, і тоді вони врятують державу.

Главред: Усе-таки питання було про те, до якого курсу гривні готуватися під кінець року…

Олег Соскін: Якщо наші втримають шматок Донецької області і звільнять правий берег Херсона, гривня буде стабільна. Оскільки надійдуть 8 мільярдів євро, курс залишиться приблизно таким самим, як зараз – 40-45 гривень за долар. Можливо, навіть трохи зміцниться – до 38.

Якщо ж, не дай бог, віддадуть ці території, і Росія почне наступ на Миколаїв і далі, курс досягне 60 гривен за долар, для початку. А до кінця року, якщо ситуація "замерзне" – 100.

Argo: Як довго Росія буде викашлювати наслідки цієї божевільної путінської авантюри, і що на неї чекає? Розвал? Злидні? Відкат у минуле століття? Що буде собою являти Росія після війни?

Олег Соскін: Розвал і хаос. Там уже нічого не можна буде зрозуміти. Будуть війни, будуть якісь з'ясування стосунків між собою. Це просто буде повний розвал Росії, причому неконтрольований.

Єдина сила, яка хоч якось зможе впливати на цей процес – це тільки українська армія.

Mila: Хто є основним вигодонабувачем від війни в Україні у світі? Адже вона дорого обходиться всім…

Олег Соскін: Зараз немає головного вигодоотримувача. Війна в Україні напружує вже всіх: інвесторів, страхові корпорації, суди, які возять продукти, і т.д. Путін уже всіх дістав. Так, зараз хтось може отримати монопольний прибуток, але всі ж бачать, що хтось отримує, а вони – ні, а тому з'являється ідея "вжарити" такому. Тобто зараз усі стежать не за тим, щоб самому щось мати, а за тим, щоб інший не мав. Тому тепер починається фаза "всі проти всіх". А це веде до мінімізації прибутків. От що Путін наробив.

Крім того, наприклад, Росія взяла в лізинг сотні літаків, а тепер каже, що не поверне їх. Там здивовані: "Як це, стривайте... А нам що тепер робити?". Або інший приклад – усі найвпливовіші російські та білоруські банки відключені від SWIFT. Однак при цьому стало гірше і тим, хто ці банки обслуговував і де вони мали кореспондентські рахунки. Тобто ніхто нічого не виграє від війни в Україні.

Хіба що виграє ВПК. Ну то й що? Нехай щось вони виграли, але куди вкладати прибуток?

Хто від усього цього виграв? Захід? Не виграв. Китай? Індія? Ну, щось вони виграли, а тепер щось і програють, тому що нестабільність зростає всередині цих країн. Тому не можна сказати, що є якісь вигодонабувачі, які весь час виграють від цієї війни. Таких немає. Є тільки ті, хто встиг зірвати більше.

Наприклад, Вадатурський – у нього все було в Україні. Але вже немає ні Вадатурського, ні його дружини. Все, виявляється, таким крихким.

Марія: Скільки років війни витримає українська економіка?

Олег Соскін: Під хорошу закуску – аж до нескінченності.

Главред: Це як?

Олег Соскін: 15 років – спокійно. Чим більше буде приходити зброї і грошей в Україну, тим краще – країна перейде на військові рейки.

Главред: Скажіть, а ті величезні суми грошей, які зараз надходять в Україну, даються безоплатно або оформлено як кредит, а нам потім це доведеться віддавати?

Олег Соскін: Частково допомога, частково – кредити. Але ці борги потім будуть списуватися. Так колись списали борги Польщі.

Viktor: Чи спише МВФ борги України, враховуючи наш більш ніж поважний форс-мажор?

Олег Соскін: Ні, ніколи. Ці борги треба буде віддавати.

МВФ – це міжнародна організація, і вона не списує борги нікому. Вона не може списати, там немає таких механізмів.

Nino: Як ви вважаєте, яка зима в плані опалювального сезону на нас чекає? Закуповувати ковдри і примуси?

Олег Соскін: Дрова і буржуйки. А також не можна на цей період залишатися жити у "фабриках лайна", якими є хмарочоси. Найбільше постраждають ті люди, які живуть в таких будинках. Тому потрібно шукати невеликі будинки, на дві-три сім'ї, максимум до трьох поверхів. У цих будинках потрібно ставити буржуйки або опалення на дровах.

Sid: Олег Ігорович, як вам бачаться два сценарії: 1) життя в Україні після її перемоги у війні і 2) життя в Україні в разі її поразки? Яким буде рівень життя пересічного українця, чи зможе країна відновитися, відбудуватися і ожити і т. д.?

Олег Соскін: Якщо Україна зазнає поразки, ніхто нічого не відбудує. Все буде так, як заявив Пасічник в "ЛНР", а він сказав, що Попасну ніхто відновлювати не буде. І Маріуполь не будуть. І Сєвєродонецьк, і Лисичанськ. Це вже все, це кладовища.

Тому, якщо буде поразка, потрібно просто їхати з цієї території.

Водночас перемога України спричинить зміну всього і вся. Вже чітко показано, що потрібно переходити на п'ятий-шостий технологічний уклад, відмовлятися від радянської системи витрати енергії, переходити на електромобілі, не будувати багатоповерхових будинків. Тобто потрібно повністю змінити свою життєдіяльність.

Відновлення буде йти потихеньку, 10-15-20 років. Потрібно їхати в невеликі міста і там вибудовувати своє життя.

Андрій: Після перемоги України або ж у випадку, якщо війна затягнеться більше, ніж на рік, ви прогнозуєте високу інфляцію, безробіття і ще більше біженців?

Олег Соскін: Якщо Україна переможе, нічого такого не буде. Все одно виникне полісистема – у нас не буде диктатури.

Війна триватиме десь 10-15 років. Але якщо ми переможемо, відбуватися вона буде не на нашій території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти