Тепло за розкладом: що чекає на українців у новому опалювальному сезоні

13 жовтня 2021, 16:41оновлено 13 жовтня 2021, 17:14
Місцева влада цього року змушена економити тепло і кошти на купівлю газу. Тому початок опалювального сезону затягуватимуть під будь-яким приводом.
Опалення, батареї
Опалення в Україні продовжать давати із запізненням / УНІАН

Незважаючи на те, що до офіційного початку опалювального сезону в Україні залишилися лічені дні, у низці регіонів місцева влада вирішила дати тепло раніше через низькі температури. Так, одними з перших тепло у соціальних закладах, лікарнях, школах та дитсадках отримали мешканці Львова, Чернігівщини та Київщини. Однак є й ті, кому тепла поки не дісталося. Експерти запевняють, що початок опалювального сезону в цьому році будуть затягувати, причому проходити його доведеться у режимі жорсткої економії.

У лікарень немає грошей на газ

Примітно, що у Кабміні проблеми з проходженням опалювального сезону заперечують. "Ціни на газ зростати не будуть, а тарифи на електроенергію з 1 жовтня будуть знижені для більшості громадян, для інших залишаться незмінними. До опалювального сезону країна готова", - заявляв прем'єр Денис Шмигаль.

Але на ділі ситуація, особливо в бюджетних організаціях, м'яко кажучи, непроста.

відео дня

Найбільш важка ситуація на даний момент складається в Херсоні, де щонайменше 2 лікарні, обласна та міськлікарня ім. Е. Карабелеша, вже залишилися без газу через розрив договору з боку постачальника без попередження медустанов. У результаті без опалення та гарячої води залишилися породіллі, новонароджені діти та пацієнти відділень.

Як пояснили в Херсонській облраді, та сама ситуація спостерігається і в ОТГ. "Це однозначно політичне питання. Зараз правоохоронні органи вже відкрили кримінальні справи і працюють в цьому напрямку. Також з цього приводу Херсонська обласна рада спільно з Херсонською обласною державною адміністрацією звернулися до Президента, Прем'єр-міністра, Верховної Ради та Кабміну. Чекаємо швидку реакцію центральних органів влади", - підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Самойленко.

читайте такожНемає газу для лікарень і шкіл: мер одного з міст заявив про надзвичайну ситуаціюСхожа ситуація і в Одеській області, де через високі ціни на газ влада оголосила надзвичайну ситуацію. Там під загрозою зриву опалювального сезону опинилося більш ніж 220 бюджетних установ через те, що порівняно з початковими цифрами вартості газу, що були закладені у бюджет для державних і комунальних установ теперішні значно перевищені. Зокрема, на початку 2021 року бюджетні установи Одеської області уклали договори на закупівлю газу за середньою ціною в 11,5 грн за кубометр, однак через стрибки цін на газ постачальники відмовляються їх виконувати і розривають договори, а потім погоджуються постачати газ для організацій і установ за ціною 30-40 гривень за кубометр і вище.

Про ту ж проблему з різними цінами на газ написав і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, коли заявив про відсутність поставок газу для лікарень і шкіл.

"Знову маємо проблеми зі входженням в опалювальний період... навіть підписавши меморандум на державному рівні... Закріпивши ціну на газ для бюджетних установ", - написав Марцінків на своїй сторінці в соцмережах, і уточнив, що місту не вистачає 7 мільйонів гривень.

"Меморандум проблему не вирішив"

Як пояснюють Главреду експерти, така ситуація склалася через нещодавно підписаний меморандум між Нафтогазом, Кабміном і місцевою владою. Згідно з ним, ціну газу для населення вище 7,42 грн за куб підвищувати не будуть. Однак у цьому ж меморандумі нічого не сказано про бюджетні організації - для них будь-яка фіксована ціна не вказана.

За словами енергетичного експерта Валентина Землянського, у теорії мав би згладити ситуацію і спростити проходження опалювального сезону. "Меморандум був спрямований на те, щоб теплокомуненерго були забезпечені газом і такого роду проблем не виникало. Але під час запуску системи не можна розділити опалення житлового будинку і об'єктів соціальної інфраструктури. На даний момент справа не в нестачі газу, а в тому, що лікарні не підписали договір з Нафтогазом", - зазначив Землянський і уточнив, що реальні проблеми з фізичною нестачею газу можуть виникнути не раніше кінця січня 2022 року.

читайте такожПлатіжки за газ: українці скаржаться на "космічні" сумиГлава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко переконаний, що така ситуація пов'язана з діями Нафтогазу, бо на підприємстві видали постанову, згідно з якою управління фінансами на підприємстві буде відбуватися вручну. На думку Попенка, це вказує на те, що Нафтогазу не вистачає коштів для виконання річного фінансового плану із закупівлі газу.

"У меморандумі зазначено, що органи місцевого самоврядування для опалення отримають газ по 7,42 копійки. Зараз їм виставляють фактичну ціну в 19 гривень - 13 гривень + вартість розподілу і ПДВ. Але Нафтогаз вказує ціну в 30 гривень. Єдина версія того, чому так відбувається - відсутність грошей у Нафтогазу, через що вони підвищують ціну для всіх, незалежно від підписання Меморандуму. Тому що Нафтогазу потрібні гроші для того, щоб купити газ".

У той же час, голова житлового союзу України Олександр Скубченко додає, що меморандум не несе будь-яких правових наслідків для тих, хто його підписав. "Тобто по суті, його підписанням проблему не вирішили. Тому що ті ж лікарні, на відміну від теплокомуненерго, змушені купувати газ і все інше за допомогою тендерів. І Нафтогаз не ці тендери не приходить, через що ціна газу на тендері становить 30-40 гривень. Зрозуміло, що підписати нові договори вони не можуть, адже у лікарень немає для цього грошей, а постачальники свідомо не хочуть продавати газ дешевше", - говорить Скубченко.

Будуть економити тепло

У зв'язку з цим, за словами експертів, у спробах заощадити кошти, місцева влада продовжуватиме відтягувати початок опалювального сезону. Як наслідок, низка міст, серед яких і ті, де виникли проблеми з опаленням лікарень, вже оголосили про перенесення канікул для школярів.

"Таким шляхом вони просто економлять тепло. Тому в містах оголошуватимуть "червоні" зони і продовжуватимуть канікули в навчальних закладах, щоб заощадити газ. Це - єдиний варіант, який бачить для себе місцева влада. Тобто до бюджетних установ подаватимуть мінімальну кількість газу для підтримки будівель, але температура всередині приміщень буде дуже низькою. Тобто всіх відправлятимуть додому", - каже Попенко.

читайте такожХвиля банкрутств, безробіття і зростання цін: в Україні дали похмурий прогноз через подорожчання газуАле затягування термінів початку сезону, за словами Скубченка, може створити нову проблему з тепломережами.

"Якщо опалення не запуститься до того, як через нуль на градуснику почне замерзати вода, ми втратимо всі мережі. Якщо вода в мережах розшириться через лід, вони просто розірвуться", - говорить Скубченко і додає, що в такій ситуації є ризик масових проблем з опаленням в містах.

За словами Скубченка, єдиний варіант вирішення проблеми вартості газу і здешевлення платіжок - введення ПСО (спецзобов'язань). Тому що ціна в меморандумі стосується тільки населення і бюджетних організацій з централізованим опаленням.

"За законом Про ринок газу, ціна на нього повинна бути ринковою - тобто по 30. Але у компетенції Кабміну введення ПСО, яке поки діє на ринку електроенергії. Тому що опалення потрібно не тільки населенню, а й бюджетним організаціям зі своїми котельнями", - сказав Скубченко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти