Проблема з транзитом газу загрожує Україні ударом: південь і схід країни можуть залишитися без опалення

11 жовтня 2021, 07:10
У разі відсутності транзиту газу до Європи українську ГТС доведеться переводити на реверс, сказав Сергій Дяченко.

Українська ГТС
В Україні вже йде робота з перенастроювання ГТС - експерт / УНІАН

Газотранспортна система України з технічної точки зору працює таким чином, що якщо немає транспортування палива, можуть виникнути проблеми із забезпеченням газом східних і південних регіонів країни. У разі відсутності транзиту треба буде перевести ГТС на реверс. У 2009 році на цей процес пішло біля 10 днів, а зараз питання вже вирішується. Про це заявив експерт в енергетичній сфері Сергій Дяченко.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що у зв'язку з технічною специфікою української ГТС, у разі відсутності прокачування газу може виникнути проблема газопостачання півдня і сходу країни. Проблема полягає в тому, що компресори при транзиті працюють зі сходу на захід, проте назад газ постачати не можна.

"Наша газотранспортна система побудована так, що якщо немає транзитного газу, можуть бути проблеми з газозабезпеченням на сході та півдні України. Справа в тому, що сховища розташовані на заході, і якщо компресори при транзиті працюють зі сходу на захід, то не можна постачати газ на південь і схід України. Система працювала таким чином, що на сході відбирався транзитний газ і заміщався зі сховищ на заході", - зазначив Дяченко.

За його словами, щоб запобігти такій проблемі, у разі відсутності прокачування газу до Європи потрібно буде перевести ГТС на реверс. 12 років тому така практика була реалізована протягом 10 днів.

"Тобто, якщо не буде транзитного газу, для забезпечення сходу України взимку потрібно буде переводити нашу ГТС на реверс. У 2009 році це робили, днів за 10 це можна зробити, зараз це вирішується", - підкреслив Сергій Дяченко.читайте такожГТС України буде втрачено, а РФ завдасть удару: у Києві поставили ультиматум ЄС щодо транзиту газу

Нагадаємо, раніше в компанії-операторі ГТС України заявили, що вже йде робота над сценаріями, які враховують повну зупинку постачання газу через українську територію до Європи. Труба вже працювала в таких умовах у 2009 році. Будуть проведені всі заходи з метою збереження оптимального технічного стану магістралі.

Проблеми з опаленням в Україні

Радниця міністра енергетики Лана Зеркаль заявляла про те, що через газовий шантаж Європи з боку Газпрому може статися дефіцит газу, в результаті виникає загроза нестачі палива для деяких міст України.

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина 10 жовтня сказала, що у газових сховищах України достатньо палива, тому проблем з осінньо-зимовим опалювальним сезоном бути не повинно. Київ збирається домовлятися з Москвою про новий контракт на транзит газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти