Світло по 3,5 гривні і газ по 9: як зміняться тарифи восени

9 липня 2021, 16:12
У Києві та низці міст тарифи в середньому підвищать на 30-40%.
Тарифи, гроші
В Україні планують підвищити тарифи на електроенергію, опалення та гарячу воду / УНІАН

Для українців знову можуть почати підвищувати тарифи: спочатку – на електроенергію, після чого підвищення цін загрожує також на гарячу воду та опалення. Експерти запевняють, що в цілому тарифи додадуть в середньому 30-40%, що не тільки збільшить неплатежі населення, а й може поставити під загрозу початок опалювального сезону в Україні.

Скільки коштуватиме електроенергія

Першою в черзі на підвищення тарифів може бути електроенергія, причому статися це може вже з 1 серпня. Саме до цієї дати Кабмін раніше продовжував дію ПСО (механізму публічних спецзобов'язань), завдяки якому вартість електроенергії для населення вдавалося утримувати на рівні 1,68 гривні за 100 кВт-год. Як повідомляли в Міненерго, чинний тариф не покриває витрат, оскільки він вдвічі нижче реальних ринкових цін.

У середині червня міністр енергетики Герман Галущенко оголосив, що в його відомстві готується новий проект ПСО, який передбачає диверсифікацію тарифу в залежності від категорії населення. За словами чиновника, цього разу більше платити доведеться тим, хто споживає понад 100 кВт-год за місяць.

відео дня

Як розповів Главреду глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко, є кілька сценаріїв перегляду тарифу.

"Для тих, хто споживає менше 100 кВт-год, (за даними Міненерго - це близько 42% населення), планують навіть зменшити вартість електроенергії – орієнтовно до 1-1,2 гривень. Для тих, хто споживає від 100 до 300 кВт-год, є два варіанти – або знову ділити тариф на дві частини, тобто до 200 кіловат – по 1,68 грн. і до 300 кіловат – 2,3-2,4 грн., а тим, хто споживає понад 300-3,5 гривні за кіловат. Другий сценарій -1,68 до 100 кіловат, 2,3 – 2,4 до 300 кіловат і понад 300-3,5 гривні. Певна логіка в цьому є - чим більше споживаєш, тим більше платиш", - зазначив Попенко і додав, що в даному випадку важливо те, як будуть вести облік спожитої енергії. Адже це може створити прецедент для корупції, при якому перевіряючі можуть за певну плату записувати у власників лише 100 кіловат, а не те, скільки є насправді.

На думку експерта, прогнозоване подорожчання явно буде не останнім, тому що на енергетичному ринку є дисбаланс платежів – з одного боку, держава платить споживачам "зеленої енергії", а з іншого – є збиткові держпідприємства. Тому проблеми, пов'язані з цим дисбалансом, ймовірно, і далі продовжать перекладати на споживачів, і відповідно, знову підвищувати тарифи.

Газ до осені подорожчає, а разом із ним - і опалення

Але напевно тільки зростанням тарифів на електроенергію усе не обмежиться. У всякому разі, представники місцевої влади, які за рішенням Кабміну тепер будуть встановлювати тарифи, вже зараз починають попереджати про прийдешнє підвищення. Як і у випадку з електроенергією, всьому виною горезвісні ПСО із закупівлі газу, які Нафтогаз скасував у травні поточного року.

Як заявив напередодні заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв, у зв'язку з тим, що постачальники газу змушені закуповувати газ за ринковою ціною, вже цієї осені тарифи на опалення і гарячу воду в Києві та низці інших міст можуть зрости на 30-40%.

читайте такожНафтогаз підвищив газовий тариф на липень: скільки заплатять українці"Раніше для теплопостачальних підприємств діяли спеціальні умови закупівлі газу, які враховували соціальну функцію теплокомуненерго в процесі надання послуг населенню. Тепер здійснення оплати після того, як підприємство використовувало природний газ скасовано, що створює критичну ситуацію з розрахунками за газ на тлі відсутності обігових коштів у ТКЕ. Поряд з високою ціною на газ, це створює реальну загрозу для початку і проходження опалювального сезону", - заявив Пантелєєв і додав, що тарифи на тепло в Києві будуть змушені змінити вже з 1 жовтня.

Варто зазначити, що перед заявою столичної влади, киянам запропонували, що називається, підготувати сани влітку і оплатити частину рахунків за опалення. Так, у платіжці за липень, яку ось-ось отримають кияни, з'явиться спеціальна графа з рекомендованим авансовим платежем з розрахунку 10 гривень за 1 квадратний метр опалювальної площі. Наприклад, для однокімнатної квартири в 30 квадратних метрів такий платіж складе близько 300 гривень. У компанії вважають, що це повинно дозволити знизити навантаження на абонентів в опалювальний період.

"Це ніяк не позначиться на навантаженні на споживачах. Зарплата у них не виросте, додаткових заробітків більше не стане. Це, скоріше, спроба Києва отримати передоплату за тепло, щоб мати оборотні кошти для передоплати за газ, який після скасування ПСО тепер потрібно оплачувати наперед", - сказав Попенко.

Як уточнили в прес–службі Міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго", реальна ціна газу на виробництво теплової енергії для населення в опалювальний сезон складе більше 9 грн / куб.м (а не 7,42 гривні, які встановлені Нафтогазом зараз), плюс до цього буде додаватися вартість розподілу газу - 2,3 гривні за кубометр.

"Ціна газу в договорах "Нафтогаз Трейдинг" 7,42 грн / куб.м (без транспортування) - чисто умовна і абсолютно нереальна. Теплопостачальники порахували, що визначених Нафтогазом обсягів газу за цією ціною їм не вистачить для забезпечення тепловою енергією не тільки населення, а й інших категорій споживачів, а це означає, що вони будуть докуповувати близько 30% необхідних обсягів газу за ціною 12 121 грн за 1 тис . куб. м і міксувати ціну. Тому реальна ціна газу в ТКЕ буде на рівні 9 грн / куб.м, замість задекларованої в договорі 7,42 грн/куб. м, і яку підприємства ТКЕ змушені будуть врахувати при розрахунку тарифу на теплову енергію", - заявили в асоціації.

За словами Олега Попенка, скасування ПСО в майбутньому може призвести до величезних проблем, які першими на собі відчують жителі малих міст, адже у них, як і в столиці, немає вільних коштів для оплати необхідних обсягів газу.

"Десятки малих міст через це можуть просто не почати опалювальний сезон", - попереджає експерт.

Борги по ЖКГ знову зростатимуть

Як запевняє Олег Попенко, уся ця ситуація однозначно призведе до збільшення неплатежів.

читайте такожУ Кабміні попередили про стрибок тарифів: українці заплатять більше за опалення і гарячу воду"З 1 січня 2021 року частина теплокомуненерго підняли вартість своїх послуг в середньому на 22%. І одразу після цього, в деяких містах, наприклад, у Херсоні, кількість споживачів, які заплатили за тепло і гарячу воду склало тільки 47 відсотків, а решта 53 не заплатили за комунальні послуги і мали борги. На сьогодні заборгованість становить 74,6 мільярда гривень, а ще рік тому було близько 50. Якщо масово зростатимуть тарифи в містах, то вже до 1 січня ми можемо отримати цифру в 100 мільярдів гривень боргів", - говорить Попенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти