Новий штам і зростання смертей: чи готуватися українцям до нового локдауну

16 березня 2021, 09:15
Вакцинація, як запевняють лікарі, опитані Главредом, не зможе убезпечити українців від захворювання на коронавірус.
локдаун
Хвиля захворюваності в Україні може знизитися тільки ближче до літа / УНІАН

Темпи зараження на коронавірус в Україні набирають обертів. Як наслідок, наприкінці минулого тижня був зафіксований перший антирекорд 2021 року - понад 13 тисяч нових випадків. Це, у свою чергу, змусило владу активно почати підготовку до нового локдауну. Навіть головний санітарний лікар України Ляшко заразився коронавірусом, хоча за кілька днів до того і зробив щеплення індуською вакциною CoviShield.

Але, як запевняють експерти, чергових обмежень українці навряд чи будуть дотримуватися, так само як і не стануть активніше вакцинуватися. А тому найближчим часом слід готуватися до негативних наслідків – зокрема, до зростання смертності від COVID-19.

Хто в зоні ризику

Чому ж скачуть цифри захворюваності? На думку медиків, на зростання показників впливає одразу кілька факторів. На думку лікаря-епідеміолога Катерини Сояк, перш за все, люди втомилися від карантину, а тому більше контактують одне з одним, чим і провокують зростання. Впливає і зафіксований в Україні британський штам коронавірусу.

відео дня

"Після зимового карантину ми бачимо підйом захворюваності. Якщо введуть ще один карантин, то ми стабілізуємо ситуацію, але не факт, що після нового карантину у нас все налагодиться", - зазначила Сояк. І попереджає, що після нового локдауна черговий розбіг інфекції – неминучий.

Це вже наочно показав січневий локдаун, вважає лікар-кардіолог, доктор медичних наук, професор Катерина Амосова. Вона стверджує, що якби в Україні дійсно дотримувалися жорстких карантинних заходів, то це могло б стримати рівень захворюваності.

читайте такожВ Україні знайшли новий штам коронавірусу, готують заяву ВООЗ-ЗМІ"Якби ми закрили кордони, не відкривали курорти, це могло б стримати поширення штаму. Але цього не сталося і зараз ми пожинаємо плоди. Тому ймовірно, пік захворюваності припаде на березень-квітень або навіть пізніше. І очевидно, що ця хвиля, яка точно буде сильніше, ніж осіння, спаде тільки до літа, бо люди до того часу стануть більше проводити часу на відкритому повітрі", - вважає Амосова. І попереджає, що оскільки цієї хвилі перехворіє більшість тих, хто не хворів раніше, Україні потрібно готуватися до високої смерності.

Однак вірусолог, завідуюча відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського Алла Мироненко дотримується іншої думки.

За її словами, нова хвиля може і не набути страхітливих масштабів.

"Дуже сподіваюся, що до локдауну взагалі не дійде, адже половина населення, за непрямими даними, вже перехворіла і стикалася з вірусом в тій чи іншій формі. Відповідно, для вірусу менше можливостей розгулятися. Тим більше, що ті, хто вже перехворів старим штамом, до британського не чутливі", - вважає вірусолог.

Вакцинація не допоможе

За словами Амосової, у разі запровадження локдауну з досвіду європейських країн, зниженню захворюваності могла б сприяти масова вакцинація, яку слід було б проводити паралельно з обмеженнями. Але масштаб вакцинації в Україні настільки низький, що експерти одноголосні – це крапля в морі.

"У розвинених країнах була прийнята стратегія, при якій вони оголошували жорсткий карантин і вакцинували людей отриманою вакциною. Наприклад, Ізраїлю і Британії вдалося збити хвилю коронавірусу, можливо, за рахунок масової вакцинації (але стверджувати стовідсотково, що справа тільки в ній, не можна). В Україні ж вакцинація з такими її темпами, недовірою людей вакцині і з тим, що вакцина була привезена із запізненням, досягти уповільнення не вдасться, тому для нас модель західних країн нереалістична", - додає Амосова.

читайте такожГоловний санлікар Ляшко захворів коронавірусом після щеплення"Вакцинація поки не може нічого виправити. Якщо ми будемо активно вакцинувати людей і досягнемо хороших показників – близько 70%, то це може допомогти, але зараз ті 25 тисяч вакцинованих людей - це мізер, який ні на що не впливає", - солідарна з колегою Катерина Сояк.

Проблеми з CoviShield

Керівник програми охорони здоров'я ЮНІСЕФ в Україні Андрій Славуцький також переконаний, що нинішній процес вакцинації навряд чи може поліпшити ситуацію із захворюваністю - в країні просто не встигнуть вколоти достатньо людей до наростання кількості зареєстрованих випадків.

"Україні під силу швидко провакцинувати групи ризику. Друга фаза включає в себе вакцинацію людей похилого віку - це основна група, яка превалює серед госпіталізованих і важких хворих. І якщо зараз націлюватися на охоплення цієї групи населення, то ми, хоч і не зупинимо повністю поширення, але можемо їх захистити від госпіталізацій", - вважає медик.

Але і тут виникає проблема, бо, по-перше, індійська вакцина CoviShield малоефективна у цієї групи людей, через що вакцинацію нею продовжують припиняти в країнах ЄС. А по-друге, не додає впевненості у вакцині і випадки захворюваності коронавірусом після вакцинації. І хоч головний санітарний лікар Віктор Ляшко, який першим публічно в цьому зізнався і поспішив заспокоїти, що він захворів через те, що потрапив у "вікно", коли ще не встиг сформуватися імунітет, в цілому це може ще більше впустити пріоритет вакцинації у населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти