Росія застосує "брудну бомбу" у Херсоні, якщо окупантам доведеться піти з міста - Мусієнко

26 жовтня 2022, 06:00
Росіяни погрожують застосуванням різних видів зброї масового знищення, бо це ледь не єдиний інструмент для того, щоб тягнути час.
Грязная бомба, Херсон, Александр Мусиенко
Росія може легко створити "брудну бомбу" з ядерного палива, щоб змусити ЗСУ відійти з Херсону - Олександр Мусієнко / Колаж УНІАН, pixabay, facebook.com

​​Росія звинуватила Україну у намірі застосувати "брудну бомбу" і звинуватити у цьому РФ. Зокрема, саме це намагався донести до західних лідерів міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу у численних телефонних перемовинах. Україна усі подібні звинувачення РФ вважає наклепом - на думку офіційного Києва, на такий крок здатне саме політичне керівництво Росії.

В інтерв’ю Главреду керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко розповів про те, яка мета російського шантажу, чи може РФ сама сконструювати "брудну бомбу" та де саме може її застосувати, а також які наслідки чекають Україну у разі застосування бомби.

Росія заявила про нібито підготовку Україною удару "брудною бомбою", хоча і в Україні, і на Заході ці заяви вважають підготовку до цього самої РФ. Яка, на вашу думку, ймовірність таких дій з боку Кремля?

Ми бачимо, на тлі чого зараз інтенсифікувалися ці заяви. Вони почастішали з боку Шойгу, а перед цим погрожував Путін. Я нагадаю, що 21 вересня він погрожував ядерною зброєю Україні і всьому світу. Зараз, щойно ситуація у російських військ на херсонському напрямку стала погіршуватися, вони були змушені відійти, тріснула їхня лінія оборони під Давидовим Бродом, а також є невирішені проблеми з логістикою та забезпеченням угруповання російських військ на правобережжі, тому почалися ці заяви. Спочатку - командувача військами Росії в Україні Суровікіна, який сказав про те, що Україна начебто може готувати певні теракти в Херсоні з великою кількістю жертв і нібито готується підірвати Каховську ГЕС. Після цього Шойгу здійснював телефонний обдзвін, абсолютно безглуздо намагаючись звинуватити Україну в тому, що ми нібито плануємо підірвати "брудну бомбу".

Ми можемо констатувати, що Росія бачить своє далеко несприятливе становище. Вони розуміють, що все-таки, нехай не через кілька днів чи тиждень, але перспективи втрати Херсону зберігаються. І, не маючи можливостей іншим шляхом виправити цю ситуацію, вони почали вдаватися до відвертого шантажу і погроз застосування зброї масового знищення. В принципі, у світі це розуміють і бачать, що саме Росія підвищує градус ескалації, погрожує і може застосувати такі види зброї - чи то влаштувати теракт на Каховській ГЕС, чи то застосувати зброю масового знищення, чи ту ж "брудну бомбу" з поширенням радіоактивних хімічних речовин, чи у майбутньому навіть тактичну ядерну зброю.

Ось цим насправді і викликані такі заяви - росіяни, фактично, шантажують і погрожують застосуванням різних видів зброї масового знищення у разі, якщо українські війська наближатимуться чи безпосередньо знаходитимуться у Херсоні. І це, фактично, ледь не єдиний інструмент у РФ для того, щоб максимально тягнути час (як вони думають) і стримати контрнаступальні дії українських військ на півдні, відтягнути там свою поразку і в цей час намагатися скористатися тим, щоб різним чином влаштовувати переправи через Дніпро для перекидання мобілізованих.

А реально є у Росії така бомба, якою вони зараз погрожують? Чи це лише погрози і вони нічим не підкріплені?

Чому ні? У них якраз є. Справа в тому, що у них вже є ядерна зброя, і зробити "брудну бомбу" для РФ взагалі не складно. Така бомба може бути начинена, наприклад, радіоактивними заразними речовинами, які шкідливі для людини, для природи в цілому. Вона також може бути начинена і відпрацьованим ядерним паливом - за умов дотримання відповідних радіологічних та технічних моментів, це може бути розпилено. Росія як виробник ядерного палива і як держава, яка має сховища відпрацьованого ядерного палива, цілком може собі дозволити це зробити. Плюс у росіян є велика кількість авіабомб і снарядів ракет, якими вони можуть це розпилювати на різній території. Інше питання, що навіть якби в України і було якесь бажання зробити таку бомбу, то це для нас дуже складно. Не забувайте, що ми відмовлялися від ядерного арсеналу і віддали останній високозбагачений уран, у нас немає сховищ із відпрацьованим ядерним паливом.

Росія закидає нам через свої ЗМІ тезу про те, що нібито в Україні є якісь підприємства, де зберігаються ядерні відходи, і саме їх ми нібито можемо застосувати для того, щоб зробити "брудну бомбу". Для чого вона це робить?

Це з тієї самої історії про біолабораторії НАТО на території України і перелітних птахів. Це - абсолютно безпідставні звинувачення. Чому вони це роблять? Щоб зняти з себе відповідальність. Ви ж бачите - якщо раніше навіть Путін прямо говорив про те, що ядерна зброя може бути застосована, то зараз РФ, вочевидь, боїться реакції Заходу, який вже чітко продемонстрував, що реакція буде. І вони намагаються прихованими способами знайти легітимацію, аби звинуватити Україну. Тому і починають придумувати версії про те, що в Україні нібито є інститути, установи, де зберігаються ядерні відходи. Ми вже неодноразово бачили на прикладах, як російські війська намагалися завдати удару по деяких координатах, думаючи, що там є якісь військові об’єкти, навчальні інститути, лабораторії, яких уже 30 років як немає і замість них там знаходяться житлові мікрорайони. Тож, по-перше, у росіян ця інформація застаріла, а по-друге, це відверті фейки і поширення брехні.

Якщо гіпотетично говорити про те, що Росія застосує "брудну бомбу", то де вона могла б її застосувати? Бо раніше, коли росіяни захопили Запорізьку АЕС, йшлося саме про неї, а до того - про Чорнобильську АЕС. Чи є в них цілі, які вони можуть використати?

Важко сказати, бо якщо вони це роблять із прив’язкою до півдня і Херсону, то не виключено, що загрози терактів існують саме там. Одна справа - це ядерна зброя, яку Росія може використати і випустити ракети, бо тут їх можливості менш обмежені, і інша - "брудна бомба". Адже це місця, де росіяни можуть зробити таку закладку. Тим паче варто розуміти, що ця бомба може бути з механізмом - вони можуть десь її залишити і потім здетонувати. Тобто тут є ризики для тих окупованих територій, які вони контролювали і звідки збираються відходити (або будуть відходити під тиском українських військ). У цьому сенсі вони можуть закласти бомбу там, де ще контролюють території - це очевидно. Можливо, саме це Росія і має на увазі, коли каже, що у разі відходу від Херсону, росіяни закладуть таку вибухівку і підірвуть її, завдаючи руйнувань і шкоди військовим та мирним громадянам, які там будуть. Це - прямий шантаж і погрози, які стосуються безпосередньо Херсону, хоча ризиків для інших об’єктів виключати теж не можна.

А Каховська ГЕС, до речі, наскільки перебуває під загрозою і чи можуть вони там вдатися до цього кроку?

Поки що вона їм потрібна, мабуть, для того, щоб пробувати через неї перекидати якісь обмежені постачання зброї - для цього вони час від часу ремонтують міст через греблю. Але не можна виключати, коли російські війська будуть змушені відійти, вони можуть її підірвати. Такі ризики існують, тим паче, що зараз вони мають можливість її замінувати (інформація про те, що це вже зроблено, була ще у квітні). Тобто прекрасно зрозуміло, що вони можуть зробити там усе, що завгодно - закласти будь-яку вибухівку, будь-які міни. І якщо їм дійсно буде потрібно, то і встигнуть її підірвати. Саме через ці ризики ми звертаємося по допомогу до всього світу, вкотре підкреслюючи терористичну агресивну природу російського режиму і його війни проти України. Крім того, акцентуємо увагу на допомозі, яку Захід у цій ситуації може надати Україні - недаремно ми згадуємо про Будапештський меморандум. Нагадаю, що ми підписали Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, Україна чітко і послідовно дотримується умов цього договору. Підписуючи цей договір та роблячи внесок (мабуть, найбільший в історії) у світову безпеку відмовою від ядерної зброї, нам давали гарантії захисту. Тому правильно, що ми знову про це згадуємо, бо ми знову чуємо погрози від Росії, ще й у такий терористичній манері, і світ має на них реагувати.

Зустрічала думку про те, що "брудна бомба" може бути гіпотетично взірвана десь у повітрі. Які наслідки у такого вибуху можуть бути, залежно від того, де він відбудеться - у воді, у повітрі, на землі. Коли масштаби можуть бути найбільшими?

Найбільше ураження під час вибуху саме ядерної бомби. Тому що специфіка "брудної бомби" у відсутності вибухової хвилі, яку має атомна бомба, спалаху-"гриба", який теж є смертельним, наслідків у вигляді довготривалих кислотних дощів і забруднення атмосфери. Але вона має наслідки у вигляді радіоактивного забруднення, тобто отруєння радіоактивними речовинами, небезпечними для життя, збільшення захворювань дихальних шляхів і летальних випадків, захворювань шкіри, забруднення атмосферного повітря довкола місця вибуху, забруднення води та інших ресурсів. Тобто ця бомба - це розпилення радіації. Вибух розпилює радіоактивні речовини і, залежно від сили вибуху, на території виникають небезпеки радіоактивного зараження. Вони менші за своїми наслідками, ніж від класичної ядерної бомби, але вона небезпечна, тому що це матиме наслідки для людей, природи, хоч і на обмеженій території.

Міноборони Росії заявили, що у разі застосування "брудної бомби", ураження досягне щонайменше 1500 кілометрів і може бути уражена територія ледь не до Польщі. Наскільки Росія готова до цього і якщо зараження відбудеться, то чи зачепить воно Росію - чи може це її стримати?

Вони таке озвучують... Я навіть не знаю, якої це сили кілотонн має бути вибух. Мабуть, це має бути одна з найпотужніших авіаційних бомб, яка тільки може бути - вони є на озброєнні у Росії, в України таких немає, і вона може здетонувати і спричинити такі наслідки. І підозрюю, що не одна. Тут, можливо, більше розкажуть фізики-ядерщики, які цим займаються профільно і можуть дати оцінку радіусу ураження. Але, звичайно, це матиме шкідливі наслідки. Те, що росіяни погрожують тим, що це може торкнутися Європи, можливо варто вважати погрозою не просто "брудною бомбою", а атомною. Тобто вони погрожують чимось потужним, і у мене є сумніви щодо того, що застосування однієї "брудної бомби" матиме наслідки таких масштабів.

За яких умов Росія може її застосувати - чи є критична точка, коли вона для себе вирішать, що єдиний вихід - саме такий?

Умови прописує Путін і його оточення. Те, що написано у доктрині РФ, законодавстві, давно ігнорується російським правлячим режимом. Тому усі ці умови пише виключно Путін спільно з Шойгу, Патрушевим, Золотовим та іншим своїм оточенням, які вирішують коли і як це може бути застосовано. Поки що західні фахівці, які моніторять ситуацію, безпосередньої підготовки до ядерного удару не спостерігають. Принаймні, про це є повідомлення у західних ЗМІ. Як цим умовам протидіяти? Лише потужною реакцією Заходу - це єдине, що може обмежувати РФ і зробити так, щоб ця зброя взагалі ніколи не була застосована.

А якою саме має бути ця реакція Заходу і чи можуть вони спрацювати на випередження? Якщо, наприклад, будуть дані розвідки про те, що Росія готова до застосування цієї зброї?

Реакція Заходу вже частково є, і вона працює. Тому що після того, як Захід почав говорити про рішучість дій і про знищення усіх військових об’єктів РФ у окупованому Криму (а я думаю, що також будуть знищені усі військові об’єкти на окупованій частині України і навіть на території Білорусі), це подіяло. Адже Росія почала зміщувати дискусію не в бік безпосереднього застосування ядерної зброї, за яке вони нестимуть відповідальність, а у бік "брудної бомби" і того, що застосовуватимуть її не вони. Вони це роблять, бо бояться наслідків. Але потрібна ще більша реакція, і я думаю, що зараз і наш МЗС, і усі інші структури працюють над тим, щоб тиск на Росію був ще більшим з позиції того, що це неприйнятно. І що на будь-які її терористичні дії буде адекватна реакція і відповідь - по різних каналах ця інформація у той чи інший спосіб надходить до РФ.

За допомогою інструментів, яких вживає Захід сьогодні, Росія отримує чіткі посили. І військова відповідь на дії Росії буде неодмінно - ми бачимо, що НАТО вже проводить у Європі навчання з ядерного стримування. Війська НАТО зараз перебувають поблизу кордонів України чи Білорусі - зокрема, у Румунії. Зараз ще буде авіаносна група на чолі з американським авіаносцем "Форт" у Середземному морі. Тобто дії тривають, сигнали надходять, і це працює. Ключове те, що по Криму, я на 99% відсотків упевнений, буде завдано удару. І цей сигнал Шойгу, певно, теж чув уже неодноразово у своїх телефонних розмовах.

Якщо Росія дійде до тієї точки, коли буде змушена застосувати "брудну бомбу", наскільки це відобразиться на перебігу бойових дій в Україні - наскільки це розтягне їх у часі?

Якщо розраховувати на дистанційну військову відповідь країн НАТО, то це означатиме удари по російських військових об’єктах. Це, можливо, дасть нам перспективи пришвидшення деокупації українських територій. Але це матиме і наслідки, бо передбачатиме втрату найдорожчого - життя людей (у тому числі - мирних громадян). Чи вдасться РФ у такий спосіб зупинити опір України? Думаю, що ні. Адже тоді якісь застороги щодо моральних зобов’язань України, невтручання НАТО задля провокації ескалації, будуть зняті. Відповідно, контрзаходи проти Росії теж будуть вжиті. З іншого боку, військовий потенціал Росії на окупованих територіях України буде значно послаблено, якщо не знищений повністю за допомогою ударів НАТО та українських військ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти