РФ навесні-влітку наступатиме і "хитатиме" Україну, але шансів на Київ і Харків у неї немає - Світан

4 березня 2024, 14:53оновлено 14 березня, 00:12
Україна до серпня-вересня може підготувати операцію в напрямку Криму, все залежатиме від термінів рішення США щодо військової допомоги, вважає Роман Світан.
РФ навесні-влітку наступатиме і 'хитатиме' Україну, але шансів на Київ і Харків у неї немає - Світан
Франція здатна перекинути війська в Україну, вони можуть зіткнутися з росіянами на полі бою - Світан / Главред

Після окупації Авдіївки війська агресорки Росії намагаються розвинути своє просування. Вони активно атакують на східному фронті та в Запорізькій області в районі Роботиного. Україна веде перемовини із союзниками щодо посилення підтримки, очікує отримання боєприпасів, а військові стримують наступальні дії російських окупантів на полі бою.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан розповів про ситуацію на південному і східному фронтах, пояснив, яким буде наступ РФ наприкінці весни-початку літа, оцінив загрозу прориву фронту і здатність ворога до наступу на Київ, Харків і Одесу, а також припустив перекидання Францією своїх військ до України та їхнє подальше зіткнення з російськими окупантами.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський сказав, що на Авдіївському та Запорізькому напрямках склалася напружена ситуація. Росіяни намагаються прорвати оборону в низці населених пунктів. Також ворог здійснює спроби просування на Бахмутському та Куп'янському напрямках. Як ви оцінюєте обстановку на східному і південному фронтах? Чи здатний противник добитися серйозного просування?

Росіяни зараз чинитимуть тиск на наші позиції під Куп'янськом. На Луганському напрямку наступальний потенціал противника не вичерпано: він накопичив велику кількість сил і засобів і може спробувати просунутися. Можливості для проведення наступальних дій зберігаються і на Донецькому напрямку. Тому ситуація на Донецькому, Бахмутському, Луганському та Куп'янському напрямках залишається небезпечною.

Російські війська використовуватимуть накопичений наступальний потенціал ще щонайменше місяць-півтора. Після цього вони перейдуть в оборону або активну оборону (залежно від того, яких рубежів досягнуть) і відновлюватимуть свої сили.

Що стосується Запорізької області, там росіяни атакують у районі Роботиного і намагаються витіснити наші війська із зайнятих позицій. Утім, на Запорізькому напрямку нам простіше, бо там у росіян довге логістичне плече - до 500 кілометрів.

Дивіться відео, в якому Роман Світан розкрив плани Росії проти України на весну-літо:

Наскільки небезпечна ситуація в Бахмутському районі в напрямку Часового Яру?

Ситуація небезпечна практично на всіх напрямках. У Бахмутському районі противник поставив собі оперативне завдання - видавити наші війська з Часового Яру. І росіяни спробують його виконати найближчим часом. Часів Яр - це панівна висота, звідки наша артилерія контролює не лише частину Бахмута, а й північ та південь Бахмутського району - Берхівку та Кліщіївку. Тому росіяни намагатимуться скинути нас із цієї висоти.

Зараз нашим військам важко. Сили оборони втримають свої позиції, якщо отримають достатню кількість озброєнь і боєприпасів. За рахунок контролю над висотою у ЗСУ там перевага над росіянами.

Президент Зеленський говорив, що березень і квітень будуть складними для України, а на кінець травня-початок літа Росія готує новий наступ. Яких масштабів може бути новий російський наступ? Де росіяни можуть завдати головного удару?

Я думаю, що навряд чи Росія проведе широкомасштабний наступ. Завдання Москви - спробувати до кінця травня-початку червня розкачувати тему всередині України, спекулюючи на темі завершення президентського терміну чинного глави держави. Росіяни вже зараз запустили інформаційно-психологічну операцію і піднімають це питання.

Водночас вони спробують чинити тиск на деяких напрямках на фронті, застосовуючи залишки своїх наступальних сил. Найімовірніше, противник сконцентрує зусилля на Донецькому напрямку. Оптимальний для нього варіант - вести наступальні дії в Донецькій і Луганській областях, по лінії від Вугледара до Куп'янська.

Наразі не можна точно сказати, де конкретно буде головний удар. Усе залежить від того, як складеться лінія фронту приблизно через місяць-півтора. Росія розраховує, що її операція з розгойдування ситуації в Україні призведе до невизначеності та втрати Києвом контролю над ситуацією. Чим Москва хоче скористатися і на полі бою.

Видання Bloomberg опублікувало матеріал, у якому йдеться про те, що є побоювання прориву військами РФ ліній оборони ЗСУ, якщо Захід не надасть Україні боєприпаси. На вашу думку, чи існує загроза реалізації подібного сценарію?

Оборона України складається з трьох ліній - перша, друга і третя лінії. На деяких позиціях росіяни прорвали першу лінію оборони, але навіть не наблизилися до другої. На інших ділянках, як, наприклад, у Красногорівці під Донецьком, вони не пройшли і першої лінії. Там до другої лінії десятки кілометрів. Тут складно зрозуміти, яку конкретно лінію оборони мали на увазі в Bloomberg.

Стратегічну лінію оборони противник ніде не прорве, тому що зараз фронт уперся в географічні перешкоди. Кілька сотень кілометрів фронту йде по Дніпру. Річку складно форсувати з нашого боку, хоча в нас високий берег, і практично неможливо зі східного боку: через те, що там низький берег, підійти до Дніпра завширшки від пів кілометра і далі, після чого піднятися на кілька десятків кілометрів на високий правий берег, практично нереально. У росіян поки що немає таких сил.

Запорізький фронт простягається вздовж рокадних доріг. Від Запоріжжя до Донецька десяток таких рокадних доріг довжиною 300 кілометрів. Ми їх використовуємо для швидкісного перекидання резервів і утримуємо цей напрямок.

Східний фронт стабілізовано по висотах - у районі Донецького кряжу і по річках Луганської області. Стабільність фронту зберігається, і тому реалізувати якесь потужне завдання буде дуже складно.

Після того як нам схвалили 50 мільярдів євро допомоги від Євросоюзу, можна говорити, що свою лінію фронту ми втримаємо. Ці кошти допоможуть утримати позиції, однак без американської допомоги наступу не буде.

Чи здатна Росія зібрати ударне угруповання на півночі чи сході і рушити на Київ чи Харків? Чи можуть росіяни піти якщо не у великий наступ, то на якісь авантюри, провокації?

Противник уже влаштовує провокації на наших північних і східних кордонах. Постійні провокації та обстріли спостерігаються вздовж усієї лінії кордону, де Чернігівська, Сумська та Харківська області межують із російськими Брянською, Курською та Бєлгородською областями. Там уже додаткова лінія фронту. Втім, у росіян немає сил і засобів, щоб реалізувати на цих напрямках широкомасштабні наступи.

Звісно, Путін хотів би наступати на Київ чи Харків, проте такої можливості наразі не існує. Для цього росіянам потрібно було б зібрати півмільйонне угруповання, яке знадобиться забезпечити і підготувати. На це піде щонайменше рік або навіть декілька років. Російські війська не можуть кинути південно-східний фронт протяжністю 1200 кілометрів, щоб переключитися на таке завдання.

Росія не зможе розгорнути угруповання для наступу на Київ або Харків, поки немає заморозки бойових дій. Однак дуже важливо розуміти, що якщо заморозка війни все-таки відбудеться, Путін дуже швидко збере угруповання, наприклад, у Білорусі або Бєлгороді, яке спробує кудись рушити. Доки південно-східний фронт у гарячій фазі, російські війська на це не здатні. Тому не можна допустити заморозки фронту, оскільки такий сценарій надасть Росії можливість створити на одному з напрямків ударне угруповання.

Допомога США припинена, а Європа, в цілому, не здатна покрити військові потреби України. Як діяти Києву в такій ситуації?

Європа не може покрити наші наступальні можливості, але її допомога в розмірі 50 мільярдів євро покриє витрати на оборону. До того ж європейські країни вже збільшують виробництво всієї номенклатури боєприпасів. Допомога союзників у Європі допоможе нам утримати лінію фронту, а для наступу знадобиться військова підтримка США.

Якщо Україна не отримає 60 мільярдів допомоги від Штатів, максимум, що можна буде робити, - завдавати ударів по глибокому тилу супротивника дальніми засобами ураження: безпілотниками, ракетами або авіацією вітчизняного виробництва. Але проводити наземний наступ без американської допомоги у 2024 році ми не зможемо.

На вашу думку, якщо в другій половині року Конгрес США проголосує за допомогу, і Україна отримуватиме потрібні озброєння, чи з'являться передумови до проведення контрнаступальних операцій?

Якщо Конгрес США проголосує за виділення Україні військової допомоги тільки влітку, у другій половині року, то цього року нашого наступу вже не буде. Ми просто не встигнемо підготувати особовий склад і розгорнути сили.

Наприклад, якщо рішення про військову допомогу США з'явиться хоча б навесні, ми встигнемо на кінець літа, десь до серпня-вересня, підготувати лише одну локальну операцію - у бік Криму. Однак потрібно буде розуміти доцільність проведення операції. Можуть виникнути різні питання: чи варто проводити операцію? Куди ми дійдемо? Якщо знову пройдемо 15 кілометрів, то чи варто розгортати угруповання цього року? У такій ситуації може бути ухвалено рішення щодо продовження підготовки і перенесення військової операції на наступний рік. Тоді ставку буде зроблено на удари по противнику дальніми засобами ураження - авіацією, ракетами і безпілотниками.

Думаю, що допомога від США буде лише після путінських виборів. Неозброєним оком помітно, що американський політикум створює Путіну лайтові умови перевиборів. Штати нічого нам не дають, щоб ми раптом нікуди не просунулися на лінії фронту і не створили Путіну проблем. Вочевидь, американці діють саме таким чином. Тому раніше путінської інавгурації грошей ми не побачимо.

Росія знову намагається розігрувати карту Придністров'я. Ми розуміємо, що навіть якщо Москва анексує анклав, її війська туди ніяк не потраплять: НАТО, Молдова і, тим паче, Україна до Придністров'я їх не пропустять. Чи може ця ситуація вказувати на те, що Кремль планує наступ на Одесу, щоб прорубати коридор у Придністров'я?

Росія провернути таку операцію не зможе. Для того, щоб рухатися на Одесу, росіянам потрібно буде форсувати Дніпро під постійним обстрілом наших військ. Адже мостів там уже немає. Морська компонента також виключена - ми ще на підході потопимо всі їхні кораблі. Не вдасться їм застосувати й авіацію, оскільки її теж знищимо. До того ж противник пішов з правого берега на лівий, що також вказує на відсутність планів щодо проведення подібних операцій як мінімум найближчим часом.

Такі операції Росія зможе проводити тільки через 3-5 років у разі заморозки або завершення війни проти України. Але поки що Москва на це не здатна.

Розгойдування щодо Придністров'я, найімовірніше, було приурочене до путінської промови і стало одним з елементів так званої президентської передвиборчої кампанії. "Придністровським депутатам" знадобилася економічна допомога. Путін із барського плеча може туди скинути декілька десятків мільярдів доларів - "на підтримку штанів", організації якихось виплат у Придністров'ї. На цьому все й закінчиться. Мовляв, цар-батюшка вирішив проблему далекого анклаву.

Ми повинні дуже обережно ставитися до проблеми Придністров'я, адже це земля Молдови. Лише народ Молдови та офіційний Кишинів мають вирішувати, як звільняти Придністров'я, і які механізми потрібно застосувати для відновлення територіальної цілісності молдовської держави. Можемо лише підтримати рішення уряду Молдови, що однозначно і зробимо.

Як ви оцінюєте запас міцності Росії? Скільки ще Москва здатна буде вести війну проти України?

Якщо говорити про інтенсивність бойових дій, яку ми бачимо зараз, то Росія здатна вести війну нескінченно. У росіян, можна сказати, нескінченний людський ресурс. От уявіть: у Росії 1120 міст, і щодня одна людина приходить у рекрутинговий центр. Її оформляють і відправляють на фронт. Виходить, 1120 росіян щодня стають у стрій. Приблизно таку саму кількість російських військових знищують на лінії фронту. Рекрутинговому центру в Росії фактично треба до обіду одного росіянина прийняти, а іншого поховати. І ось у такому режимі Москва може вести війну до нескінченності.

Далі проаналізуємо ситуацію щодо боєприпасів, військової техніки та бойових літаків.

Російські війська вистрілюють на фронті до 10 тисяч боєприпасів. Сама Росія виробляє на добу 5-7 тисяч боєприпасів. Щоб вийшло 10 тисяч, вони добирають снаряди з Китаю, Ірану та Північної Кореї. Снаряди у такому режимі теж можуть випускатися до нескінченності.

Що стосується бойової техніки, у цьому аспекті в Росії вже є проблеми. Техніка - це не боєприпаси, і дістати її в Китаї або Північній Кореї у великих обсягах не вийде. Тому до кінця року доведеться брати з місць зберігання і застосовувати на полі бою щойно з коліс вироблену техніку. А це загрожує зниженням наступальних можливостей, оскільки техніка потрібна для атак. Проблеми виникнуть з бойовими броньованими машинами, танками і артилерійськими знаряддями.

Крім того, у росіян проблеми і з авіацією. У них лише по сотні одиниць робочих літаків - Су-30, Су-34, Су-35. Можливо, у них ще 100-150 одиниць старих радянських Су-24 і Су-25, які ми побачимо на лінії фронту. Загалом, у ПКС РФ 500-600 літаків. Поки що є і льотний склад. Але відбувається серйозне відмінусування літаків, їхню кількість швидко відновити не виходить. Росія може виробляти лише до 20 одиниць літаків. Ось за два тижні ми знищили річне виробництво російських Су-34. І потрібен рік, щоб виробити таку ж кількість літаків.

Таким чином, Росія може воювати нескінченно. Щоб зупинити відновлення її військово-промислового комплексу, потрібно впроваджувати серйозні санкції. Дії світової спільноти в цьому напрямку - це не санкції, а потуги. Спроба, й не більше. Найкращі санкції накладають Малюк і Буданов, тому що знищення нафтоперевалки, вуглеводневої галузі та виробництва військової техніки у підсумку може призвести до розвалу Російської імперії.

Розвал Російської імперії за нинішніх умов інтенсивності бойових дій відбудеться через нестачу грошей, а не тому, що її армія закінчилася. От коли у нас з'являться в достатній кількості літаки, ракети і боєприпаси, темпи знищення російської армії зростуть, а швидко відновлюватися Росія вже не зможе. І лише за такого сценарію можна буде говорити про зниження боєздатності російського угруповання на нашій території.

В агентстві АР повідомили, що США проводять переформатування військ і готуються до великомасштабних операцій. Що можуть планувати Штати? Йдеться про підготовку до протистояння в Азійсько-Тихоокеанському регіоні чи можливі певні операції і в Україні?

Навряд чи США проводитимуть будь-які операції в Україні, проте в Європі вони справді посилюються. Фіксується переформатування систем управління, перекидання військової техніки та боєприпасів, поповнюються склади під війну в Україні та близькосхідний конфлікт.

Також США спільно з Німеччиною, Францією та Великою Британією посилюють свою присутність на Близькому Сході. Там збільшується контингент армій західних країн.

Зміцнюються американці і в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Вашингтон посилює співпрацю у військовій сфері з Південною Кореєю, Японією і Тайванем.

Сполучені Штати проводять роботу з перекидання своїх систем управління, військ і боєприпасів ближче до локальних точок конфліктів. Пентагон відреагував на погрози, і військовий маховик закрутився: тепер американці посилюються в трьох найважливіших регіонах: у Європі, на Близькому Сході та в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Чи можливий сценарій, за якого війська країн Заходу візьмуть певну участь у війні на території України?

Можливість участі військ країн Заходу в нашій війні існує, і наразі вона проговорюється. Прикладом є риторика президента Франції Макрона - глави держави, яка в оборонному плані повністю самодостатня. Франція виробляє все, що потрібно для ведення бойових дій, починаючи від підводних човнів і закінчуючи носіями ядерної зброї. Французький іноземний легіон веде бойові дії щонайменше в декількох країнах Африки. Причому французи там воюють із росіянами, російськими приватними військовими компаніями, які намагаються в них віджати сфери впливу - від кавових плантацій до уранових рудників.

Тому я не виключаю того, що французькі війська можуть взяти участь у війні в Україні. Їх можуть перекинути сюди для реалізації певних завдань. І в Україні може відбутися бойове зіткнення французьких із російськими військами. Для французів це рутинна робота: вони здатні знищувати росіян як у Чаді, так і під час нашої війни.

Інші країни навіть під егідою НАТО поки що не здатні виконувати будь-які бойові завдання в Україні, тому що їхні армії в стані занепаду. У Європі лише дві країни, які, можна сказати, повністю підготовлені - це Велика Британія і Франція. Оборонні заходи можуть дозволити собі Іспанія, Німеччина, Норвегія, Бельгія та Польща. Ці декілька країн могли б долучитися до війни в Україні, але от взяти безпосередню участь здатні лише Велика Британія і Франція.

Напруга між США і Китаєм нарощується. Чи здатен Китай значно посилити підтримку Росії, якщо відносини Пекіна і Вашингтона вкрай загостряться?

Китай підтримує Росію, останні два роки Пекін безпосередньо допомагає Москві, тому посилення підтримки точно можливе. Якщо росіяни і китайці вже побудували колію, якою перевозять вантажі, то їм нічого не заважає збільшити кількість того, що перевозиться.

Участь Китаю у війні в Україні однозначно можлива, але поки що Пекін надягає тогу миротворця і проштовхує путінську ідею про завершення бойових дій шляхом заморозки війни. Путіну буде вигідно десь через місяць зупинити наш рух із повернення територій.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти