Нові правила в'їзду в ЄС: коли туди потраплять українці

7 травня 2021, 09:10оновлено 7 травня 2021, 12:41
702
Вже цього літа Європа може відкрити свої кордони для громадян третіх країн.
Євросоюз
Євросоюз збирається відкрити кордони для громадян третіх країн / УНІАН

Днями Єврокомісія опублікувала проект нових правил перетину кордону країн Шенгенської зони, згідно з якими до ЄС найближчим часом може почати пускати вакцинованих громадян з третіх країн. Главред дізнавався, як скоро такою можливістю зможуть скористатися українці.

Що пропонують

Згідно з інформацією на сайті Ради Європи, право на в'їзд до Шенгенської зони поки мають лише 7 країн світу:

  1. Ізраїль;
  2. Австралія;
  3. Нова Зеландія;
  4. Руанда;
  5. Сінгапур;
  6. Південна Корея;
  7. Таїланд.

Документ, запропонований Єврокомісією, передбачає дозвіл на перетин кордонів Євросоюзу для громадян з "несуттєвих" причин, тобто тих, які в'їжджають до ЄС з метою туризму або бізнес-поїздок.

відео дня

Зокрема, до ЄС пропонують впускати громадян не тільки з перерахованих вище країн з хорошою епідеміологічною ситуацією, але і з тих, де вона гірша. При цьому в Євросоюзі пропонують змінити поріг виявлення нових випадків захворювання COVID-19, а саме знизити його з нинішніх 420 випадків до 100 на кожні 100 тисяч осіб протягом останніх 14 днів і щоб частка позитивних тестів не перевищувала 4%. Надалі за цим показником кожні два тижні планують коригувати список країн, чиїм громадянам буде дозволено в'їзд.

Крім того, документ пропонує дозволити в'їзд і тим, хто отримав обидві дози вакцини від COVID-19, дозволеної в ЄС, не пізніше ніж за 14 днів до здійснення поїздки. Зазначимо, що на даний момент у Європі офіційно дозволені до використання вакцини 4 фірм:

  • Pfizer;
  • AstraZeneca;
  • Johnson & Johnson;
  • Moderna.

При цьому в документі міститься уточнення про те, що країни-члени Євросоюзу на свій розсуд також можуть дозволити в'їзд і тим, хто вакцинувався вакцинами, дозволеними ВООЗ для екстреного використання (до цієї категорії, до речі, якраз потрапляють індійський CoviShield і Sinovac, якими від початку вакцинували українців).

Крім того, вказується, що у разі відмови окремих країн-членів ЄС від пред'явлення негативного ПЛР-тесту або проходження карантину на своїй території, ці обмеження також не повинні поширюватися і на вакцинованих осіб, які подорожують з-за меж Євросоюзу.

читайте такожВ ЄС дали "зелене світло" на в'їзд туристам: кому відкриють дверіКрім дозволів на в'їзд, у Єврокомісії пропонують також запровадити механізм "екстреного гальмування", за яким у разі, якщо в країні, що не входить до ЄС, швидко погіршується епідеміологічна ситуація і будуть виявлятися нові штами, держави-члени ЄС можуть вводити обмеження на в'їзд для всіх громадян. Винятками будуть медпрацівники, транспортний персонал, дипломати, транзитні пасажири, особи, які подорожують за сімейними обставинами, моряки та особи, які потребують міжнародного захисту – їх пускатимуть, але для них діятимуть суворий карантин і тестування, незалежно від того, є у них вакцинація чи ні.

Що ж стосується поїздок до Європи з дітьми, то у зв'язку з тим, що дітей не вакцинують, їм, як і раніше дорослим, потрібно буде надати прикордонникам ПЛР-тест, зроблений не раніше, ніж за 72 години до прибуття в країну.

Коли пустять українців

На даний момент в документі не вказано точної дати початку роботи нових правил. Але вказується, що їх запустять спільно з початком використання в ЄС паспортів вакцинації – так званих "зелених" сертифікатів.

Як раніше заявляли в ЄС, цей документ, а разом з ним – і єдину цифрову систему, до якої будуть підключені всі країни Шенгенської зони, планують підготувати вже до 1 червня.

У той же час, деякі країни Єврозони вже починають тестувати "зелені" паспорти на поїздках всередині країни. Зокрема, вже від середини травня документ почнуть використовувати в Італії для подорожей між регіонами. Як уточнив міністр туризму Італії Массімо Гаравалья, документ буде дійсний і для туристів з країн, що не входять до складу ЄС. За його словами, підставою для отримання пропуску буде вважатися сертифікат вакцинації, довідка про перенесений коронавірус (обидва будуть дійсні 6 місяців) або негативний ПЛР.

читайте такожСтепанов повідомив, коли українці знову почнуть масово хворіти COVID-19Як заявили в українському МОЗі, в Україні ковидні сертифікати, які розробляють з урахуванням вимог Єврокомісії та ВООЗ, почнуть запускати з 1 липня. Вітчизняний документ буде містити дані про вакцинацію, зроблений негативний ПЛР-тест або одужання від COVID-19. Дані в нього будуть вносити через електронну систему охорони здоров'я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати в додатку або порталі "Дія".

Однак тільки наявність сертифікатів навряд чи одразу спростить українцям доступ до ЄС. Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко зазначив, що для того, щоб українців почали пускати в країни Єврозони, в Україні середньодобовий приріст повинен становити не більше 2500 випадків. І оскільки кількість позитивних тестів в Україні зараз знаходиться на рівні 20%, Україні буде складно досягти таких показників у найближчій перспективі, враховуючи, що нинішній спад може змінитися новою хвилею.

"Поки в Україні мало людей, які завершили повний цикл вакцинації. Ми наближаємося до 2% вакцинованих першою дозою вакцини і всього кілька сотень вакциновані двома дозами. Тому зараз рано говорити про те, що великі групи громадян зможуть скористатися рішенням Єврокомісії. Тому навряд чи цього літа українці зможуть подорожувати до ЄС", - говорить Сушко.

І додає, що з урахуванням того, що надалі в Україні зростатиме кількість доступних українцям вакцин, незабаром у нас з'явиться категорія людей, які будуть провакциновані вакцинами, зареєстрованими в ЄС, але і їх до кінця сезону відпусток навряд чи набереться більше 15%. Тому в кращому випадку, більшість українських громадян зможуть потрапити в ЄС не раніше, ніж наступного року.

Водночас, за словами експерта, коронавірус не має нічого спільного зі скасуванням безвізу для України.

"Є зв'язок з безвізом і рівнем нелегальної міграції або підробкою паспортів. Але між ковидом і безвізом зв'язку немає. Просто сьогодні кордони закриті для всіх - з візами і без. І якоїсь специфіки щодо України у Євросоюзу немає", - сказав Главреду Сушко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти