Як Путін мститиметься за Херсон і коли чекати тотального воєнного стану в РФ: інтерв'ю с Фейгіним

21 жовтня 2022, 06:00оновлено 21 жовтня 2022, 12:25
Путін короткими перебіжками і токсичними кроками намагається не загострювати ситуацію в Росії до межі одномоментно, вважає правозахисник.
Путін, мобілізація, Марк Фейгін
Путін хоче знизити градус обурення в російському суспільстві - Марк Фейгін / Колаж УНІАН

На тлі повідомлень про ймовірний відступ російських військ з Херсона, Володимир Путін 19 жовтня оголосив про введення воєнного стану в чотирьох окупованих Росією регіонах України.

Відповідно до виданого указу, так звані губернатори, яких загарбники поставили керувати в окупованих частинах зазначених областей, тепер "отримають додаткові повноваження", щоб нібито "забезпечувати безпеку в регіонах". На який саме термін запроваджується так званий воєнний стан, у Путіна уточнювати не стали.

В інтерв'ю Главреду російський опозиціонер, правозахисник Марк Фейгін розповів, навіщо Путіну необхідний воєнний стан в захоплених регіонах і як це може вплинути на хід бойових дій в Україні.

Путін запровадив воєнний стан у чотирьох окупованих областях. Яка його мета? Тому що це не вся Росія, а тільки області, які нещодавно Путін "приєднав" до РФ. Для чого це зроблено?

Там ще й жовтий рівень запроваджений в низці прикордонних регіонів, тобто до 9 виходить. Тому я б сказав, що це така тестова версія. Цілком очевидно, що і без цього воєнний стан у цих чотирьох областях був, оскільки вони знаходяться в зоні військового конфлікту. І насправді багато в чому це нічого не змінило. В основному цей режим і так там існував. Путін сам у своєму виступі про це обмовився - мовляв, там же був воєнний стан, маючи на увазі під цим воєнний стан України. Відповідно, ми приймаємо це своїм рішенням, а Рада Федерації - затверджує і так далі.

Я думаю, що головним тут є виселення людей звідти в примусовому порядку, що передбачає воєнний стан. Тому що ми не знаємо, чим завершиться війна, хоча допускаємо, що це буде перемога України. Але якщо в планах Кремля зберегти за собою ці території, то українці, які там жили, туди вже не повернуться. Вони будуть витрушувати нелояльне населення з квартир, особливо - на правому березі Дніпра, який зараз знаходиться в зоні боїв. І заселяти, як це було і в інших місцях, почасти і в Криму, лояльним населенням. Але про це можна буде судити, тільки коли припиняться військові дії на цих територіях. В принципі Запоріжжя і Херсон, тим більше, що це території поруч із морем, знаходяться в зоні інтересів Кремля. І, звичайно, усе узбережжя до Криму - це зона, яка точно має заселятися лояльним населенням, щоб виключити можливість партизанських дій. Тому що Путін же говорить про те, що там проводяться теракти і вже точно вони проводяться не тільки з території України, але і на самих окупованих територіях.

Цей режим [воєнного стану] фактично передбачає обмеження пересування, блокпости, примусове виселення (а воно там буде повсюдним, на територіях правого берега точно). Я не знаю, наскільки у них будуть для цього можливості, але указ це, в принципі, передбачає. Як і інші заходи - вилучення майна, автотранспортних засобів і багато чого ще. Плюс у зоні конфлікту, особливо там, де близько до лінії фронту, можна здійснювати мобілізацію чоловічого населення, яке залишається на цих окупованих територіях. Громадян України, які тепер уже живуть на так званій російській території, закликати важко, але якщо їх переселити на лівий берег Дніпра, а ще краще - всередину самої Росії, то звідти це зробити буде легше.

Тобто все-таки Путін таким чином вирішує питання недобору по мобілізації?

Я думаю, що неофіти, громадяни України, в цьому плані знаходяться в зоні ризику. Ми це бачили на Донбасі, в Донецькій і Луганській областях, де мобілізація взагалі ніколи не зупинялася.

А що стосується нових територій, то там завжди були якісь побоювання. Набереш багато людей - вони розгорнуть автомати. А так їх можна просіяти і потроху кудись додавати на лінію фронту - на Донбасі і так далі. А то і взагалі з півночі пустити, адже вони ж із території Росії "попливуть". Так що, думаю, і ця мета теж, безсумнівно, ставиться. Але усі ці цілі - побічні. В кінцевому підсумку їх завдання якщо не втримати правий берег, то зруйнувати все, що там залишиться.

Путін уточнив, що ВС діяв у цих регіонах і раніше, але тепер його потрібно ввести відповідно до російського законодавства. Що це означає, Враховуючи, що в РФ війна офіційно навіть не оголошена?

У Кремлі на цей рахунок, загалом, не рефлексують. Так, вона не оголошена, але взагалі з чого тоді мобілізація оголошується?! Часткова вона чи якась ще, але ви з ким воюєте? Ми проводимо "спецоперацію", але чому її треба було проводити силами мало не всієї частини чоловічого населення країни, якщо є професійна армія? Знаєте, при Сталіні війна ж теж почалася з участі величезної п'ятимільйонної Радянської армії (тоді вона називалася червоною), але в перші дні війни її абсолютно зруйнували. Зрозуміло, що була оголошена війна і, відповідно, через кілька днів була оголошена загальна мобілізація, але сил регулярної армії мало б вистачити для того, щоб не використовувати цивільне населення. Тільки через те, що армія на початку війни дуже погано воювала, і були жахливі втрати, гігантські здачі в полон (я маю на увазі регулярну армію, яка в перші місяці показала свою небоєздатність у порівнянні з Вермахтом), тоді теж вдалися до загальної мобілізації.

Зараз ситуація така, що путінська армія теж показала свою низьку боєздатність. Можна з цього приводу багато міркувати, але він вже не обходиться без населення. З іншого боку, Путін мучиться тим, що якщо він оголосить воєнний стан на всій території, народ може завити, якщо не зможе пересуватися між регіонами. Хоча по факту вони вже це роблять, адже як пересуватися, якщо ти приписаний до військкомату і тобі потрібно перебувати за місцем припису. Тобто громадяни розділені за категоріями і, відповідно, вже і без того обмежено пересування. І необов'язково це маніфестувати на законодавчому рівні. Тому він повільно підбирається до воєнного стану по всій території Росії для того, щоб менше церемонитися і тримати під контролем населення, яке може обуритися за якихось обставин. Це дуже велика помилка вважати, що там хтось думає про відповідність правового статусу.

У мене питання в тому, які мотиви тоді? Якщо Путін підбирається, як ви сказали, до запровадження воєнного стану по суті на всій території країни, до чого він готується - він хоче оголосити війну, а не "спецоперацію"?

Справа не в оголошеннях. Фактично "спецоперація" - це та ж війна. Це всі розуміють, це не боротьба термінів. Я не думаю, що є на світі дурні, особливо з тих, яких зараз мобілізують. Так, напевно не всі усвідомлюють масштаби, але вони ж не їдуть в теніс грати і розважатися на лобі - усі розуміють, що це повноцінна війна. Для Путіна це - спроба весь час ухилятися від якихось великих декларованих рішень, щоб не робити страшним цей процес і якось знизити зовнішній ефект від нього. Він завжди так робив, намагався потроху, бочком, щоб вийти на це без роздратування населення. Рівно звідси зараз вони оголошують, що в Москві і Московському регіоні часткова мобілізація завершилася. Але де ж вона завершилася - у військкомати продовжують викликати, розсилають повістки, розмовляють із потенційно мобілізованими. Нічого не зупинилося - можливо, зовні вони і приберуть патрулі з вулиць (поки незрозуміло, приберуть чи ні, але я це допускаю), не будуть хапати в метро, але це не означає, що мобілізація припиниться. Тобто просто потрібно трошки знизити градус, щоб населення не сильно бунтувало. Це те ж саме, що сталося на Північному Кавказі, у тому ж Дагестані, де спочатку були мітинги. Там же теж зупинили процес, і напруження потихеньку знижується.

Тому Путін цими короткими перебіжками і токсичними кроками намагається не загострювати ситуацію до межі одномоментно. Тобто завжди відбувається якась дія, люди потрапляють в кататонічний стан, а потім м'який, як на санчатах, з'їзд вниз. Мовляв, не все так страшно - це ж часткова, а не загальна мобілізація, воєнний стан, але не у всій Росії. Тому з цієї точки зору це не більше, ніж маневр.

Що може означати режим середнього реагування в Криму та прикордонних областях? Чого нам від цього чекати?

По суті цей жовтий рівень загрози - це те ж саме, що і воєнний стан. Просто він дає більше повноважень. Він же прямо сказав главам регіонів створювати штаби і так далі. Ось вважатимуть вони, що потрібно ввести комендантську годину і зроблять. Тому насправді це - спосіб зробити не страшним страшне. Жовтий рівень загрози означає, що будуть оглядати, будуть блокпости, зайві виклики, спроба працювати з населенням по частині потенційної мобілізації в цих областях. Буде все те ж саме. Але там, де йдуть бойові дії і рвуться снаряди, все буде по-іншому і жорсткіше. А в цих регіонах буде більш м'яка версія.

Відповідно до закону про ВС РФ, Путін повинен буде офіційно повідомити ООН про відступ від зобов'язань за міжнародними договорами. Чи можна це розцінювати як підготовку Москви до чергових радикальних дій, наприклад, в ядерному напрямку?

Взагалі нічого не можна виключати. Ми були б занадто необачними, якби сказали, що ні, це далі не піде. За ці вісім місяців ми бачили, як усе зайшло дуже далеко. Тому виключати не можна, але останнє, що турбує Путіна в цьому сенсі, якщо вже він і зважиться на якийсь ядерний крок - це реакція ООН і чогось, з нею пов'язаного. Чи повинен він дотримуватися міжнародного права, зобов'язань і декларацій відповідно до статусу постійного члена Радбезу ООН - це останнє, що його турбує. Його більше турбує власна безпека, а також перемога в цій війні, щоб подовжувати термін його перебування при владі. А дотримання міжнародних правил і законів - це настільки смішно, що в Кремлі цього навіть не обговорюють, їм до цього байдуже. Тому МЗС РФ щось напише, відправить, а не відправить - і добре. Тобто це абсолютно не значуща річ. В цьому і проблема, що багато спостерігачів не з Росії не можуть зрозуміти такої зневаги правом - для них це дикувато. Навіть для України, яку в чому тільки не звинувачували (наприклад, що у неї турбулентний правовий режим і вона недосконала). Але ви не уявляєте, наскільки Україна разюче відрізняється по частині правового захисту від Росії.

Територія Росії в нинішньому вигляді - це абсолютне беззаконня. Те, що там людей на вулицях не вбивають і не їдять - це тільки питання дискредитаційного виробництва, мовляв, так поки не треба. Адже усі правові питання знаходяться на самому останньому місці.

Щоб підбити підсумок, як ви вважаєте, наскільки воєнний стан вплине на хід бойових дій? Наскільки він їх посилить на тому ж Херсонському напрямку - чого чекати далі?

З точки зору бойових дій, я думаю, що він нічого не змінить. Якщо ВСУ має план деокупації Херсона і всього правого берега, вони будуть це робити, що їм завадить? Особливо якщо населення з цих міст буде фактично примусово виселене і відправлене на лівий берег, а, можливо, і далі - колаборанти ж не дарма кажуть, що можна і в регіони всередину РФ виїхати і вирішувати питання. А ми знаємо, як росіяни вирішують питання - селять в гуртожитки, землянки, по-різному попадається. І живуть люди зовсім не так, як з бахчами і морем - цього не буде. І все це може вплинути на те, що більш безцеремонно руйнуватимуть міста. Розумієте, Путін і так не надто церемонився. Але якщо ти відправив населення, то можна без остраху воювати в самому Херсоні і говорити: "Ми всіх виселили, а хто не поїхав, то вже самі винні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти