Економічні та соціальні виклики 2022 року: чому українці приречені ставати біднішими

3 січня 2022, 09:16
Експерти прогнозують, що в новому році рівень життя українського населення буде стрімко падати, і найскладніше буде пенсіонерам.
2022 рік стане роком, коли криза в одній сфері буде накладатися на кризи в інших сферах
Найбільшим ризиком 2022 року для пересічних українців будуть високі темпи інфляції / УНІАН

2022 рік обіцяє бути складним періодом, коли одна криза буде накладатися на іншу, і буде предостатньо економічних і соціальних викликів. Такий розвиток подій стане закономірним наслідком тієї політики, яку проводила не тільки нинішня, а й всі попередні українські влади.

Нова хвиля підвищення цін на енергоносії, непідйомні платіжки за послуги ЖКГ, високі темпи інфляції, зниження купівельної спроможності українців – це далеко не все, з чим у 2022 році нам доведеться мати справу.

Експерти розповіли Главреду, які основні економічні та соціальні виклики стоятимуть перед Україною в 2022 році, до яких проблем готуватися українській економіці, а також як зміниться добробут пересічного українця в новому році.

відео дня

У 2022 році українська економіка може зіткнутися з кількома викликами:

  • ймовірне загострення військової ситуації через агресивні дії Росії проти України – це матиме негативні наслідки і для економіки;
  • різного роду режими локдаунів, які у 2022 році можуть повторитися у зв'язку з появою нових штамів коронавірусу, і будь-які локдани будуть негативно впливати на економічну ситуацію, перш за все, на сферу послуг;
  • відсутність економічної моделі та економічної стратегії в Україні: це означає, що не буде жодних підстав для економічного прогресу, а основним завданням у 2022 році буде своєчасне отримання нових кредитів, щоб просто якось пережити черговий фінансовий рік;
  • ймовірна фінансова криза, подібна до кризи 2008 року, яка цього разу почнеться в Китаї: Україна так чи інакше відчує цю кризу, тому що в слабких економіках будь-яка криза – фінансова, енергетична, продовольча тощо – проявляється найгіршим чином – суттєвим провалом ВВП.

Найбільшим ризиком 2022 року для пересічних українців будуть високі темпи інфляції у зв'язку з новою хвилею підвищення цін на енергоносії: коли зростають ціни на енергоносії, це спричиняє ланцюгову реакцію підвищення цін на всі без винятку товари і послуги. При цьому темпи зростання соціальних платежів будуть втричі нижчими за темпи зростання інфляції.

До того ж, якщо буде нова хвиля зростання цін на енергоносії, це стане першим фактором, який спричинить більш суттєву інфляцію, ніж закладені в бюджеті на 2022 рік 6,5%. Другий фактор теж заклав сам уряд – девальвація гривні: курс у бюджеті закладено на рівні 28,5 гривні за долар, хоча сьогодні ринковий курс близько 27.

Коли темпи зростання цін вищі за темпи зростання доходів, це означає більш низьку купівельну спроможність, а це у фінансовому світі називається зниженням рівня життя людей.

читайте такожЗниження рівня життя і безрадісна перспектива: чи можливе в Україні економічне дивоЧи може Україна сподіватися не якесь диво? Будь-яке економічне диво насправді не є дивом – із неба нічого нікому не падало, все було рукотворним. І починалося будь-яке диво – повоєнне західноєвропейське, японське, південнокорейське, Китайське – з того, чого в Україні досі немає на 31-му році незалежності, тобто з економічної моделі розвитку країни та економічної стратегії. Коли ця модель з'явиться і ми будемо йти обраним курсом, через кілька десятків років можна буде говорити про українське економічне диво.

2022 рік у політичному та економічному відношенні в Україні буде вкрай складним – надто багато накопичилося проблем, які важко вирішити. Якщо влада не зможе вирішити ці проблеми, тоді проблеми вирішать питання влади.

Для майбутньої кризи безліч передумов. Перш за все, повне звільнення цін на енергоносії, і, починаючи з травня, до половини газу власного видобутку має вільно продаватися через біржу. Плюс Україна зобов'язалася не вводити обмежень за цінами на енергоносії для населення і промисловості.

Для промисловості це означає важкий період: уже зараз вона змушена платити 50-60 тисяч гривень за тисячу кубометрів газу. Це, в свою чергу, призводить до зростання собівартості продукції. Тому падає конкурентоспроможність промислових підприємств, і деякі з них, не витримавши конкуренції з іноземними виробниками, просто припиняють свою діяльність.

Плюс у нас або вкрай низький рівень захисних мит, або ці мита для імпортних товарів скасовані зовсім, наприклад, в рамках Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Схильність української влади підписувати угоди про ЗВТ з багатьма країнами, маючи неконкурентоспроможну економіку, є прямою демонстрацією курсу на перетворення України на сировинну державу.

Україна буде перетворюватися на великого експортера газу власного видобутку, але при цьому власне населення може залишитися без газу, оскільки просто не зможе його купувати за такими цінами. Так поступово ми прийдемо до "енергетичної бідності".

читайте такожСтрімке занурення в безодню криз: що чекає на Україну у 2022 роціВлада нагнітає істерику з приводу можливого повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році, що негативно позначається на українській економіці: це відлякує іноземних інвесторів; це дає сигнал українському бізнесу про необхідність виведення капіталу з країни; вже почався відтік коштів покупців українських боргових зобов'язань, через що Мінфін змушений підвищувати процентні ставки за цими паперами, що веде до додаткових витрат бюджету.

До того ж, якщо у 2021-му ціни на традиційні сировинні продукти українського експорту зростали, то тепер вони починають падати. Тобто ми вже не отримаємо таких доходів, як у 2021 році, але отримаємо додаткові бюджетні проблеми.

У 2022 році нам навряд чи вдасться забезпечити зростання ВВП в рамках прогнозованих темпів і утримати валютний курс. Поступово ми будемо "вповзати" в бюджетну кризу. Все це буде супроводжуватися виїздом робочої сили за кордон. Будуть посилюватися соціальні проблеми, адже для їх вирішення ми можемо лише перерозподіляти убогий бюджет за статтями. Найскладніше буде малозабезпеченим українцям, особливо пенсіонерам.

Невдала медична реформа і падаючий рівень медичного обслуговування, деградація освіти, деградація комунальної інфраструктури, зношеність залізниці, термін експлуатації блоків атомних станцій, який добігає кінця, і так далі – плачевна ситуація у 2022 проявиться у всіх сферах.

Тому 2022 рік стане роком, коли криза в одній сфері буде накладатися на кризи в інших сферах.

Головним викликом, який стоятиме перед Україною у 2022 році, буде зростання тарифів ЖКГ. Прем'єр-міністр Шмигаль пообіцяв, що до квітня тарифи на газ, світло і тепло рости не будуть, але це буде лише тимчасове відтермінування.

Тариф на електроенергію діє тільки до 31 березня – з 1 квітня має запуститися "ринок електроенергії". Буде так само, як і з газом – вільна ціна на електроенергію для населення. Після цього ціна на електроенергію злетить катастрофічно.

читайте такожГаз по 17 і електрика по 2,5 гривні: що буде з тарифами в 2022 роціБізнес уже платить за новими тарифами: тепло для нього коштує втричі дорожче, електроенергія – 6 гривень, а не 1 гривня 68 копійок, як для населення. Всі ці збільшені витрати бізнесу на послуги ЖКГ лягають в собівартість продукції, яку він продає, тобто неминуче відбувається зростання цін на всі товари. А люди ще дивуються, чому в магазинах на все ціни ростуть – тому що для бізнесу, тих же магазинів, тарифи за один рік підвищили в кілька разів.

З квітня і на населення чекають нові тарифи. Адже у нас з'явиться новий ринок – ринок обслуговування житла. Незважаючи на те, що рішення про створення цього ринку було прийнято ще в грудні 2020 року, Зеленський побоявся підписувати закон, а тому поки що цей тариф "заморожений". Однак відстрочка у нас тільки до травня, і після запуску ринку вже будуть не тарифи, які чимось обмежені, а просто ціна обслуговування багатоквартирних будинків.

Також з 1 квітня має бути вільна ціна на електроенергію – це вимога МВФ. Плюс з 1 квітня буде і вільний ринок газу. Якою буде ціна для населення – не зрозуміло, але ясно одне – вона не буде такою, яка є.

Для населення поки що заморожене зростання тарифів на опалення, але вже в 2022 році і за тепло ми платитимемо в рази більше.

читайте такожЛюдей на протести виштовхує не криза, а глухота владиЗа даними Держстату, за 2021 рік вартість послуг ЖКГ в Україні подорожчала в 1,5 раза: у 2020 році вони обійшлися населенню в 11 мільярдів гривень, а у 2021 році – вже в 16,5 мільярда.

Крім того, у нас при Зеленському з'явилися нові послуги: спочатку абонплата за газ, цього року – оплата за опалення, воду, вивезення сміття. А у 2022 році з'являться додаткові нові послуги, наприклад, обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Тобто люди будуть змушені платити ще більше.

Тож сума, яка буде вказана в платіжці українців, стане найголовнішим викликом 2022 року.

І протести тут безсилі. Адже тарифні протести були і минулої зими, відбуваються вони і зараз. Ну то й що? У нас легко всі ті, хто виходять на протест, оголошуються "агентами Кремля", адже майданом в Україні може стати тільки той протест, який підтриманий Заходом. Якщо люди чимось незадоволені, всім плювати. І Заходу буде наплювати, навіть якщо Зеленський виведе проти протестувальників Нацгвардію і закатає всіх в асфальт.

Тобто українці можуть протестувати проти зростання тарифів, але це не матиме жодних наслідків для влади.

Загалом, біда у 2022 році буде в тому, що українці платитимуть двічі: за тарифами, які нараховують їм, плюс вони оплачуватимуть зростання тарифів для бізнесу, тому що це зростання призводить до подорожчання всіх продуктів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти