"Різке зростання цін товарів і послуг": податок на Google загрожує українцям неприємними сюрпризами

1 липня 2021, 13:35
Президент Зеленський підписав закон Про податок на послуги інтернет-гігантів в Україні. Експерти кажуть, що заплатити його доведеться українським користувачам.
Google
Президент підписав закон про так званий податок на Google / GettyImages

Днями президент Володимир Зеленський підписав раніше ухвалений Верховною Радою закон про так званий податок на Google (№4184), згідно з яким світові інтернет-гіганти, такі як Google, Facebook, Steam, EGS, Netflix і Apple будуть зобов'язані платити податки за роботу своїх сервісів в український бюджет.

Як запевняють експерти, новий податок фактично ляже на плечі не світових корпорацій, а українських пересічних споживачів, а також малого і середнього бізнесу, бо саме для них підвищаться ціни товарів і тарифи на підписки, не кажучи вже про те, що рекламні розцінки полетять в космос.

Що таке податок на Гугл

Законом пропонується внести зміни до Податкового кодексу і змусити постачальників електронних послуг, які не мають постійних представництв в Україні, платити 20% ПДВ (податок на додану вартість) від прибутку компанії на території країни.

відео дня

Крім того, законопроектом вводиться і саме поняття електронних послуг - ними вважаються послуги, що поставляються через Інтернет. До них належать:

  • поставки зображень або текстів, у тому числі фотографій, електронних книг і журналів;
  • поставки аудіовізуальних творів, відео за запитом, ігри (в тому числі - азартні), включаючи поставки послуг з участі в таких іграх;
  • надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів;
  • надання в користування хмарних технологій для розміщення даних;
  • постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання;
  • надання рекламних послуг в Інтернеті, мобільних додатках та інших електронних ресурсах.

Відповідно до закону, компанії-нерезиденти повинні будуть зареєструватися платниками податків, якщо сума наданих ними послуг перевищує 1 мільйон гривень на рік за курсом Нацбанку.

При цьому в разі відмови від реєстрації компанії доведеться сплатити 100% від вартості наданих послуг.

читайте такожПодаток на Фейсбук: що з ним не так і як він позначиться на споживачахКрім того, особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник податку з дати внесення запису до Реєстру платників податків.

При цьому, законом для нерезидентів передбачені не тільки посилення, а й деякі спрощення, адже компанії-нерезиденти не будуть подавати податкових накладних на свої операції і зможуть не тільки подавати спрощену податкову декларацію, а й оплачувати свої податки відразу в іноземній валюті. При цьому в законі з'явилася і норма про те, що в разі надуплачених податків нерезидентом, він не зможе повернути цю суму назад.

Як раніше пояснював співавтор закону, Данило Гетманцев, документ може принести близько 3 млрд прибутку до держбюджету щорічно, а також допоможе зрівняти податкове навантаження на всіх гравців цифрового ринку.

За підвищення заплатить споживач

На даний момент так званий податок на Гугл існує в 60 країнах світу, серед яких країни ЄС, Великобританія, Росія, Білорусь. Ще кілька країн, серед яких Ізраїль і Китай, збираються запровадити аналогічний податок найближчим часом.

У всіх цих країнах варіюється ставка податку (від 5% до 27%), відрізняються або взагалі відсутні порогові суми для реєстрації компаній платниками ПДВ, а також відрізняються самі реєстраційні процедури.

А це означає, В чому переконані експерти, що введення нової схеми сплати податків для іноземних інтернет-компаній напевно підвищить і плату за їхні послуги для українських користувачів.

"ПДВ є непрямим податком, який лягає, як правило, на плечі споживачів. Тому логічно припустити, що для останніх слід очікувати збільшення вартості електронних послуг. Яким воно буде-незначний відсоток або більше - невідомо. Адже все залежить від політики компаній-гігантів, таких як Google, Facebook, Steam та інші", - пояснив у коментарі Головреду президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

читайте такожРада змусить Facebook і Netflix платити податки в УкраїніВін нагадав, що після "закручування" податкових гайок в Європі техно-гігант Apple заявив, що збільшить збори з розробників додатків, оскільки має на меті перевести частину витрат на нові цифрові податки на малий бізнес

З його точкою зору згоден член Інтернет-асоціації України Олександр Глущенко.

"Зміна, швидше за все, призведе до подорожчання на 20% послуг від цифрових гігантів. Як громадянин і платник податків, я обурююся, тому що мені не зрозуміла спроба "обілетити" світових IT-гігантів при повній відсутності програми і стратегії їх залучення на український ринок, щоб вони у нас відкрили офіси, R&D-центри, створили робочі місця і сформували навколо себе супутню інфраструктуру".

У свою чергу, експерт телеком-ринку Роман Хіміч вважає, що зарубіжний бізнес може і не збільшувати цінник. "Ціна кінцевого продукту залежить не тільки від витрат виробника, але також від ринкової кон'юнктури, пріоритетів бізнесу, його очікувань в частині зворотності капіталу, маржинальності і т. п.", - говорить Хіміч.

Удар по українському бізнесу

Разом з тим, як пояснив Головреду СЕО діджитал-агентства Svitsoft Георгій Курбанов,крім самих користувачів постраждає і працює в IT-ніші вітчизняний малий бізнес.

"У Google вже давно існує юридична особа в Україні-Гугл-Україна, яка офіційно приймає платежі, тобто, вони вже за фактом сплачують ПДВ. Те ж саме стосується і Вайбера – у нього немає офіційного офісу в Україні, але теж є офіційна юридична особа-представник. А у випадку з Facebook рекламодавці вже переплачують 20% і без цього законопроекту, так як вони платять з юрособи 20%, ці гроші потім пересилаються ФОП, потім на банківську карту, з якої Facebook списує гроші. Тобто, рівень комісійних зашкалює-спочатку 20% ПДВ, потім 5% на прибуток, потім 1% за зняття готівки і ще треба врахувати комісійні агентства. Тобто, щоб офіційно запустити рекламу з Facebook, комісія і так доходить до 40%. Тому від цього нововведення постраждає якраз маленький і середній підприємець, який використовує картковий розрахунок з тим же Google або Facebook", - сказав Курбанов.

Схожої думки дотримується і Роман Хіміч - він вказує на те, що за фактом ряд великих компаній вже платять податки за надані українцям послуги. Зокрема, за даними YouControl, ТОВ " Гугл "в 2018 році показало дохід приблизно в 2,5 млрд грн проти 1,6 млрд грн в 2017 році, з яких компанія сплатила приблизно 31 млн грн податку на прибуток в 2018 році проти 270 млн грн в 2017-му. "як би там не було, не варто лякати" податком на Гугл " маленьких дітей. Гугл податків не боїться, він їх оптимізує. Зауважимо, що у Google в Україні є повнофункціональне представництво. Нехай з трьох співробітників, але цього достатньо, щоб виконувати роль платника податків", - розповів Химич.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти