Анексія Донбасу: чи піде на це Кремль і які наслідки для України

10 лютого 2022, 09:00оновлено 11 січня 2023, 16:37
Росію влаштовує виконання Мінських угод "до коми", тому що це перетворює Україну на гібридну державу. Але для української влади - це постріл собі в ногу.
Зеленський_макрон_меркель_переговори в Парижі
10 лютого в Берліні відбудеться зустріч радників лідерів Нормандського формату / president.gov.ua

10 лютого в Берліні відбудеться новий раунд переговорів радників лідерів нормандського формату. Єдина умова їх продовження, яка турбує Росію - чи почне Україна прямі переговори з бойовиками. У зв'язку з цим, як розповіли експерти Главреду, Росія цілком може чинити тиск на Україну, в тому числі, шляхом анексії непідконтрольного Донбасу. Але чи піде Росія на це і чим це загрожуватиме Україні?

Анексія Донбасу зламає плани Путіна

Про готовність Росії продовжувати тиск на Україну, причому як військовий, так і політичний, останнім часом активно говорять і на Заході. Зокрема, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Росія може піти навіть на анексію окупованих територій Донбасу.

"Ми знаходимося у вікні, коли щось може трапитися. Військова ескалація і вторгнення в Україну можуть відбутися в будь-який момент. Ми вважаємо, що РФ створила можливості для проведення великої військової операції", - додав Салліван.

відео дня

На те, що такий варіант розвитку подій є у списку Кремля, вказує і низка непрямих факторів. Перш за все, намічений на лютий розгляд Держдумою РФ законопроекту Компартії РФ Про визнання ОРДЛО "в якості самостійних, суверенних і незалежних держав", а також недавній указ президента РФ Володимира Путіна про так звану гуманітарну допомогу ОРДЛО. По суті обидва ці документи мають на увазі інтеграцію в російську економіку невизнаних територій.

Політичний аналітик Тарас Чорновіл переконаний, що переміщення військ, остаточне захоплення і анексія вже окупованих територій Донбасу можуть викликати певні додаткові санкційні процедури, однак вони не будуть настільки болючими для Росії.

"У той же час варіант визнання окупованих територій Донбасу російським вирішує для Путіна внутрішні проблеми, проте не зніме поставленого ним завдання. Бо ОРДЛО було потрібно Росії не для того, щоб забрати його собі, а для того, щоб їх на своїх умовах, дуже невигідних і згубних для України, повернути назад", - говорить Чорновіл.

І додає, що навіть у разі анексії, наслідки для України будуть незначними.

"До тих пір, поки Росія не почне "сипатися" або там не почнуться події, які змусять її домовлятися з цивілізованим світом, повернути собі Донбас Україна зможе тільки шляхом капітуляції", - переконаний Чорновіл.

У той же час, на думку політолога Петра Олещука, будь-які заяви про визнання Росією "незалежних республік" - не більше, ніж блеф.

"Росія хоче примусити Україну до виконання Мінських домовленостей, отримавши, таким чином, постійний механізм втручання в українські внутрішні справи. Анексія Донбасу нічого Росії не дає, крім того, що вона отримує два зруйновані війною регіони, які вона змушена буде будь-яким чином утримувати і відновлювати. Тобто це-блеф з боку Росії і не більше, тому що якщо РФ піде цим шляхом, вона сама зруйнує свою гру. Тому що це де-факто буде остаточна денонсація Мінських домовленостей, і ніхто вже не зможе сказати, що їх потрібно виконати і тим більше примусити Україну до їх виконання", - зазначив Олещук.

Виконання Мінська - постріл в ногу Банкової

Втім, навіть якщо це і станеться, глобально для України мало що зміниться - насамперед тому, що Україна вже і так вісім років не контролює ці території.

Більше того, на думку Чорновола, для України навіть вигідніше, щоб Росія анексувала непідконтрольну частину Донбасу, оскільки це звільнить Україну від подальших поступок українського керівництва Росії.

Однак тоді виникає ризик іншого роду, адже в разі реальної і документально завіреної анексії, це дасть РФ привід не тільки офіційно визнати наявність на Донбасі своїх військових, а й наростити їх присутність там.

читайте такожКиїв знову примушують до переговорів з бойовикамиЗа словами політолога, директора аналітичного центру "Третій сектор" Андрія Золотарьова, Росія навряд чи стане поспішати з юридичним оформленням анексії Донбасу. "Визнання "ДНР" і "ЛНР" в даний момент невигідно Кремлю, а ось економічна інтеграція, яка вже де-факто почалася, плюс за нею напевно піде і політична. Тим більше, що ми вже бачили раніше участь представників "республік" у з'їзді "Єдиної Росії", роздачу російських паспортів і далі все це буде продовжуватися", - переконаний Золотарьов.

На думку експерта, зараз для Москви набагато важливіше домогтися від України прямих переговорів з бойовиками.

"Такий варіант можливий, але малоймовірний. Настрій Банкової і українських представників такий, що йти на це ніхто не готовий", - говорить Золотарьов.

До слова, підтвердили такий настрій і в переговорній групі по Донбасу. Зокрема, напередодні засідання Тристоронньої групи "представники республік" Наталія Ніконорова і В'ячеслав Дейнего звернулися в ОБСЄ з листом, згідно з яким Україна на недавній зустрічі радників лідерів нормандського формату в Парижі нібито під гарантії Німеччини і Франції зобов'язалася розглянути пропозиції ОРДЛО щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Але, як пізніше пояснив член української делегації України в ТКГ Сергій Гармаш, єдине, що пообіцяла українська сторона - це обговорювати всі пропозиції, які знаходяться в роботі ТКГ. Але домовленості про письмову форму таких реакцій-немає і не було.

За словами Золотарьова, Росію цілком влаштовує виконання Мінських угод "до коми", тому що це фактично перетворює Україну в гібридну державу, частина якої економічно і політично буде контролюватися Росією з усіма подальшими наслідками. Але для України і, тим більше, нинішньої української влади - це постріл у ногу.

"Піти на прямі переговори і виконання політичної частини Мінська - це відразу детонувати найгострішу політичну кризу в Україні. Українська влада до цього всіляко схиляє-очевидно, буде тиск і з боку США, тому що позиція США По суті не надто відрізняється від російської - там переконані, що Мінськ потрібно виконувати як є. І тут Київ опиняється у непростій ситуації, коли тиск буде присутній з усіх боків", - зазначив Золотарьов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти