Літаки Mirage, вибачення Байдена та плани Макрона. Підсумки візиту Зеленського до Франції

10 червня 2024, 12:00
198
Франція має намір навчити бригаду ЗСУ, створити коаліцію для відправки військових інструкторів в Україну і готова до всебічної співпраці з Києвом.
Зеленский, Макрон, Байден
Зеленський привіз із Франції нові пакети допомоги від Парижа і Вашингтона та рішення щодо винищувачів Mirage / Главред

Візит президента Володимира Зеленського до Франції став одним із кроків дипломатії на шляху до посилення підтримки України на Заході. Чим сильніші позиції на дипломатичній арені, тим більше шансів на отримання нових можливостей для протистояння агресії Росії на полі бою. Зеленський зустрівся з президентами США та Франції Джо Байденом і Еммануелем Макроном, які підтвердили підтримку та надали Києву пакети військової допомоги. Вашингтон і Париж надіслали чіткий сигнал про те, що вони готові й надалі підтримувати Україну.

Зустріч із лідерами Заходу в рамках заходів, присвячених 80-й річниці висадки союзників у Нормандії, стала важливим проміжним етапом перед Самітом миру, що відбудеться вже за тиждень. І у Франції Зеленський підкреслив незмінність позиції Києва з питань завершення війни.

Що відбувалося під час візиту Зеленського до Франції, яких домовленостей досягли Київ і Париж, і чи посилять Україну на полі бою французькі винищувачі Mirage - розбирався Главред.

відео дня

"Ми з вами не маємо права програти"

Президент Зеленський разом із першою леді Оленою прибули до Франції 6 червня. Вони взяли участь в урочистих заходах на честь 80-річчя висадки союзників у Нормандії. Зеленських зустріли гучними оваціями. Український гарант сказав, що для нього дуже почесно взяти участь у такій події, і анонсував важливі заходи та зустрічі.

Наступного дня, 7 червня, Володимир Зеленський емоційно виступив перед парламентом Франції. Він заявив, що Росія - зло і ворог, для якого немає жодних "червоних ліній".

Зеленський акцентував увагу на тому, що не можна допускати заморожування війни в Україні та висловив упевненість у перемозі над РФ.

"Чи можемо ми виграти цю битву? Безперечно так. Ми можемо. Україна, а отже, Європа. Європа, а отже, Франція. Я впевнений у цьому, так само як Франція. Франція вірила у свободу, коли День Д ще не настав, але той день висадки, як і день європейської перемоги, був неминучий", - зазначив президент.

Також він додав, що тимчасова пауза призведе лише до накопичення Росією сил перед її вступом у нову війну.

"Чи може Путін виграти цю битву? Ні. Тому що ми з вами не маємо права програти. Чи може ця війна згаснути на лініях, які є зараз? Ні. Тому що жодних ліній для зла не існує. Що 80 років тому, що зараз... Гітлер долав лінію за лінією, так само це робить сьогодні Путін. Якщо хтось сам спробує намалювати лінії з термінами - це дасть лише паузу перед новою війною", - наголосив український гарант.

Байден вибачився за затримку рішення про допомогу Україні

Пізніше Зеленський зустрівся з Байденом. Американський президент, користуючись можливістю, оголосив про новий пакет допомоги на суму 225 мільйонів доларів. Україна отримає ракети для ППО, артилерію і боєприпаси.

Крім того, Байден вибачився перед Україною за те, що Конгрес США декілька місяців не міг ухвалити рішення щодо продовження військової підтримки. Через це Білий дім не надавав Києву нові пакети допомоги, оскільки американський парламент не вирішував питання їх фінансування.

"Я перепрошую за ті тижні, коли ми не знали, що буде ухвалено, з погляду фінансування, тому що в нас були проблеми з отриманням законопроєкту, який ми мали ухвалити, з грошима від деяких із наших дуже консервативних членів, які його затримували, але ми це зробили... Ви знаєте, ви не схилилися, зовсім не здалися, продовжуєте боротися у спосіб, який є, просто чудовим, і ми не збираємося вас залишати", - наголосив Байден.

Зеленський розповів, що обговорив із Байденом війну та підготовку до підписання угоди про безпеку.

"У Парижі провів зустріч із президентом США Джозефом Байденом. Обговорили оборонні можливості України, ситуацію на полі бою, підготовку до підписання двосторонньої угоди про безпеку", - зазначив президент.

Крім цього, він закликав прискорити постачання американської зброї і забезпечити можливості ЗСУ для ударів по території РФ.

"Для ефективного захисту від щоденного російського терору Україна повинна отримати можливості завдавати ударів по військових цілях на території Росії. Також важливо посилити захист нашої Харківщини та прискорити постачання американської зброї", - додав президент.

Про що Зеленський домовився з Макроном

Під час зустрічі Зеленський і Макрон підписали низку угод. На спільній пресконференції президент Франції сказав, що було підписано угоди про допомогу для відновлення критичної інфраструктури України.

"Підписано угоду про фонд 200 мільйонів євро, призначених для тих підприємств, які інвестуватимуть у критичну інфраструктуру України для відновлення. Також ми вирішили, що 60 млн євро з цього фонду підуть на фінансування пріоритетних питань енергетичного сектора", - уточнив Макрон.

При цьому Франція відправить до Києва 20 технічних експертів, які допомагатимуть працювати ключовим українським міністерствам.

Як стверджують журналісти Le Monde, сторони підписали ще дві угоди:

Угоду про обмін листами між Парижем і Києвом з метою відновлення співпраці для розвитку мирного використання ядерної енергії;

Декларацію між міністром Збройних сил Франції та Міністерством стратегічної промисловості України для співпраці в галузі оборонної промисловості.

Візит Зеленського засвідчив, що у відносинах України та Франції спостерігається дуже позитивна динаміка. Головною метою було посилення двостороннього співробітництва, сказав Главреду політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко.

"Зміцнення двосторонніх партнерських відносин між Україною і Францією, ймовірно, було головною метою. Це особливо важливо в контексті протистояння України російській військовій агресії. Франція підтвердила свою підтримку, яка позначилася в наданні нового пакета допомоги та підписанні низки угод: про постачання винищувачів Mirage, навчання українських військових на території Франції та спільні проєкти в оборонній промисловості. Візит Зеленського можна назвати дуже результативним", - зазначив експерт.

На думку аналітика, потрібно більше працювати з Парижем для посилення військової підтримки.

"Нам потрібен не протекторат Франції, а нарощування військової підтримки України. У питанні підтримки Києва Париж досі поступається, наприклад, Берліну, який лідирує за цим показником. Франція ж перебуває наприкінці першої десятки країн, які нам допомагають. І от над посиленням допомоги від Парижа нам і треба займатися", - додав Фесенко.

Хто такий Володимир Фесенко

Фесенко Володимир (8 листопада 1958, Лозова, Харківська область) - український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Лауреат премії "Celebrity Awards 2020" в номінації "Політолог року", пише Вікіпедія.

Франція підготує бригаду військових ЗСУ

За словами Макрона, Париж висуває ідею про підготовку бригади українських військових та оснащення їх зброєю.

"Франція хотіла б навчати, тренувати й оснащувати цілу бригаду української армії, що складається приблизно з 4500 солдатів. Україна може розраховувати на нашу підтримку стільки, скільки це буде потрібно", - запевнив він.

Іноземні інструктори в Україні

Франція розглядає можливість відправки своїх інструкторів в Україну, щоб вони там навчали військових, зазначив Еммануель Макрон за підсумками перемовин із Зеленським. Макрон виступив за формування коаліції і заявив, що "багато хто з наших партнерів уже дав свою згоду".

"Що стосується інструкторів на українській території: ми про це говорили 26 лютого, якщо ви пригадуєте. Я зазначаю, що президент Зеленський і його міністр оборони висловили дуже чітко потреби України. Україна сьогодні мобілізує набагато більше людей, і їх треба буде комплектувати. Це будуть десятки тисяч нових солдатів. І набагато ефективніше і практичніше в певних умовах готувати людей на українській території. Це легітимний захід", - додав Макрон.

Кого покликав Макрон до "коаліції інструкторів"

Франція надіслала запрошення 10 державам. Серед них країни Балтії, Польща, Данія, Швеція, Велика Британія, Нідерланди та США, пише Welt.

Німецькі журналісти стверджують, що багато країн проти такої ідеї, оскільки побоюються ризиків стати прямим учасником війни РФ і України. Німеччина, Іспанія та Італія до такого кроку не готові.

Сьогодні навряд чи можна говорити про те, що Франція відправить війська до України, оскільки на Заході не хочуть ескалації з РФ, а ось питання інструкторів може бути перспективним, вважає Володимир Фесенко.

"Коаліція інструкторів, яку запропонував Макрон - це напрямок, над яким можна попрацювати. Але ж інструктори і війська на території України - не одне й те саме. Воювати за нас ніхто не буде, тому що це ризик прямого військового зіткнення НАТО з Росією. Проти виступлять США і ціла низка європейських країн. А ось розширювати військову і політичну співпрацю між Україною і Францією необхідно. Зараз Макрон виявляє такий інтерес, і це потрібно максимально використовувати", - вважає політолог.

Винищувачі Mirage і навчання українських фахівців

У рамках пресконференції Еммануель Макрон також оголосив про те, що Франція передасть Україні винищувачі Mirage. Він анонсував початок підготовки пілотів та інженерів, які обслуговуватимуть літаки.

"Ми не можемо дозволити Росії нав'язувати власні ліміти, свої червоні лінії щодо нашого військового співробітництва, оскільки Україна має легітимне право на оборону. Саме тому наша підтримка триватиме в усіх галузях і секторах", - додав очільник П'ятої Французької Республіки й уточнив, що літаки мають передати Києву до кінця поточного року.

Літаки Mirage, вибачення Байдена та плани Макрона. Підсумки візиту Зеленського до Франції
Коротко про винищувачі Mirage / Інфографіка: Главред

Скільки Mirage може отримати Україна?

У Франції в наявності всього 26 винищувачів Mirage 2000-5. Одна ескадрилья - 20 літаків, і виходить, що Париж може дати Києву лише 6 таких машин, підрахували в La Tribune.

Журналісти нагадали, що літаки є і в ОАЕ, Катару та Греції. Доха сама прагне продати свої Mirage 2000-5, а у Греції 25 винищувачів.

Україні потрібно хоча б 40 літаків Mirage 2000-5, щоб відбулися зміни на фронті, припустив полковник ЗСУ, військовий експерт Петро Черник. Згідно з його прогнозом, фахівцям знадобиться 5-6 місяців, щоб навчитися керувати цією машиною.

"Mirage 2000 - ніщо інше, як французький аналог F-16. F-16, звичайно, кращий, потужніший, у нього більше ракетного навантаження", - каже Черник.

Які переваги та недоліки у Mirage 2000

Mirage 2000 можна назвати дуже маневреним літаком, з радаром, здатним бачити приблизно на 100 кілометрів і дальністю пуску на 80 км, розповів авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Літак програє в повітряному бою російським Су-35. Єдина його перевага перед F-16 - здатність нести далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP-EG і навіть Taurus.

"У нас є такі основні завдання для авіації. Насамперед відігнати Су-34, Су-35, які КАБами нам дуже докучають і по лінії фронту, і по цивільних спорудах, по наших містах. Тут може працювати F-16. Він найкраще впорається з цим завданням. Трохи гірше з цим завданням буде справлятися Gripen. А ось Mirage ніяк не зможе там щось робити", - сказав Криволап.

Хто такий Костянтин Криволап?

Костянтин Криволап - український авіаційний експерт і аналітик. Колишній інженер-випробувач конструкторського бюро "Антонов". Коментує на радіо, телебаченні та Інтернет-ресурсах авіаційну тематику.

Літаки Mirage не переламають хід війни, але вони можуть стати в нагоді Повітряним силам у ситуації затримки з постачанням F-16, припустив Володимир Фесенко.

"Наскільки я розумію, у Mirage є низка важливих якостей для нинішньої війни. Літаки можна використовувати для запуску керованих авіабомб, а також ракет повітря-земля і повітря-повітря. Звичайно, є свої нюанси і в питаннях технічного обслуговування, як із тими ж F-16. Застосування Mirage не принесе нам переломів у війні, але нам потрібні винищувачі, тому їх потрібно брати. Зараз немає вибору, треба використовувати зброю, яку дають", - наголосив Фесенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти