Ліміти за картками, нові податки та дорогий інтернет: що змінюється з 1 жовтня

24 вересня 2024, 08:00
515
У жовтні 2024 року в Україні стане помітним зростання цін на низку товарів і послуг. Курс долара теж ризикує піти вгору.
Що змінюється з 1 жовтня
Що змінюється з 1 жовтня 2024 року в Україні - коментарі експертів / Колаж Главред

У жовтні 2024 року на українців очікує низка змін у фінансовій та соціальній сферах. Про те, що зміниться - розповідаємо в матеріалі Главреду.

Зростуть податки для бізнесу та подорожчає інтернет

Одним з основних нововведень, які набувають чинності з 1 жовтня в Україні, є підвищення податків.

Зокрема, передбачається:

відео дня
  • Підвищення військового збору за всіма доходами громадян з 1,5% до 5%;
  • Встановлення військового збору для фізосіб-підприємців (ФОП)-платників єдиного податку I, II і IV групи на рівні 10% розміру мінімальної зарплати (800 гривень на місяць);
  • Встановлення військового збору в розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи;
  • Встановлення ставки податку на прибуток для всіх небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%;
  • Встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним;
  • Встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%;
  • Зміна податкового періоду з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (необхідно для економічного бронювання).

У зв'язку з цим, уже з 1 жовтня низка товарів і послуг може відреагувати на підвищення податків подорожчанням. Так, ризикують серйозно подорожчати послуги інтернет-зв'язку. Це пов'язано з вимогою до провайдерів, які в більшості випадків працюють як ФОПи, про перехід на загальну систему оподаткування.

Як розповів "Главреду" член Інтернет Асоціації України, директор інтернет-провайдера Еліт-Лайн (м. Краматорськ) Микола Кучерук, чимало провайдерів працюють за спрощеною системою оподаткування, оскільки це суттєво зменшує витрати на бухгалтерію.

"Крім того, що додасться ПДВ, дуже істотно зростуть витрати на бухгалтерію. Тому ми обговорюємо підвищення - у Краматорську ціни на інтернет зростуть на 10-15 відсотків через те, що провайдери будуть змушені витрачати кошти на адміністрування податків. По всій Україні ситуація, в принципі, схожа. У селах, де малоповерхова забудова і послуги надають ФОПи, підприємці будуть змушені наймати бухгалтерів, через що за 1000-2000 абонентів їм, можливо, доведеться підвищувати ціни вдвічі, щоб залишатися рентабельними", - зазначив Кучерук.

І додав, що може погіршитися і якість інтернет-послуг, оскільки невеликим операторам доведеться зосередитися на податках, а не на наданні інтернету і закупівлі обладнання для його стабільної роботи.

інтернет, швидкість інтернету
Провайдери попереджають, що з 1 жовтня швидкість інтернету може знизитися / УНІАН

Також нові податки і збори для АЗС позначаться і на вартості пального через зростання акцизу. Зокрема, з 1 жовтня запроваджують щомісячний авансовий платіж податку на прибуток із кожної АЗС у розмірі від 30 000 до 80 000 грн.

Сума податку залежатиме від виду пального, а також від того, чи є магазин при АЗС. Наприклад, якщо немає магазинів, то 30 000 грн щомісяця повинна буде платити АЗС, якщо вона продає тільки автогаз. 45 000 грн потрібно буде платити тим заправкам, якщо обсяг автогазу в загальному обсязі палива, яке вони продають, становить 50% і більше. Якщо ж АЗС продає два і більше види пального, то сума щомісячного авансового платежу має становити 60 000 грн.

А в разі, якщо АЗС продає алкогольні або тютюнові вироби, то щомісячні авансові платежі становитимуть від 40 до 80 000 грн.

Ліміт на перекази з картки на картку

Також із 1 жовтня 2024 року Нацбанк на шість місяців встановлює ліміт у 150000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з картки на картку" (P2P, C2С). Згідно з розпорядженням регулятора, ліміт діє тільки на суму вихідних переказів за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, і не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям.

Водночас через картки людей, які віддають свої рахунки в користування третім особам, може проходити близько 200 млрд грн на рік.

Переведення годинників в Україні - назад у "зимовий" час

27 жовтня в Україні переведуть годинник на "зимовий" час востаннє, оскільки в липні парламент затвердив скасування щорічного переведення годинників на "літній" час.

Документ, який затвердили народні депутати, встановлює єдиний київський час, що відповідає другому часовому поясу в шкалі Всесвітнього координованого часу України UTC+2. У зв'язку з цим, о 4-й ранку останньої неділі місяця українцям потрібно буде перевести стрілки годинника на 1 годину назад.

"Національний кешбек"- коли чекати виплат у жовтні

Українці почнуть отримувати виплати кешбеку в рамках програми "Національний кешбек" уже з 20 жовтня. Нарахування здійснюватимуться за покупки у вересні.

Як повідомляв міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, перші виплати за держпрограмою "Національний кешбек", у межах якої громадяни можуть отримати 10% вартості придбаних вітчизняних товарів, почнуться з 20 жовтня.

Щоб скористатися послугою, потрібно зайти в застосунок "Дія" на мобільному телефоні, і в розділі "Сервіси" вибрати відповідну програму. Після цього користувачеві запропонують перелік банків для відкриття картки, на яку нараховуватиметься кешбек. Якщо ж картку було оформлено в банку-учаснику програми, її потрібно буде обрати, щоб надалі можна було переглядати історію нарахування та виплат.

У програмі виплат беруть участь 11 банків: Приватбанк, Сбербанк, Смысл банк, А-банк, ПУМБ, Укрсиббанк, monobank ("Універсал банк"), Акордбанк, "Глобус", Укргазбанк, "Банк кредит Дніпро".

Федоров, Дія
З 20 жовтня розпочнуться виплати за програмою "Національний кешбек"/ колаж Главред, УНІАН

Зі списком товарів, на які нараховується кешбек, можна ознайомитися тут. Наразі до програми додано понад 130 тисяч товарів.

Варто зазначити, що незалежно від витрачених коштів, сумарно на місяць на одну картку за програмою можуть виплатити не більше 3 тисяч гривень. Історію всіх нарахувань і витрат можна буде подивитися в "Дії" в розділі програми.

Виплати ООН у жовтні 2024 року - хто має на них право і як отримати

З 1 жовтня агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) збільшило виплати українцям, які постраждали внаслідок воєнних дій, які можна буде використати для оплати тимчасового житла, а також на продукти харчування та особистої гігієни.

Як ідеться на сайті організації, вразливі верстви населення отримуватимуть 3600 грн для кожного члена домогосподарства (раніше було 2200 грн).

На надання допомоги мають право:

  • внутрішньо переміщені особи (ВПО) від 24 лютого 2022 р;
  • постраждалі внаслідок воєнних дій від 24 лютого 2022 р. у Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій, Харківській, Чернігівській, Сумській, Миколаївській, Херсонській областях;
  • люди, які повернулися у свої місця постійного проживання після вимушеного переміщення в іншу область/країну через воєнні дії після 24 лютого 2022 р.
  • сім'я, що має тільки одного з батьків (батько або мати) з одним або більше дітьми віком до 18 років або з людьми похилого віку (55 років і старше);
  • сім'я, яку очолює одна самотня/декілька самотніх людей похилого віку (55 років і старше) або людей похилого віку з однією дитиною або кількома дітьми віком до 18 років;
  • сім'я з однією або кількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання тощо);
  • прийомні сім'ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (документально підтверджені);
  • особи, не зареєстровані раніше в УВКБ ООН, а також ті, які не отримували грошову допомогу від інших організацій;
  • у разі, якщо місячний дохід становить менше ніж 5,400 грн. на одного члена сім'ї.

Щоб отримати грошову допомогу від ООН, потрібно звернутися до найближчого спеціального центру. Збором інформації для УВКБ ООН займається партнерська організація БФ "Право на захист". Адреси пунктів прийому заявок у різних регіонах України можна знайти тут.

Отримати консультацію можна, скориставшись Telegram-каналом організації, або за номером 0 800 307 711.

Виплати в Польщі для українців 2024 - кому їх не продовжать у жовтні

З 1 жовтня в Польщі зміняться програми соціальної допомоги, які можуть вплинути на "дитячі" виплати тисячам українських біженців.

Як повідомляють на сторінці управління соціального страхування Польщі (ZUS), у жовтні стартує програма "Активний батько", яка запроваджує нові виплати сім'ям.

У рамках цієї програми буде запроваджено нову виплату "Активні батьки на роботі". А допомога "Активні в яслах" замінить субсидію на ясла (до 400 злотих або приблизно 4000 грн). Водночас пільга "Активні вдома" замінить виплату "Сімейний опікунський капітал" (12 тис. злотих або 130 тис. грн на другу і кожну наступну дитину в сім'ї у віці з 12 до 35 місяців).

Виплати "Активний батько" будуть доступні громадянам Польщі, країн ЄС і США, а також іноземцям із посвідкою на проживання ("карта побиту") з доступом до ринку праці, але не надаватимуться громадянам України, які приїхали до Польщі у зв'язку з військовими діями.

Що буде з цінами на продукти і товари в жовтні

За словами кандидата економічних наук, незалежного експерта Олександра Хмелевського, восени на нас чекає чергова хвиля підвищення цін на продукти харчування.

"Збір урожаю завершиться, і аграрії підвищать ціни. Також до зростання цін призводитимуть витрати на зберігання продукції. Крім того, можуть поновитися вимкнення електроенергії, що також призведе до зростання витрат виробників, а отже, і цін", - зазначив експерт.

Долар
Долар у жовтні 2024 року може зрости до 42 гривень - експерти / УНІАН

Курс долара - яким він буде в жовтні 2024 року

Експерти, опитані "Главредом", вважають, що вересень засвідчив закінчення літнього затишшя на валютному ринку України, що призведе до реакції гривні на ситуацію в макроекономіці, і, відповідно, спричинить зростання курсу долара відносно гривні.

"Гривня повертається в сувору реальність макроекономіки. За літо стан головних чинників погіршився. Це належить відіграти у валютний курс найближчими місяцями. Подвійний дефіцит став більшим. Діра в торговельному балансі країни в липні, ймовірно, зросла ще на $2,5-2,9 млрд. Ослаблення гривні - один зі способів її покрити... За найкращого сценарію в жовтні вона повторить результат вересня і просяде до долара США ще на 1,0% до 41,80-41,90 грн. При негативному варіанті розмір жовтневого зниження зросте до 1,5-2,0% до 42,00-42,20. Це повернення до середньомісячного темпу ослаблення, який спостерігався з січня по червень цього року", - розповіла "Главреду" CO-CEO, засновниця компанії SpiceProp Наталія Бойко.

На думку Олександра Хмелевського, попит на валюту з боку населення влітку зріс і навряд чи ослабне восени, що провокуватиме зростання курсу. Як зазначив експерт, в умовах війни та дефіциту бюджету, Мінфін зіткнувся зі значними проблемами щодо фінансування дефіциту Держбюджету, через що кошти доведеться шукати на внутрішньому ринку.

"Для цього є тільки два джерела: кошти НБУ та кошти комерційних банків. Змусити комерційні банки вкласти в ОВДП додаткові кілька сот мільярдів гривень можна лише кардинально змінивши монетарну політику НБУ. Збільшення портфеля ОВДП НБУ означає збільшення грошової маси, а отже, ризик збільшення інфляції та девальвації гривні. Тому є всі підстави вважати, що в жовтні девальвація гривні прискориться. Валютний курс перевищить курс 42,1 грн. за долар. До того ж, девальвація гривні збільшить митні та податкові надходження і сприятиме наповненню Держбюджету", - зазначив експерт.

Хто такий Олександр Хмелевський

Олександр Хмелевський - незалежний експерт з питань економіки.

Освіта: Київський Національний Університет імені Т.Г.Шевченка, спеціальність - "політична економія".

Науковий ступінь: кандидат економічних наук, Інститут економіки НАН України.

Працював у банківській та інвестиційній сфері. Пройшов шлях від економіста до заступника голови правління великого системного банку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти