Гарріс уже обганяє Трампа: що буде з Україною за жінки-президента

31 липня 2024, 13:14
1605
Команда республіканця Дональда Трампа вже змушена переглянути свою передвиборчу кампанію, проте перед Камаллою Гарріс постане ще чимало викликів.
Гарріс, Трамп
Гарріс обігнала Трампа в хитких штатах, у яких вирішиться доля президентських перегонів / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Віцепрезидентка США Камала Гарріс, яка стала кандидаткою на пост глави держави від Демократичної партії замість Джо Байдена, в цілому обігнала республіканця Дональда Трампа в семи штатах, які вагаються. Її показники вищі, ніж були у Байдена, який відставав там від Трампа на два пункти.

Аналітики припускають, що Гарріс отримала можливість зібрати коаліцію, яка вже приводила до перемоги Барака Обами у президентських виборах. У Гарріс краще виходить завойовувати симпатії виборців, ніж у Байдена, а команда Трампа вже змушена переглянути передвиборчу стратегію свого кандидата.

Яка перевага Гарріс над Трампом у "доленосних" штатах, чому це важливо, що вона говорить про Україну і чого нам очікувати - розбирався Главред.

відео дня

Гарріс обігнала Трампа в 7 "вирішальних" штатах - Bloomberg

Камала Гарріс обійшла Дональда Трампа в семи так званих "сумнівних" штатах, пише американське агентство Bloomberg із посиланням на своє опитування. За даними дослідження, "за" Гарріс 48% виборців, Трампу готові віддати свої голоси 47% респондентів.

Причому якщо Байден відставав від Трампа в штатах, що коливаються, на два пункти, то Гарріс у цілому республіканця випереджає.

"Цифри свідчать про те, що Гарріс має шанс зібрати коаліцію виборців, яка привела президента Барака Обаму до Білого дому, і чіткіший шлях до перемоги, ніж Байден, якому насилу вдалося привернути увагу демократичної бази", - зазначили журналісти.

Гарріс
Гарріс краще збирає голоси прихильників демократів, ніж Трамп - журналісти / Фото: Інстаграм Камали Гарріс

Видання Bloomberg

Bloomberg - американська компанія (партнерство з обмеженою відповідальністю), провайдер фінансової інформації. Один із двох провідних світових постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків, пише Вікіпедія.

Яка ситуація у штатах, що вагаються

Гарріс має перевагу над Трампом в Аризоні та Неваді. У Мічигані її позиції вдвічі сильніші, ніж були у Байдена, що призводить до того, що вона випереджає Трампа.

Утім, Гарріс попереду на 1% в цілому, а не за усіма штатами. У Джорджії кандидати йдуть нога в ногу, а в Північній Кароліні та Пенсильванії попереду якраз таки Дональд Трамп.

Журналісти Bloomberg пишуть, що поки що Гарріс "на коні", але їй ще потрібно буде здобути довіру виборців у питаннях економіки та імміграції.

У той час, коли Гарріс вдалося завоювати симпатії молодих, чорношкірих та іспаномовних виборців, команді Трампа доводиться вносити корективи у свою кампанію.

"Трампу, який спеціалізується на приниженнях, важко дати визначення своєму новому суперникові, не здавшись водночас расистом або сексистом і не відштовхнувши від себе виборців зі штатів, які "вагаються"", - зазначено в матеріалі.

Гарріс обігнала Трампа в Штатах, що вагаються
Гарріс у цілому обігнала Трампа в штатах, що коливаються / Bloomberg

Хто така Камала Гарріс?

Камала Гарріс - американський політик і чиновник. Юрист. Член Демократичної партії США. Гарріс - 49-й віцепрезидент США. Обіймає посаду з 20 січня 2021 року.

Перша жінка, перший темношкірий політик і перший політик азіатського походження на посаді віцепрезидента в історії Сполучених Штатів Америки.

19 листопада 2021 року Гарріс, поки Байден був під наркозом, у межах закону отримала повноваження президента США на тимчасовій основі. Гарріс стала першою і єдиною жінкою в американській історії, яка пройшла цю політичну процедуру, пише Вікіпедія.

Що таке хиткі штати США і чому від них залежить доля битви за Білий дім

Претендентам на посаду президента США для перемоги на виборах традиційно потрібно вибороти перевагу в штатах, що коливаються. Президентські вибори в Сполучених Штатах непрямі - все вирішує колегія вибірників. І кількість виборників у штаті залежить від чисельності населення.

Історично так склалося, що більшість штатів підтримують або республіканців, або демократів. Але є і swing states - штати, що коливаються. Там в обох партій приблизно рівні шанси на перемогу.

Які штати називають такими, що коливаються

  • Аризона;
  • Джорджія;
  • Мічиган;
  • Невада;
  • Північна Кароліна;
  • Пенсильванія;
  • Вісконсин.

Крім того, у більшості штатів діє принцип "переможець отримує все". Для перемоги у виборах, потрібно перемогти в окремих Штатах.

Що потрібно для перемоги на виборах президента США

Для перемоги на виборах у Штатах потрібно 270 голосів виборців. Штати, що коливаються, дають 90 голосів, чого достатньо для отримання відчутної переваги.

Тому лідерство в Аризоні, Джорджії, Мічигану, Неваді, Північній Кароліні, Пенсільванії та Вісконсині стає визначальним.

Вибори США
Результати виборів президента США 2020: синій колір - штати, де показники Байдена були вищими за середній результат по країні, червоний - результати Трампа, більші за середні по країні / Вікіпедія

Що Гарріс говорить про Україну

Камала Гаріс - прихильниця курсу Байдена щодо України. Журналісти The Times пишуть, що вона "твердо на боці президента Байдена в питаннях захисту України". Вона рішуче підтримує право української держави відбивати військову агресію РФ.

"Агресія Росії - це не лише зазіхання на життя і свободу народу України, це не тільки зазіхання на глобальну продовольчу безпеку та енергопостачання... Це також посягання на міжнародні правила і норми", - говорила Гарріс на Саміті миру в Швейцарії.

Політик вважає, що Київ має отримувати необхідну підтримку.

"Є лише план А, який полягає в тому, щоб Україна отримувала те, що їй потрібно. Ми не можемо грати у політичні ігри", - підкреслювала Гарріс на Мюнхенській конференції.

Яким буде можливе президентство Гарріс для України

Адміністрація Гарріс може бути більш рішучою в питаннях підтримки України, ніж команда Байдена, яка неодноразово "наступала на одні й ті самі граблі", написав у колонці на substack історик Тімоті Снайдер.

"Не думаю, що Гарріс повторить такий підхід. Зовнішньополітична команда віцепрезидента може бути більш рішучою щодо українських питань, ніж команда Байдена. Саме Гарріс вирішила поїхати до Женеви на саміт миру України, коли стало зрозуміло, що Байден не братиме в ньому участі. Справедливості заради варто згадати, що президент Байден приїжджав до Києва", - вважає він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти