F-16 уже в Україні: що відомо про винищувачі та як вони допоможуть ЗСУ

6 серпня 2024, 10:20
254
Україна отримала сучасну модифікацію F-16 з новітньою авіонікою. Главред зібрав усе, що відомо про американські винищувачі.
F-16, літак
F-16 в українському небі зможуть виконувати низку завдань / Колаж Главред, фото - Офіс президента

В Україні офіційно підтвердили отримання перших винищувачів F-16 від західних партнерів. Главред зібрав усе, що відомо про те, чим будуть корисні літаки, і чи змінять вони ситуацію в повітрі на користь ЗСУ.

F-16 в Україні - скільки літаків отримали

За даними видання The Economist, перші 10 авіамашин з обіцяних західною коаліцією 79 Україна могла отримати ще 31 липня. До кінця поточного року кількість літаків має зрости до 20, а решта F-16 прибуватимуть в Україну партіями протягом 2025-го.

Однак офіційне підтвердження про отримання літаків ЗСУ було озвучено лише 4 серпня, під час святкування 20-річчя Повітряних сил ЗСУ.

відео дня

"F-16 в Україні. Ми забезпечили це. Я пишаюся всіма нашими хлопцями, які якісно освоюють ці літаки і вже почали їх використовувати для нашої держави. Я дякую нашій команді за цей важливий результат. Я дякую партнерам, які справді дієво допомагають із F-16, і першим державам, які акцептували наш запит щодо надання літаків, - Данії, Нідерландам, Сполученим Штатам, - і всім нашим партнерам - ми цінуємо вашу підтримку!", - заявив президент Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський, F-16
Володимир Зеленський підтвердив отримання F-16 у День Повітряних Сил ЗСУ / Офіс президента

Водночас, на полях саміту НАТО у Вашингтоні Зеленський заявляв, що для того, щоб повністю нівелювати перевагу РФ у повітрі, Україні необхідно щонайменше 128 бортів F-16.

Чим оснащені винищувачі

За словами народного депутата, заступника голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки Єгора Чернєва, Україна отримала сучасну модифікацію F-16 з новітньою авіонікою.

Як уточнили аналітики Defence Express, отримані Україною літаки оснащені контейнером ECIPS/CJS від датської Terma та італійського Leonardo, в якому уміщаються цифрова РЛС для створення перешкод російським літакам і ЗРК, а також станція фіксації загрози ракетної атаки для виявлення ракет, що наближаються, і загрози атаки.

Крім того, винищувач F-16 в Україні здатний нести два типи ракет "повітря-повітря" - AIM-9 для знищення цілей у ближній зоні та AIM-120, що відповідає за середню і велику дальність.

F-16 уже в Україні: що відомо про винищувачі та як вони допоможуть ЗСУ
Винищувач F-16 в Україні - чим оснащений / Інфографіка: Главред

Водночас, увагу на відео привернув і золотий ліхтар кабіни пілота - спеціальне покриття з використанням золота, яке дозволяє зменшити радіолокаційну видимість борту F-16.

Чи готові пілоти для F-16

Точна кількість підготовлених пілотів для F-16 невідома. Але, як повідомлялося раніше, Україна ризикує опинитися перед проблемою, через яку літаків може виявитися більше, ніж пілотів для них. Так, у червні видання The Times з посиланням на голову спеціальної парламентської комісії з озброєнь і боєприпасів Олександру Устинову повідомляло, що до кінця року в Україні, ймовірно, буде лише 20 пілотів, які пройшли повну підготовку для польотів на F-16.

"Поки що в нас буде менше підготовлених пілотів, ніж винищувачів", - додала вона. І уточнювала, що Вашингтон відмовляв у підготовці щонайменше 10 українських пілотів, посилаючись на чергу на навчання пілотів з інших країн, а також проблеми з мовним бар'єром під час підготовки.

Для яких цілей використовуватимуть F-16

Про цілі, які зможуть вражати західні літаки у війні в Україні, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

"F-16 в Україні. Це означає, що знищених окупантів буде більше. Буде більше збитих ракет і літаків, якими російські злочинці атакують українські міста", - заявив він.

Водночас, як вважає військовий експерт, оглядач груп "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, класичних повітряних боїв між F-16 і російськими винищувачами не буде. "Використання винищувача носитиме дещо інший функціонал, тому ніякого "Top Gun" у небі над Україною ніхто не побачить", - сказав Коваленко.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив". Провідний експерт Українського центру дослідження проблем безпеки. Український політичний та економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Крім того, одразу після повідомлень про можливу передачу винищувачів видання The Telegraph повідомляло, що перші бойові вильоти стосувалися роботи в режимі ППО.

На думку військового експерта, керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, з отриманням західних винищувачів F-16 почнеться нова епоха української авіації. "Ці літаки універсальні та допоможуть виконати низку завдань, серед яких - посилення ППО, протидія ворожим носіям КАБів і завдання ударів по наземних об'єктах окупантів", - сказав він.

Хто такий Олександр Мусієнко

Олександр Мусієнко - блогер та експерт. Є головою недержавної організації "Центр військово-правових досліджень". Виступає як експерт в ефірах телеканалів, пише My.ua.

Реакція Кремля

F-16 уже в Україні: що відомо про винищувачі та як вони допоможуть ЗСУ
Скільки F-16 отримає Учкраїна / Инфографика: Главред

Примітно, що в країні-агресорі Росії, здавалося б, пройшли всі стадії прийняття. Причому якщо на початку росіяни погрожували збивати літаки, оголошуючи на них полювання і обіцяючи 15 мільйонів рублів (близько 170 тисяч доларів) за ураження кожного з літаків, то тепер, здається, і зовсім змирилися з неминучим. Так, за словами спікера російського диктатора Путіна, Дмитра Пєскова, поставки Україні F-16 нібито не зможуть значимо вплинути на динаміку подій на фронті.

"Ніякої чарівної пігулки і панацеї у "київського режиму" немає, вони повинні усвідомлювати це", - говорив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти