Що чекає на військовозобов'язаних із 17 липня: пояснення юристів

15 липня 2024, 12:00оновлено 17 липня, 13:42
2205
Військовозобов'язані, які оновили дані, мають право на безперешкодне пересування територією України за наявності оновлених документів.
Мобілізація, військовий квиток
Юристи кажуть, що направлення на ЛКК будуть здійснюватися ТЦК поетапно і за потребою / колаж Главред, фото УНІАН

У вівторок, 16 липня, спливають 60 днів, відведені на оновлення даних законом про мобілізацію. Протягом цього часу військовозобов'язані мали уточнити адресу проживання, номери телефонів та інші особисті дані в ТЦК, ЦНАПі або в застосунку Резерв+. Главред запитав юристів про те, що чекає на військовозобов'язаних з 17 липня.

Що буде після закінчення терміну оновлення даних?

Після оновлення даних наступним кроком буде адресна розсилка повісток. Вона приходитиме за адресою, яка зазначена в тимчасовій обліковій картці, що видається військкоматом. Повістки стосуватимуться проходження медичного огляду (ВВК), призову на навчання.

"Направлення на ВЛК будуть здійснюватися ТЦК поетапно і за потребою. Одночасно всіх на ВЛК не покличуть. Повістки можуть надходити за фактичним місцем проживання, за місцем реєстрації та на електронні адреси. Вручення бойової повістки одразу після оновлення даних неможливе, потрібно пройти військово-лікарську комісію", - уточнила юристка практики військового права юридичної компанії "Приходько та партнери" Тетяна Козян.

відео дня

У яких випадках військовозобов'язаного оголошуватимуть у розшук?

Самі ТЦК не мають повноважень для розшуку. Як пояснила юрист адвокатського об'єднання "Віннер Партнерс" Фатіма Ровшан Гюлалієва, поліція може оголосити військовозобов'язаних у розшук у разі, якщо вони:

  • не перебувають на військовому обліку;
  • не прибули за викликом ТЦК та спеціалізованих підрозділів для взяття на військовий облік, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду та направлення на підготовку або призову на військову службу;
  • не повідомили про зміни в сімейному стані, стані здоров'я, адресі місця проживання, освіти, місця роботи або інших персональних даних протягом 7 днів до відповідних ТЦК та СП.

У таких випадках органи Національної поліції України за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки зобов'язані доставити осіб до територіальних центрів для складання протоколів.

Водночас, уточнюють юристи, поліцейські не можуть видавати повістки, хоча можуть перевірити документи, подивитися по базі даних і встановити ухильника. А далі поліція має право передати його представникам ТЦК і СП або ж разом із ними з'явитися за адресою ухилянта, щоб скласти протокол на місці.

Коли потрібно буде платити штраф?

Юристи кажуть, що штраф доведеться платити за кожне порушення. За словами Тетяни Козян, ТЦК і СП зможуть виписати штраф за неоновлення даних без складання протоколу, виносячи відповідну постанову. Штрафи (від 17 тисяч до 25 тисяч 500 гривень) накладатимуть протягом трьох місяців із дня виявлення правопорушення, але не пізніше одного року з моменту його вчинення. Оскаржити такий штраф можна в судовому порядку.

Якщо не сплатити штраф, інформацію передадуть до виконавчої служби, а дані внесуть до Єдиного реєстру боржників. А це, своєю чергою, може призвести до блокування банківських рахунків і вилучення майна.

Чи зможуть ті, хто оновив дані до 16 липня, пересуватися Україною і виїжджати за кордон?

Військовозобов'язані, які оновили дані, мають право на безперешкодне пересування територією України за наявності оновлених документів. Виїзд за кордон можливий тільки з відповідними дозволами від військкоматів, наприклад, для службових поїздок або лікування.

За словами Тетяни Козян, з 17 липня прикордонники в обов'язковому порядку перевірятимуть як військово-облікові документи, так і довідки про відстрочку. "Оскільки зараз усі довідки про відстрочку виносяться комісіями, а не просто ТЦК і СП, цей процес досить часто гальмується, оскільки ТЦК перевантажений зверненнями про надання таких довідок. Це призводить до того, що обмежуються права людини. Тобто людина має право на перетин кордону, але реалізувати його не може", - каже юрист.

Які документи потрібно буде носити з собою?

Згідно з постановою КМУ №560, усі військовозобов'язані повинні мати при собі військово-обліковий документ (ВОД) - це основний документ, що підтверджує статус військовозобов'язаного. Також необхідно мати з собою паспорт або інший документ, що підтверджує особу.

Оскільки дані в Резерв+ прирівняли до паперових, то електронний документ має однакову юридичну силу, тож його можна пред'явити представникам ТЦК і СП, поліції чи ДПСУ. Якщо у вас є військовий квиток/ тимчасове посвідчення старого зразка, то такі документи залишилися чинними, але за бажання його можна замінити на новий паперовий ВОД.

У додатку Резерв+ мають бути вказані:

  • особисті дані (ПІБ, дата народження, інші ідентифікаційні дані);
  • поточний статус (наприклад, резервіст, мобілізований тощо);
  • дані про місце проходження служби або резерву;
  • контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти);
  • усі актуальні зміни щодо стану військового обліку.

    ТЦК і СП

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки - орган військового управління України, який веде військовий облік і здійснює мобілізацію населення. Починаючи з 2022 року ТЦК і СП повністю замінили собою колишню систему військових комісаріатів, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти