ЗС РФ можна знищити за одну ніч: Світан розповів про проблеми з російською ППО

29 січня 2023, 11:36оновлено 29 січня 2023, 16:06
Російська протиповітряна оборона відсутня повністю. Вони не готувалися до війни, була лише ядерна доктрина.
Роман Світан, армія РФ
Знищення ЗС РФ можливе впродовж однієї ночі, сказав Роман Світан / Фото Міноброни РФ, скріншот

Закрити територію Росії системою протиповітряної оборони неможливо через її велику площу. Тому зараз росіяни намагаються прикрити хоча б точкові об'єкти. Про це заявив військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю виданню Obozrevatel.

За його словами, ефективність російських ЗРК "Панцир", один з яких розмістили на даху будівлі Міноборони в Москві, становить до 30%.

"Вони ефективні, коли вбудовані в загальну систему протиповітряної оборони, як один з ешелонів ППО. Після того, як вони витягли "панцир" на Міністерство оборони, вони повинні були ще на всіх найближчих будинках підняти зенітні установки і поставити розрахунки з "Іглами", притягнути С-300, С-400, і повинні висіти винищувачі. "Панцир" - це більше показуха", - пояснив експерт.

За словами Світана, ЗСУ може проходити російські ППО, тому що російська протиповітряна оборона відсутня повністю.

"У них немає зенітно-ракетних комплексів, що прикривають периметр. Це погане планування, крадіжки. Вони не готувалися до війни. Була ядерна доктрина і все", - сказав він.

При цьому, на думку експерта, знищити ядерний арсенал – це погана ідея, тому що вийде так звана брудна бомба. Ядерного вибуху не буде, але розпилення ядерного заряду відбудеться, і буде заражена територія на 1000 років.

"Більше того, ще є ядерні заряди на підводних човнах, які в один момент знищити неможливо. Тобто, це не вирішення питання як такого. Це завдання світової громадськості, завдання ООН ухвалити резолюцію або ухвалити рішення про передачу або перепідпорядкування ядерних арсеналів Росії ООН, і тоді 12-те головне управління Міноборони РФ, яке займається контролем і охороною цих ядерних арсеналів, візьме під козирок і буде підкорятися вже безпосередньо блакитним каскам", - вважає експерт.

Світан додав, що 12-те управлінн я- це ті офіцери, які займаються контролем засобів ураження, здатних знищити весь світ.

"У них є певні моменти, пов'язані з відповідальністю за виконання завдання, тому вони однозначно перепідпорядкуються рішенню ООН і будуть виконувати їхнє завдання. А взагалі, знищення російських збройних сил дійсно можливе впродовж однієї ночі", - резюмував він.

Як повідомляв Главред, у центрі Москви встановили системи протиповітряної оборони прямо на даху двох будівель - бізнес-центру в Тетеринському провулку і будівлі російського Міноборони. Там поставили зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир". У мережі висміяли страхи російських окупантів, створивши на цю тему безліч мемів і фотожаб.

Крім того, комплекс ППО зафіксували всього в 10 кілометрах від резиденції Путіна в Ново-Огарьово.

Нагадаємо, військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан прогнозує, що впродовж півроку гаряча фаза війни в Україні зійде нанівець. За його словами, вже зараз можна прорахувати, коли почнеться повне домінування ЗСУ над російською армією. Це питання кількох місяців.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовик, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти