"Війна вже не в минулому": у Європі найкритичніший момент із 1945 року - Туск

29 березня 2024, 13:15
Зараз найкритичніший момент у Європі в історії з часів Другої світової війни. Наступні два роки будуть вирішальними, вважає польський прем'єр Дональд Туск.
Дональд Туск, Україна, Польща
Головним завданням Європи має бути захист України від російського вторгнення - Дональд Туск / Колаж Главред, фото УНІАН

Польський прем'єр-міністр Дональд Туск вважає, що Європа живе в передвоєнній епосі і треба всім європейцям морально звикнути до того, що "можливий буквально будь-який сценарій". Про це він заявив в інтерв'ю виданню Gazeta Wyborcza.

Туск вважає, що Європа живе в найкритичніший момент з часів закінчення Другої світової війни і наступні два роки будуть вирішальними.

"Не хочу нікого лякати, але війна вже не в минулому. Це реально, насправді це почалося понад два роки тому. Найбільше тривожить зараз той факт, що можливий буквально будь-який сценарій. Зараз найбільше тривожить те, що можливий буквально будь-який сценарій. Ми не переживали такої ситуації з 1945 року. Я знаю, що це звучить нищівно, особливо для людей молодого покоління, але ми повинні морально звикати до нової епохи. Ми в довоєнному часі. Я не перебільшую. З кожним днем це дедалі очевидніше", - зазначив польський прем'єр.

відео дня

Туск також нагадав про розмову зі своїм іспанським колегою Педро Санчесом, який під час засідання Європейської ради нібито наполягав на припиненні використання слова "війна" в офіційних заявах ЄС, оскільки це нібито лякає європейців.

"Я відповів, що в моїй частині Європи війна більше не є абстракцією, і що наш обов'язок - не обговорювати, а діяти і готуватися до захисту", - каже прем'єр Польщі.

Прем'єр додав, що, на його думку, головним завданням Європи має бути захист України від російського вторгнення і збереження України як незалежної та цілісної держави.

Сьогодні ситуація України "набагато важча, ніж рік тому, але і набагато краща, ніж на початку війни", підсумував Туск.

Хто такий Дональд Туск?

Дональд Францішек Туск (нар. 22 квітня 1957, Гданськ, ПНР) - польський політик кашубського походження, прем'єр-міністр Польщі (2007-2014; з 2023), голова Європейської Ради (2014-2019), співзасновник і голова партії "Громадянська платформа", колишній заступник голови Сенату. Був заступником голови партії "Союз свободи", у 1980-х роках брав участь у діяльності руху "Солідарність", пише Вікіпедія.

Допомога ЄС для України

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав країни Європи бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій і можливої військової агресії з боку Росії. Водночас, він наголосив на важливості поставок в Україну зброї та боєприпасів.

18 березня Рада міністрів закордонних справ Європейського Союзу остаточно ухвалила рішення про виділення додаткових €5 млрд на військову допомогу Україні через Європейський фонд миру.

З 1 лютого 2024 року Європейський Союз одноголосно проголосував за пакет допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС. Про це повідомив Голова Європейської ради Шарль Мішель.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти