Україна і РФ готували таємні переговори про припинення вогню: ЗМІ дізналися деталі

17 серпня 2024, 14:47
1167
The Washington Post пише про непрямі переговори, в яких Катар виступав у ролі посередника.
Україна і РФ готували таємні переговори про припинення вогню: ЗМІ дізналися деталі
ЗМІ повідомили про підготовку переговорів України з РФ / Колаж: Главред, фото: скріншот із відео виступу, ua.depositphotos.com

Україна і РФ планували почати непублічні переговори щодо припинення ударів по енергетиці та енергетичній інфраструктурі з обох боків, однак їх було відкладено після початку операції українських сил у Курській області.

Сторони мали відправити делегації до Дохи для переговорів щодо укладення угоди, пишуть журналісти американського видання The Washington Post із посиланням на дипломатів, знайомих із ходом переговорів.

Зазначається, що непрямі переговори, в яких Катар виступав у ролі посередника, нібито були зірвані через несподіване вторгнення України в західну Курську область Росії минулого тижня.

відео дня

Журналісти нагадують, що понад рік Росія завдавала ударів по українській енергосистемі шквалом крилатих ракет і безпілотників, завдаючи значної шкоди електростанціям і спричиняючи віялові відключення електроенергії по всій країні.

Тим часом Україна завдала удару по російських нафтових об'єктах дальніми ударами безпілотників, які підпалили нафтопереробні заводи, нафтобази і резервуари, скоротивши переробку нафти Москвою приблизно на 15% і піднявши ціни на бензин у всьому світі.

Дипломат, який брав участь у переговорах, повідомив, що російські чиновники відклали зустріч із катарськими офіційними особами після вторгнення України в західну частину Росії.

Делегація Москви назвала це "ескалацією", сказав дипломат, додавши, що Київ "не попередив Доху про свій транскордонний наступ".

Росія "не скасувала переговорів, вони сказали: "Дайте нам час", - запевнив дипломат.

За словами співрозмовника, хоча Україна все одно хотіла відправити свою делегацію в Доху, але Катар відмовився, оскільки не бачить користі від односторонньої зустрічі.

Мирні переговори України та Росії

Понад 70% українців підтримують завершення війни з Росією дипломатичним шляхом. Проте йдеться про процес діалогу, а не поступки. Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що поки що не бачить імовірності переговорів із диктатором РФ Володимиром Путіним.

Зеленський також вважає, що Україна не може вести переговори з Путіним, оскільки Росія може використати будь-яку паузу в бойових діях для зміцнення своєї окупаційної армії. Після цього РФ може знову наступати на Україну для її окупації, але вже уникаючи помилок, які робила раніше.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україні потрібне справедливе завершення війни. Київ не цікавить аналог Мінського формату, де Москва могла б ультимативно висувати свої "вимоги". За його словами, російським представникам не місце на Саміті миру доти, доки не вироблено принципів реалізації формули Зеленського та примусу РФ до її виконання.

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що країна-агресор РФ нібито готова до мирного вирішення війни в Україні. При цьому Путін висуває умови. Господар Кремля хоче гарантій для Москви і зберегти захоплені території.

Переговори України з РФ - останні новини за темою

Раніше з'явився прогноз про те, чи можливі переговори з РФ до кінця року. Наразі немає передумов для прямих переговорів між Києвом і Москвою, вважає Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, політолог Олександр Морозов заявив, що умов для переговорів між Україною і Росією зараз немає. Обговорення перспектив таких переговорів, яке триває вже кілька місяців, зайшло в глухий кут.

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що російський диктатор Володимир Путін не зацікавлений у чесних мирних переговорах на будь-яких умовах, крім російських. При цьому безкомпромісні умови Кремля для ведення діалогу - рівнозначні капітуляції України.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти