США схвалили передачу Україні F-16 з Данії та Нідерландів - Reuters

18 серпня 2023, 07:28
Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що США прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу F-16 Україні.
F-16, прапори України та США
США схвалили передачу Україні F-16 з Данії та Нідерландів / Колаж: Главред, фото: US Air Force

США офіційно схвалили відправку в Україну американських винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів після того, як завершиться підготовка українських пілотів. Про це пише Reuters з посиланням на американського чиновника, ім'я якого не називається.

За даними ЗМІ, Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що США прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу F-16 Україні, щоб вона отримала винищувачі, коли пілоти пройдуть навчання, пише видання.

Данія та Нідерланди, які очолюють авіаційну коаліцію, нещодавно направили США запит про надання відповідних гарантій.

відео дня

Джерело Reuters розповіло, що державний секретар Ентоні Блінкен направив листи своїм датським і голландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені.

"Цим листом я висловлюю повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовці українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16", - йдеться в листі Блінкена.

За словами держсекретаря США, схвалення запитів третіх сторін дозволить Україні "повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання".

Літаки F-16 для України

Україна працює над отриманням західних винищувачів F-16, однак не варто очікувати, що вони з'являться в найближчу осінь або зиму. Про це 16 серпня заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна може отримати винищувачі F-16 синхронізовано з тим, коли додому з навчань за кордоном повертатимуться українські пілоти. Зараз тривають переговори про отримання цих повітряних суден.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що навчання пілотів ЗСУ на F-16 розпочнуться вже в серпні. Якнайшвидше має відбутися застосування F-16 на полі бою, підкреслив президент.

Також повідомлялося, що Байден дав добро на навчання українських пілотів на F-16, але керують процесом не США, а Данія та Нідерланди.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти