Україна не отримає F-16 цього року: Повітряні сили засмутили прогнозом

16 серпня 2023, 23:53
Юрій Ігнат стверджує, що найближчим часом українські пілоти лише почнуть вчитися керувати винищувачами.
Гнат, Ф-16
Літаки F-16 не з'являться в Україні цього року / Колаж Вікіпедія, скріншот YouTube

Україна працює над отриманням західних винищувачів F-16, однак не варто очікувати, що вони з'являться в найближчу осінь або зиму. Про це в ефірі телемарафону заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Вже очевидно, що ми не зможемо захистити Україну літаками F-16 цієї осені і взимку", - говорить Ігнат.

Він каже, що зараз більш важливим є посилення протиповітряної оборони. Вся річ у тому, що найближчим часом українські військові будуть лише навчатися управляти цими винищувачами.

відео дня

Відомо, що лише кілька місяців тому деякі союзники України вирішили підтримати навчання українських пілотів. Однак досі тренування не були розпочаті. Раніше говорилося про те, що навчання має розпочатися в серпні.

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Передача Україні літаків F-16

Нещодавно радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати не будуть відкладати навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Він повідомив, що Байден схвалив тренування українських пілотів на F-16.

Як зазначив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, Україна отримає F-16 до кінця 2023 року. Водночас він підкреслив, що літаки не зможуть кардинально змінити ситуацію на полі бою. Поставки літаків будуть ефективні лише в комплексі з іншою зброєю, яка необхідна для ЗСУ.

Керівник центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко підкреслив, що літаки F-16 – не панацея від ракет РФ. За його словами, нашій державі потрібні не лише літаки F-16, а ще й спеціальна ракетна програма з радіусом і дальністю ураження ракет від 500 до 1000 кілометрів.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти