Одразу три європейські країни призупинили щеплення молоді вакциною Moderna

7 жовтня 2021, 11:46
Серед молодих людей спостерігається "підвищений ризик" рідкісного побічного ефекту – запалення серця.
Moderna
Швеція, Данія і Норвегія обмежили щеплення covid-вакциною від Moderna / Reuters

Три скандинавських держави в середу, 6 жовтня, призупинили використання вакцини проти коронавірусу від компанії Moderna серед молодих людей. Причиною є повідомлення про рідкісні випадки серцевих захворювань серед вакцинованих.

Так, у Швеції призупинили використання препарату серед людей молодше 30 років. У Данії вакцину поки не використовуватимуть серед неповнолітніх, а Норвегія закликала тих, хто молодше 30 років, щепитися Pfizer, повідомляє The Associated Press.

Пізніше сьогодні про подібний крок також повинні оголосити у Фінляндії. Зазначається, що три країни прийняли рішення про вакцину Moderna, спираючись на неопубліковане дослідження, проведене спільно з Міністерством охорони здоров'я Швеції. Експерти виявили, що серед молодих людей спостерігається "підвищений ризик побічних ефектів, зокрема запалення серцевого м'яза або перикарда".

Міокардит і перикардит – це запальні захворювання серця. Симптоми можуть відрізнятися, але часто ці хвороби викликають у людей задишку, сильне серцебиття, яке може бути нерегулярним, і біль у грудях.

Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл своєю чергою заявив, що влада "пильно стежать за ситуацією і роблять негайні дії", щоб забезпечити як безпеку, так і ефективність вакцинації.

Це вже не перше повідомлення про можливі серцеві ускладнення після щеплення цим препаратом. Ще в червні Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) заявили про зв'язок між запаленням серця та застосуванням вакцин Pfizer та Moderna.

Тоді регулятор зазначив, що після другої дози щеплення вакцинами Pfizer і Moderna у чоловіків у віці від 12 до 24 років, спостерігалися проблеми з серцем. Всього було зафіксовано 283 випадки захворювання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти