"Штурмовики" Капітолія звинуватили Трампа в зраді і розкрили плани щодо його імпічменту

30 січня 2021, 13:11оновлено 30 січня 2021, 17:30
За словами ряду учасників подій біля Капітолія, Трамп закликав до штурму Капітолію.
Трамп
Деякі адепти організації QAnon підтримують імпічмент Дональду Трампу / Reuters

Учасники подій, пов'язаних зі спробою штурму Капітолія, висловили готовність свідчити проти 45-го президента США Дональда Трампа у справі про його імпічмент. Ряд адептів організації QAnon звинуватили колишнього главу в зраді і закликах до рішучих дій.

Як повідомляє видання Vice, "Шаман" з організації прихильників Трампа QAnon, якого насправді звуть Джейкоб Ентоні Ченслі заявив про зраду з боку політика, про що розповів його адвокат Ел Уоткінс.

"Шаман" вважає, що слова Трампа напередодні резонансних подій слід розцінювати як заклик до дій щодо штурму Капітолія. Як вважає його адвокат, якщо імпічмент колишньому господареві Білого дому обгрунтований, то така думка повинна враховуватися в рамках процесу.читайте такожТрампа і його прихильників після відходу з посади почнуть рвати на частини

"Якщо розглянуті звинувачення для імпічменту мають підстави, голос пана Ченслі і голоси інших осіб, причетних до того, що трапилося, повинні бути почуті", - стверджує Уоткінс.

Представляєчий інтереси іншого учасника подій - Еммануеля Джексона - якого звинувачують у низці злочинів, серед яких і напад на правоохоронців, також звинувачує Трампа.

"Характер і обставини цього злочину повинні розглядатися через призму події, інспірованої президентом США", - сказав адвокат.

Ще один учасник спроби штурму Капітолію - Гаррет Міллер - обвинувачений у погрозах законодавцю і офіцеру поліції, вирішив вибачитися за свої дії. Причому в ситуації він теж звинувачує Дональда Трампа.

"Хоча я ніколи не планував завдати шкоди конгресмену Окасіо-Кортес або будь-кому із співробітників поліції Капітолію, я визнаю, що мої публікації в соціальних мережах були абсолютно недоречними. Вони були зроблені у той час, коли Дональд Трамп переконав мене, що вибори у Америці вкрали", - підкреслюється у його заяві.читайте такожСенат США провалить імпічмент Трампу: ЗМІ дізналися причину

Штурм Капітолію та імпічмент Трампу

  • Прихильники 45-го президента США Дональда Трампа 6 січня влаштували масовий протест біля будівлі Капітолія, де проходила процедура офіційного затвердження перемоги "демократа" Джо Байдена на виборах американського глави держави.
  • Активісти спробували влаштувати штурм Капітолія. Вони увірвалися до будівлі Конгресу США, після чого відбулися зіткнення протестувальників з поліцією. У результаті інциденту загинули 5 осіб. Більше 58 співробітників правоохоронних органів отримали поранення. Заарештували понад 80 осіб.
  • За мотивами ситуації Дональд Трамп виступив із заявою про те, що він не визнає результати президентських виборів, проте закликає своїх прихильників розійтися і не порушувати громадський порядок.
  • Палата представників Конгресу США 13 січня оголосила імпічмент Дональду Трампу. Резолюцію підтримали 232 представники нижньої палати парламенту. Через події у Капітолія Трампа звинуватили в підбурюванні до повстання.
  • Республіканці у Сенаті заблокували процес, в результаті чого імпічмент Трампу до інавгурації Байдена так і не відбувся.
  • До Сенату 25 січня надійшла резолюція про імпічмент 45-го президента. У верхній палаті парламенту пройшло голосування з питання визнання неконституційності процесу. 45 сенаторів-республіканців фактично підтримали Трампа, 55 законодавців (у тому числі 5 республіканців, - ред.) вважають процес конституційним. За оцінками американських ЗМІ, це означає, що Сенату не вдасться проголосувати за імпічмент Трампу, тому що демократам не вистачає для цього ще 12 голосів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти