"Північний потік" підірвали - слідство

18 листопада 2022, 13:21
Аналізи, які були проведені в даний час, показують сліди вибухових речовин на декількох зі знайдених сторонніх предметів.
Північний потік
Північний потік підірвали у вересні / фото: Роскосмос

Інцидент на "Північних потоках" був диверсією, оскільки на місці були виявлені сліди вибухових речовин. Про це заявив Матс Юнгквіст, шведський прокурор, який веде розслідування. За його словами, інцидент є грубим саботажем.

"Під час огляду місця злочину, яке проводилося на місці в Балтійському морі, були зроблені великі вилучення, і район був ретельно задокументований. Аналізи, які були проведені в даний час, показують сліди вибухових речовин на декількох зі знайдених сторонніх предметів", - заявив він.

За словами Матса Люнгквіста, попереднє розслідування дуже складне і всебічне. Воно повинно показати, чи можна кому-небудь пред'явити підозру в скоєнні злочину. В даний час прокурор не може надати більше інформації і не може бути доступний для ЗМІ.

"Співпраця з владою Швеції та інших країн працює відмінно. Для продовження роботи з попереднім розслідуванням важливо, щоб ми могли працювати в тиші і спокої", - каже прокурор Матс Юнгквіст.

Вибухи на газопроводах Північного потоку

У ніч на 26 вересня на газопроводах Північний потік-1 та Північний потік-2 виявили як мінімум три витоки блакитного палива. Оператор "Північного потоку", компанія Nord Stream, повідомила про одночасне пошкодження відразу трьох ниток газопроводу. При цьому в компанії заявили, що терміни відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури наразі оцінити неможливо.

Польща не виключила, що витоки на газопроводах можуть бути провокацією з боку Росії. При цьому прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія нібито "глибоко стурбована" ситуацією на газопроводах Північний потік.

Пізніше глава МЗС Швеції Анн Лінде заявила, що російські газопроводи Північний потік і Північний потік-2 пошкоджені внаслідок вибухів. За її словами, ймовірно стався саботаж. Політик зазначила, що Стокгольм продовжує збирати інформацію та "не виключає жодних причин, дійових осіб або мотивів".

У Службі безпеки Німеччини заявили, що обидві нитки газопроводу Північного потоку і одна нитка Північного потоку-2 можуть назавжди виявитися непридатними для використання після пошкоджень, які вони отримали в результаті аварії в Балтійському морі. Якщо пошкоджений трубопровід не буде швидко відремонтований, то велика кількість солоної води, яка потрапить всередину, викличе корозію і зруйнує його.

Інші новини про Північний потік:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти