Угода Байдена та Путіна в обмін на мир у Європі: Ілларіонов розкрив небезпечний для України сценарій

13 грудня 2021, 07:25
Претензії Путіна щодо України, Грузії та інших держав в адміністрації Байдена прийняли і почули, вважає Андрій Ілларіонов.
Андрій Ілларіонов
Байден готовий піти на угоду з Путіним, обмінявши безпеку миру і Європи на Україну - Ілларіонов / УНІАН

Під час нових перемовин президента США Джо Байдена і господаря Кремля Володимира Путіна сталася спроба нової "мюнхенської змови", але вже щодо України. Претензії Путіна були почуті і прийняті адміністрацією Байдена. Домовленості Вашингтона і Москви щодо цього питання попередньо оформлені. Байден бачить у цій ситуації можливість збереження безпеки миру та Європи за рахунок української держави. Про це заявив економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що діалог Байдена і Путіна нагадує ситуацію з "мюнхенською змовою" 1938 року, коли провідні європейські держави передали Судетську область Гітлеру, фактично пожертвувавши безпекою Чехословаччини з метою нібито уникнення великого військового конфлікту.читайте такожЗалякування України і сценарій РФ щодо Донбасу: Ілларіонов заявив про підтримку у Байдена планів Путіна

"З моєї точки зору, це була спроба нового "Мюнхена". Під першим я маю на увазі Мюнхен 38 року, змову тодішніх великих держав Європи з приводу долі Чехословаччини. Коли чотири провідні держави — Німеччина та Італія з одного боку, Франція і Великобританія з іншого боку — думали, що вони вирішують питання безпеки Європи і уникнення великомасштабної або навіть світової війни, і вирішили заплатити за це агресору безпекою Чехословаччини, передавши Судетську область Гітлеру, що, як ми знаємо, не тільки не зупинило війну, а й підштовхнуло до її подальшого розвитку", - вважає Ілларіонов.

За його словами, наразі під таким же ударом опинилася і Україна. Вашингтон і Москва намагаються здійснити таку змову. Претензії Володимира Путіна з питання української та грузинської держав фактично зрозумілі і почуті адміністрацією Джо Байдена, а 7 грудня президенти США та Росії досягли попередніх домовленостей з даного питання. У Вашингтоні такий хід розглядають як захід, спрямований на посилення безпеки Європи і світу за рахунок поступок щодо Києва.

"Ось те, що ми бачили протягом минулого тижня і побачимо в майбутній тиждень, — це спроба здійснення нової змови, але наразі жертвою, очевидно, є Україна, ми бачимо, що, на превеликий жаль, претензії агресора Путіна проти України, Грузії та інших країн виявилися почутими, зрозумілими і прийнятими адміністрацією Байдена. І ми бачимо, що під час цієї телефонної розмови 7 грудня відбулося попереднє оформлення домовленостей, які були досягнуті між двома сторонами про формування байденсько-путінського альянсу проти України. Рішення, як здається Байдену, безпеки Європи і світу за рахунок безпеки України", - підкреслив Андрій Ілларіонов.

читайте такожУкраїна здобула перемогу у перемовинах Байдена та Путіна: Зеленський оголосив про потужну підтримку СШАНагадаємо, 9 грудня відбулася телефонна розмова президента Володимира Зеленського з главою Білого дому Джо Байденом. Під час перемовин американський президент запевнив Зеленського, що Росія пообіцяла США і світу не нападати на Україну.

Дивіться відео ТСН - Зеленський розповів про деталі розмови з Байденом

Перемовини Байдена та Путіна

Діалог президента США Джо Байдена з господарем Кремля Володимиром Путіним відбувся 7 грудня. Перемовини відбулися на тлі стягування Росією військ до кордонів України і звинувачень Москви в нібито загрозі НАТО російським кордонам.

У Білому домі повідомили, що Байден попередив Путіна про рішучу відповідь колективного Заходу у тому випадку, якщо Росія піде на нове військове вторгнення в Україну.

Джо Байден підтримав територіальну цілісність і суверенітет України, а також закликав врегулювати напруженість навколо української держави за допомогою політичних домовленостей.

Пізніше за підсумками перемовин Байдена та Путіна стало відомо, що США через ситуацію з військами Росії навколо України, мають намір надати Києву додаткову військову допомогу. Також Вашингтон не гарантує Москві невступ України до НАТО.

Президент РФ Володимир Путін, у свою чергу, під час розмови з Байденом звинуватив Київ у невиконанні домовленостей щодо Донбасу. У Кремлі назвали ситуацію з військовим конфліктом на сході України головною темою перемовин. При цьому Росія вимагає, щоб США виступили гарантом невступу України до Північноатлантичного альянсу.

Радник глави Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван сказав, що Байден на перемовинах з Путіним рішуче попередив російського президента про те, що якщо Москва проведе нову військову операцію проти Києва, США підуть на кроки, від яких утрималися у 2014 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти