Росія стягує війська до кордонів України: експерт пояснив плани Кремля

8 листопада 2021, 05:02
РФ зосередила вже близько 90 тисяч військових на прикордонних з Україною територіях, вважає Олег Жданов.
Російські війська
Росія за допомогою військ біля кордонів України намагається створити противагу військовому потенціалу НАТО - експерт / УНІАН

Кількість військ Росії у прикордонних з Україною територіях наприкінці 2015 року налічувала 80-83 тисячі військовослужбовців. Сьогодні їх вже близько 90 тисяч. Причому чисельність збільшуватиметься. Росіяни діють за схожою схемою, коли СРСР створював групи своїх військ у Німеччині. Вони вважають, що така кількість військових підрозділів має збалансувати бойовий потенціал країн НАТО. Про це заявив військовий експерт Олег Жданов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що наприкінці 2015 року йшли розмови про 80-83 тисячі російських військовослужбовців уздовж кордону з українською державою. Пізніше кількість збільшилася до 85 тисяч. Однак зараз, у зв'язку з появою нових військових підрозділів в окупованому Криму і в Західному військовому окрузі, слід казати про цифру в 90 тисяч військових.читайте такожВлучний удар ЗСУ та покарання ворога: військові показали фото збитого БПЛА бойовиків РФ на Донбасі

"Ми ще наприкінці 2015 року казали, що кількість військ вздовж усіх кордонів України налічувала тоді 80-83 тисячі військовослужбовців. Потім цифра збільшилася до 85. Сьогодні у зв'язку з формуванням нових військових частин, особливо у Криму і Західному військовому окрузі, це Смоленська і Воронезька область, ми вже оперуємо цифрою 90 тисяч військових. Як я і казав раніше, ця чисельність збільшуватиметься", - пояснив Жданов.

відео дня

Також він додав, що Росія, за логікою Москви, намагається створити противагу військам Північноатлантичного альянсу.

"Росія хоче створити на європейському театрі військових дій щось на зразок групи радянських військ у Німеччині. Тобто така потужна військова машина, яка повинна збалансувати, як вони вважають, бойовий потенціал країн-членів НАТО", - підкреслив Олег Жданов.

Війська Росії біля кордонів України

Американські журналісти видання The Washington Post 30 жовтня опублікували матеріал, в якому йшлося про те, що на Заході зафіксували перекидання військ Росії до кордонів України. Передислокацію військових підрозділів встановили після завершення російсько-білоруських військових навчань.

У Міністерстві оборони України спростували відомості про концентрацію російських військ біля українських кордонів. Як уточнили у відомстві, пересування військових підрозділів пов'язане з плановими заходами противника, які пов'язані із завершенням навчань.

Журналісти Politico опублікували супутникові знімки, на яких можна побачити військову техніку РФ і персонал біля українських кордонів. Фотознімки були зроблені у Смоленській області, що межує з Білоруссю. Втім, американці вважають, що фотографії вказують на нарощування військ біля кордонів України.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков відмовився коментувати матеріали Politico і заявив, що передислокація військ на території РФ є внутрішньою справою росіян.

Главред рекомендує:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти