Путін заявив, що напружені відносини між Росією і НАТО загрожують Європі

26 жовтня 2020, 11:48оновлено 26 жовтня 2020, 12:24
За словами Путіна, Росія готова відмовитися від розгортання в європейській частині країни ракет 9М729 за умови зустрічних кроків з боку НАТО.
Путина
Путін розповів, що загрожує Європі / Reuters

У понеділок, 26 жовтня, президент Росії Володимир Путін зробив заяву щодо ситуації в Європі в умовах припинення дії Договору про ракети середньої і меншої дальності (РСМД). Зокрема, глава Кремля зазначив, що напруженість у відносинах між Росією і НАТО загрожує загальноєвропейській безпеці.

"Вважаємо вихід США з Договору про РСМД, унаслідок чого він припинив свою дію, серйозною помилкою, яка посилює ризики розв'язання гонитви ракетних озброєнь, зростання конфронтаційного потенціалу і скочування до неконтрольованої ескалації. З урахуванням неослабної напруженості по лінії Росія-НАТО очевидні нові загрози для загальноєвропейської безпеки", - цитує Путіна сайт Кремля.

За словами Путіна, Росія готова відмовитися від розгортання в європейській частині країни ракет 9М729 за умови зустрічних кроків з боку НАТО.

"У цьому контексті ми підтверджуємо прихильність раніше оголошеному Російською Федерацією мораторію на розгортання РСМД наземного базування, поки у відповідних регіонах не з'являться ракетні озброєння аналогічних класів американського виробництва.

Ми також вважаємо, що не втратив актуальності наш заклик до країн НАТО розглянути можливість оголошення зустрічного мораторію", - сказано в повідомленні.

Глава Кремля зазначив, що Росія пропонує всім розглянути конкретні варіанти взаємних верифікаційних заходів для зняття наявних занепокоєнь у сфері РСМД.

"Зокрема, мова могла б йти про заходи перевірки щодо комплексів "Іджіс Ешор" з пусковими установками Мк-41 на базах США і НАТО в Європі, а також ракет 9М729 на об'єктах Збройних сил Російської Федерації в Калінінградській області. Метою верифікаційних заходів стало б підтвердження відсутності на охоплених домовленостями об'єктах наземних РСМД, а також озброєнь, за характеристиками і класифікацією яких сторони не змогли домовитися (російська ракета 9М729)", - сказав президент Росії.

Підсумовуючи, Путін підкреслив, що Російська Федерація готова "в дусі доброї волі і далі не робити розгортання на європейській частині території країни ракет 9М729, але тільки за умови зустрічних кроків з боку країн НАТО, що виключають розміщення в Європі озброєнь, раніше заборонених згідно з Договором про РСМД".

Гонитва озброєнь - про що йшлося раніше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти