Протести в Іспанії через репера: барикади, розграбовані магазини й пошкодження будівлі зі списку ЮНЕСКО

22 лютого 2021, 08:16
У країні в результаті протестів затримані й постраждали десятки осіб.
В Іспанії на підтримку Хаселя були масштабні акції протесту
В Іспанії на підтримку Пабло Хаселя були масштабні акції протесту / Reuters

В іспанському місті Барселона – це столиця провінції Барселона й автономної області Каталонія – протягом декількох днів не вщухають протести в підтримку засудженого репера-радикала Пабло Хаселя, було пошкоджено будівлю, яка знаходиться у списку ЮНЕСКО, затримано 38 осіб.

У Барселоні учасники акцій зробили барикади, у неділю, 21 лютого, їх підпалили, повідомляє DW з посиланням на поліцію Каталонії.

Цього ж дня під час заворушень розграбували багато магазинів, зокрема відомих брендів.

Увечері 20 лютого кілька тисяч учасників протесту попрямували до штаб-квартири поліції, були сутички, правоохоронців закидали петардами, банками й пляшками.

Під час акції протесту пошкоджено будівлі, які мають історичну цінність, – Палац каталонської музики (внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО) та Барселонська фондова біржа.

Досить масові акції також були у Мадриді, відбулися сутички протестувальників з поліцією. За офіційними даними, у результаті протистоянь поранено понад 50 осіб.

Всі демократичні іспанські партії засудили заворушення. Протести підтримала популістська партія Подемос, яка входить до лівого коаліційного уряду Іспанії.

Лідер політсили та віцепрем'єр уряду Пабло Іглесіас зажадав, щоб Хаселя звільнили.

Пабло Хасель – 32-річний каталонець, якого вже кілька разів заарештовували за участь у ліворадикальних організаціях.

Репер у своїй пісні Ni Felipe VI назвав короля Іспанії Філіпа VI тираном.

"Ми – гнів, який прагне до революції. Ти нас не заглушиш", – йдеться у композиції виконавця.

Чому в Іспанії засуджений Пабло Хасель – що потрібно знати

  • Пабло Хаселя в Іспанії у 2018 році суд засудив до двох років в'язниці за вихваляння тероризму й публікації у Twitter про колишнього іспанського короля Хуана Карлоса I, які влада назвала "наклепом й образою корони".
  • На початку 2021 року – 12 лютого – реперу потрібно було добровільно з'явитися до в'язниці, щоб за цим вироком відбути за ґратами дев'ять місяців. Хасель не захотів добровільно прибути до в'язниці, і його затримали 16 лютого.
  • Через кілька днів – 18 лютого – суд вирішив покарати Хаселя за події, які відбулися у 2017 році. Реперу дали два з половиною роки в'язниці за перешкоджання здійсненню правосуддя й погрози свідку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти