Пашинян заявив про відставку глави Генштабу без схвалення президента Вірменії

10 березня 2021, 10:30
Президент Вірменії Армен Саркісян двічі відмовився підписувати проект указу про звільнення Оніка Гаспаряна.
Пашинян
Нікол Пашинян / Фото Reuters

Політична криза у Вірменії набирає обертів. У середу, 10 березня, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосив про звільнення з посади голови Генерального штабу країни Оника Гаспаряна. Це сталося без схвалення президента країни Армена Саркісяна. Останній вже звернувся до Конституційного Суду.

Як повідомляє пресслужба прем'єра Вірменії, Пашинян пояснив рішення щодо Гаспаряна тим, що президент Армен Саркісян не підписав указ про звільнення глави Генштабу в строк і не став оскаржувати його в Конституційному суді.

"Беручи за основу той факт, що президент Армен Саркісян не підписав проект указу про звільнення начальника Генштабу ЗС, проте не став оскаржувати його в Конституційному Суді, з 10 березня глава Генштабу ЗС Оник Гаспарян звільняється від займаної посади силою закону", - йдеться в заяві Пашиняна.

Також стало відомо, що президент Вірменії Армен Саркісян звернувся до Конституційного Суду у зв'язку з рішенням прем'єр-міністра країни. Саркісян сподівається, що рішення КС буде ухвалено в найкоротші терміни.

Як повідомляє пресслужба президента Вірменії, Саркісян просить Конституційний суд вирішити питання відповідності Конституції закону про військову службу.

"Подача заяви обумовлена існуючими в юридичній практиці зазначеного закону проблемами, які стали більш очевидними в результаті ініціативи прем'єр-міністра про звільнення начальника Генерального штабу Збройних сил Республіки Вірменія Оника Гаспаряна і наступні конституційно-правові процеси", - йдеться в заяві президента Вірменії.

Він зазначив, що рішення Конституційного Суду можуть мати серйозний вплив на поточні рішення і наступні процеси, пов'язані зі сформованою ситуацією в країні.

читайте такожДипломат пояснив, чому Пашинян не втримається при владі у Вірменії

Політична криза у Вірменії - про що раніше писав Главред:

  • Політична криза у Вірменії триває з листопада минулого року, коли було підписано заяву про завершення вірмено-азербайджанського конфлікту в Нагірному Карабасі. За підсумками військової кампанії та домовленостей Єреван зазнав поразки і втратив контроль над регіоном. Після цього у Вірменії періодично проходять протести з вимогою відставки Пашиняна.
  • 25 лютого Генштаб Вірменії закликав до відставки уряду прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. До цього був звільнений заступник голови Генштабу Збройних сил Тиран Хачатрян, який піддав критиці вірменського прем'єра за його слова про неефективність російських ракетних комплексів Іскандер на війні в Карабасі.
  • Пашинян назвав таку ситуацію спробою військового перевороту у Вірменії та вирішив відправити у відставку главу Генштабу Оника Гаспаряна. Звільнення військового повинен був затвердити президент Армен Саркісян.
  • Однак 27 лютого Армен Саркісян заявив, що клопотання Пашиняна про звільнення глави Генштабу Гаспаряна суперечить Конституції та повернув проект указу прем'єр-міністру.
  • Пашинян пізніше заявив, що він відправив повторне клопотання Саркісяну з метою звільнення Гаспаряна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти