Навальний на порозі колонії: суд у Москві ухвалив резонансне рішення

20 лютого 2021, 11:06оновлено 20 лютого 2021, 11:54
Суд визнав законною заміну умовного терміну Навальному на реальний.
Олексій Навальний
Суд визнав законною заміну умовного терміну Навальному на реальний / Дождь

У суботу, 20 лютого, у Бабушкінському районному суді Москви розглянули справу щодо російського опозиціонера Олексія Навального. За підсумками засідання у справі "Ів роше" суд визнав законною заміну умовного терміну Навальному на реальний.

З самого ранку почався розгляд апеляції на рішення замінити Навальному умовний термін у справі "Ів Роше" на реальний, повідомляє Медуза. Крім того, у другій половині дня мировий суд продовжить розглядати кримінальну справу проти Навального про наклеп на ветерана Гната Артеменка. У межах цього процесу, як очікується, опозиціонер виступить з останнім словом.

На засідання щодо Навального прийшли представник Євросоюзу і дипломати 9 країн: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія, Нідерланди, повідомляє РИА Новости. За інформацією видання, Навального можуть етапувати до колонії вже наступного тижня.

Виступ Навального у суді

"Я, безумовно, підтримую нашу апеляційну скаргу, навіть не говоритиму про таку річ, як рішення суду, що мене треба звільнити. Ніхто не звертає увагу і на те, що мене хотіли отруїти, і на відсутність кримінальної справи — фігня якась, ми знайшли ФСБшників - теж фігня, поговорив з чуваком, який прав мої труси, — теж фігня.

Тоді візьму суто юридичну річ: мій умовний термін закінчився 30 грудня, рішення про скасування ухвалено 18 січня. Єдина можливість, щоб це розглянули за межами терміну в тому, що я переховувався. По суті, все зводиться до того, ховався я чи ні. Більш менш весь світ знав, де я перебуваю.

Це божевільна розмова. Уявімо ідеальну людину, яка не ховалася, ідеальна людина, яка, наприклад, потрапила в аварію, була в комі, була реабілітація. Її відвезли в несвідомому стані, з лікарні потім виписали. Що робить людина? Пише папір до інспекції - я виписалася з лікарні, зараз живу за такою-то адресою і скоро до вас повернуся.

Після реабілітації ідеальна людина йде до лікарні, там роблять обстеження, їй дають довідку - ми тебе вилікували, після чого ідеальна людина бере квиток додому і їде до інспекції.

Що я міг зробити ще? Весь світ знав, де я перебуваю, я купив квиток, повернувся, мене зустрічають і кажуть: "Ти переховувався". Я кажу "Я повідомив", мені відповідають: "А все, треба було раніше", - заявив Навальний, його цитує Дождь у Telegram.

Крім того, під час виступу Навальний заявив, що Росія – нещасна країна.

"Зазвичай я закінчую словами "Росія буде вільною". Але цього недостатньо. Я хочу, щоб люди отримували нормальну зарплату, гідно виходили на пенсію. Росія якась нещасна країна. Відкрийте літературу: одні нещастя і страждання", - сказав Навальний.

Рішення суду

Суд визнав законною заміну умовного терміну Навальному на реальний.

Водночас суд врахував знаходження Навального під домашнім арештом протягом півтора місяців — з 30 грудня 2014 року по 17 лютого 2015 року. З урахуванням цього часу, а також місяця у "Матроській тиші", Навальному залишається сидіти майже 2 роки і 5 місяців.

Колонія

Навального після заміни умовного терміну на реальний, найімовірніше, відправлять до такої колонії, де за ним буде максимально жорсткий контроль з боку адміністрації виправної установи для забезпечення його безпеки, таку думку у розмові з ТАСС висловив правозахисник Олександр Хуруджі.

Адвокати Навального повідомили, що його можуть етапувати до колонії відразу після сьогоднішнього рішення суду.

Ситуація з Навальним - про що йшлося раніше:

  • 18 січня російського опозиціонера Олексія Навального заарештував Хімкінський міський суд на 30 діб. Його заарештували наступного дня після повернення до Росії і затримання в аеропорту Шереметьєво.
  • Того ж дня Навальний записав відеозвернення, в якому піддав критиці російську владу і закликав росіян вийти на мітинги на його підтримку.
  • Масштабні мітинги в Росії пройшли 23 січня і 31 січня. Люди в різних містах вийшли на вулиці, щоб підтримати заарештованого після повернення з Німеччини опозиціонера Олексія Навального. На акціях протесту у Росії було затримано тисячі людей.
  • 2 лютого Симоновський районний суд міста Москви виніс вирок Олексію Навальному про заміну йому умовного терміну на реальний у справі компанії Ів Роше - політика засуджено на 3,5 роки. Суд врахував час його перебування під домашнім арештом, унаслідок чого Навального мають намір відправити до колонії на 2,8 року.
  • 17 лютого Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зажадав від влади Росії негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального, якого відправили до колонії через порушення умов випробувального терміну у справі Ів Роше.

Чому затримали Навального

У Олексія Навального був умовний термін - 3,5 роки з випробувальним терміном 5 років. Його політик отримав за звинувачення у розкраданнях у фірмах Ів Роше.

Термін мав закінчитися 30 грудня 2020. За російським законодавством умовний засуджений повинен з певною періодичністю відзначатися за місцем реєстрації.

До свого отруєння, коли опозиціонер був здоровий і перебував у Росії, він не прийшов на реєстрацію шість разів:

  • 13 січня,
  • 27 січня,
  • 3 лютого,
  • 16 березня,
  • 6 липня,
  • 17 серпня.

Попри це дружина Навального отримала дозвіл на його транспортування до Німеччини, коли він перебував у комі.

Під час лікування у російських правоохоронців претензій до Навального не виникало. Питання почали з'являтися після 12 жовтня, коли його виписали з клініки Шаріте.

Однак Навальний продовжував перебувати в Німеччині. За два дні до закінчення його випробувального терміну ФСВП відправила Навальному попередження: якщо до 29 грудня 2020 року, він не приїде, то служба може попросити замінити умовний термін на реальний.

Попри попередження, опозиціонер не прибув до Росії. Після чого ФСВП, згідно із законом, 30 грудня оголосила Навального в розшук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти