ЄСПЛ закликав Путіна негайно відпустити Навального

17 лютого 2021, 19:39
За даними ЄСПЛ, влада Росії повідомила, що Навальний утримується в установі котра добре охороняється, а його камера обладнана відеоспостереженням.
Олексій Навальний
В ЄСПЛ закликали звільнити Навального / instagram / navalny

Сьогодні Європейський суд з прав людини зажадав від влади Росії негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального, якого відправили до колонії через порушення умов випробувального терміну у справі Ів Роше.

На сайті Навального є копія листа, отриманого з суду адвокатом політика Ольгою Михайловою. У документі йдеться, що ЄСПЛ вирішив передати владі Росії вимогу звільнити Навального як мінімум на той час, котрий потрібен Страсбурзькому суду на розгляд скарги політика на дії й рішення російського суду.

читайте такожЕксперт пояснив, навіщо Путін посадив Навального і при чому тут Україна

ЄСПЛ обґрунтував цю вимогу власним регламентом - зокрема, правилом 39. Воно дає суду право вимагати від сторін розгляду застосування тимчасових заходів, необхідних для адекватного розгляду скарги. Суд має право на подібні вимоги в разі, якщо бачить загрозу життю або здоров'ю заявника. У листі, на ім'я Михайлової суд зазначив, що мова йде саме про таку ситуацію.

В ЄСПЛ розповіли, що перш ніж схвалити рішення суд поставив представникам Навального і владі Росії три питання:

  • Чи існує ризик для життя заявника з урахуванням того, що він імовірно пережив замах з використанням нервово-паралітичної речовини, а винних у трагедії російська влада не знайшла?
  • Якщо ризик існує - які заходи російська влада вжила для забезпечення безпеки заявника, в тому числі в СІЗО?
  • Чи існують засоби регулярного незалежного моніторингу умов утримання заявника та чи відповідають вони європейським стандартам?

За даними ЄСПЛ, влада Росії повідомила, що Навальний утримується в закладі, котрий добре охороняється, а його камера обладнана відеоспостереженням. Крім того, влада Росії повідомила суду, що Навальний має доступ до засобів зв'язку на території СІЗО, а також може дзвонити телефоном і зустрічатися з адвокатами.

Мін'юст Росії вимогу ЄСПЛ називає свідомо нездійсненною. Глава відомства Костянтин Чуйченко заявив, що для такого кроку в російському законодавстві немає жодних підстав.

У коментарі, яке відомство надало ВВС, Чуйченко назвав вимогу ЄСПЛ "явним і грубим втручанням у діяльність судової влади суверенної держави".

"Ця вимога є необґрунтованою і неправомірною, оскільки не містить вказівки ні на один факт, ні на одну норму права, які дозволили б суду винести таке рішення", - цитує пресслужба мін'юсту слова Чуйченка.

Суд над Навальним 2 лютого - про що раніше писав Главред:

  • У вівторок, 2 лютого, в Москві Симонівський райсуд схвалив в рішення про скасування умовного покарання Олексію Навальному у справі компанії Yves Rocher і заміну його на реальний термін ув'язнення — три з половиною роки колонії загального режиму (мінус 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом).
  • Таким чином судді вирішили задовольнити клопотання Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації і прокуратури в повному обсязі.
  • Ряд країн Заходу засудив рішення суду щодо Навального і зажадав негайно звільнити опозиціонера.
  • У Сенат США планують подати новий законопроект про санкції проти Росії через обвинувальний вирок Навальному.
  • Вирок російському опозиціонеру Олексію Навальному 2 лютого змусив людей вийти на протести в Москві і Санкт-Петербурзі. Силовики били їх кийками і вихоплювали з таксі. Всього затримали 1408 осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти