Литва, Латвія та Естонія вирішили дипломатично покарати Росію

23 квітня 2021, 15:52
Країни вислали від одного до двох російських дипломатів.
Висилка російських дипломатів країни Балтії вирішили покарати РФ
Висилка російських дипломатів : країни Балтії вирішили покарати РФ / Reuters

Міністерства закордонних справ Латвії, Литви та Естонії приєдналися до висилки російських дипломатів на знак солідарності з Чехією.

Так, Латвія висилає з країни одного російського дипломата.

"Латвія не потерпить підривної діяльності на своїй території або на території своїх партнерів і союзників", – повідомив у Twitter міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс.

У свою чергу Литва повідомила про висилку двох дипломатів РФ. Їх вже оголосили персонами нон грата за діяльність, несумісну зі статусом дипломата. Росіянам дали сім днів на те, щоб покинути Литву.

Естонія повідомила про висилку одного співробітника посольства Росії в Талліні. При цьому послу Росії в Естонії Олександру Петрову вручили протест.

"Росія грубо порушила міжнародне право на території однієї з держав-членів Європейського союзу і НАТО, що підриває суверенітет Чехії і призвило до загибелі двох осіб. Така поведінка підриває європейську безпеку і стабільність і є неприйнятною", – йдеться в повідомленні.

Висилка російських дипломатів з Чехії: в чому суть конфлікту

  • У селі Врбетіце в Чехії 16 жовтня 2014 року стався вибух боєприпасів на збройових складах. Двоє місцевих жителів загинули. Вибух призвів до серйозних руйнувань. Склад №16, який вибухнув, орендувала компанія Imex Group. Через два місяці вибухнув ще один склад - №12, який контролювався тією ж фірмою. Через 6,5 років офіційна Прага звинуватила Росію в причетності до вибухів. Зокрема, чеська поліція оголосила в розшук громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. Їх Чехія вважає співробітниками ГУ Генштабу Міноборони РФ.
  • 17 квітня чеська влада оголосила про висилку 18 співробітників російського посольства в Празі. Чехія вважає дипломатів офіцерами спецслужб Росії. Таке рішення обумовлено появою інформації про те, що до вибуху на складі у Врбетиці можуть бути причетні "російські розвідники".
  • Представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова піддала різкій критиці заяву глави європейської дипломатії Жозепа Борреля, який звинуватив російські спецслужби в підривній діяльності, і закликала Євросоюз розслідувати діяльність спецслужб Брюсселя. Дипломат нагадала, що російська держава не входить до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти