Лавров сказився через передачу Україні F-16 і пригрозив "катастрофою"

13 липня 2023, 11:46оновлено 13 липня 2023, 12:38
РФ розглядатиме передачу Україні винищувачів F-16 як "загрозу в ядерній сфері", підкреслив глава МЗС РФ.
Лавр
Сергій Лавров істерить через передачу F-16 Україні / Колаж: Главред, фото: US Air Force, скріншот

Міністр закордонних справ країни-агресора РФ Сергій Лавров прокоментував плани союзників надати Україні винищувачі F-16.

За його словами, РФ розглядатиме факт передачі Україні винищувачів F-16 як "загрозу в ядерній сфері". Його цитують пропагандисти РФ.

"Під час бойових дій наші військові не будуть розбиратися, чи обладнаний кожен конкретний літак зазначеного типу під доставку ядерних озброєнь чи ні. Сам факт появи подібних систем у Збройних сил України буде розглядатися нами як загроза з боку Заходу в ядерній сфері", — сказав він.

відео дня

Відповідаючи на питання про можливість застосування Росією ядерної зброї у війні проти України, Лавров відповів, нібито сценарії застосування такої зброї "чітко визначені у військовій доктрині РФ".

Лавров додав, що нібито "США і їх натовські сателіти" створюють "ризики прямого збройного зіткнення" з Росією, що загрожує "катастрофічними наслідками".

Що таке F-16

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (в перекладі "бойовий сокіл", названий так на честь талісмана Військово-повітряної академії США в Колорадо Спрінгс) — американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління, пише Вікіпедія.

Розроблений в 1974 році компанією General Dynamics. Переданий в експлуатацію в 1978 році.

F-16, завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління та користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь.

Винищувач перебуває на озброєнні 25 країн, станом на 2019 рік був найпоширенішим бойовим літаком у світі.

Модернізований F-16 продовжує вироблятися на експорт.

Україна може отримати перші F-16 у березні 2024 року, заявив раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Кулеба акцентував увагу на тому, що терміни можуть зрушити через складні технічні моменти.

Нагадаємо, колишній командувач армією США в Європі Бен Ходжес заявляв, що ЗСУ здатні звільнити Крим до кінця літа, потрібні ATACMS і F-16.

Адмірал Роб Бауер заявив, що ЗСУ не отримають винищувачі F-16 до кінця контрнаступу. Керівник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер прямо заявив про те, що війна в Україні залишається "вкрай непередбачуваною".

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти