Експерт назвав організаторів протестів у Білорусі

25 серпня 2020, 00:27
Аналітик упевнений: якби Лукашенко зменшив свої апетити і намалював більш реалістичний результат виборів, то все було б інакше.
Новини Білорусі-хто організатор протестів у Білорусі
Новини Білорусі - хто організатор протестів у Білорусі / GettyImages

Політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк проаналізував, хто організатор протестів у Білорусі.

"Це спонтанний протест. У мене багато знайомих, які увійшли до складу новостворених білоруською опозицією органів. Здебільшого це молоді порядні та професійні люди, які мають бездоганну репутацію. З деякими із них я спілкувався ще напередодні виборів у Білорусі, і в них не було навіть приблизного розуміння, що і як буде. Ніхто цілеспрямовано не готувався до такого розвитку подій, і їм ніхто не допомагав. Тому я можу стверджувати, що це був спонтанний протест", - пояснив Октисюк під час чату на Главреді.

читайте такожУ Кремлі розповіли, хто керує мітингами в БілорусіПри цьому аналітик упевнений: якби президент Білорусі Олександр Лукашенко зменшив свої апетити і намалював більш реалістичний результат виборів, то все було б інакше.

"Якби він намалював собі не 80% підтримки, а 55% собі і Тихановській – 45% (припускаю, що насправді результат був 50/50), це б не викликало такого обурення і роздратування у білорусів. Як би там не було, але значна частина білорусів, які, наприклад, живуть у селах та багато дивляться телебачення, як і раніше, готові голосувати за Лукашенка. Тобто у Лукашенка є електорат, але його неможливо мобілізувати на протест, хіба що зібрати і привезти організовано", – розповів Октисюк.

Він уточнив, що рушійною силою опозиції виступає молодь, 18-25 років, тому що вони прагнуть до змін.

"Не думаю, що є закулісні сили, які готували і підтримують фінансово протести в Білорусі. Це все робиться спонтанно. Ми бачимо, що у протестувальників немає серйозного економічного чи політичного плану – вимоги народжуються в залежності від успіху протестної фази. Якби все це заздалегідь готувалося, і існували б якісь координаційні центри, білоруси виходили б із більш чіткими гаслами і планами дій", – резюмував Октисюк.

Нагадаємо, спочатку Лукашенко звинуватив ЄС, Україну і Зеленського у заворушеннях у Білорусі. Він заявив, що Україна і країни ЄС нібито продовжують фінансувати події в Білорусі.

Пізніше Лукашенко звинуватив США в підготовці "заварушки" в Білорусі. Європейці все роблять так, як кажуть Штати, стверджує Лукашенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти